LA NIT MÉS MÀGICA

La cavalcada de BCN estrena una carrossa futurista per a Gaspar

El nou carruatge del rei ros uneix l'última tecnologia de llum amb la tradició oriental de l'encantador de serps

Dues gegants marionetes articulades, el Senyor Hivern i el Gegant Carboner, debutaran obrint i tancant el seguici real

zentauroepp46416921 barcelona 3 de enero rueda de prensa cabalgata de reyes auto190103194653

zentauroepp46416921 barcelona 3 de enero rueda de prensa cabalgata de reyes auto190103194653 / juan camilo moreno

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un quilòmetre lineal d’espectacle itinerant i gairebé 2.000 participants entre artistes, acròbates, músics, voluntaris... Així serà el seguici d’aquest dissabte dels més que esperats Reis Mags. Esperats pels més petits, no en va arriben acompanyats de la seva fàbrica de regals, i per alguns de grans: els joves creadors que a la cavalcada tenen l’oportunitat de mostrar el seu treball. Perquè en el que és l’espectacle més gran i participatiu, a més de multitudinari, de la ciutat hi col·laboren tant professionals reconeguts com estudiants camí de buscar el reconeixement. Hi haurà novetats, com cada any, i arribaran plenes de tradició i innovació. “La idea és evolucionar mantenint la història original dels reis d’Orient i l’estrella que els guia, però amb un relat contemporani”. Paraules de Marta Almirall, directora artística del tema.

Així, Gaspar, estrenarà carrossa futurista amb la il·luminació, amb leds, com a protagonista. El punt d’inspiració per al nou carruatge és “aquella imatge tan oriental i màgica del flautista i la cobra”, explica Almirall. O sigui, la mil·lenària, apareix citada a la Bíblia, pràctica d’encantar serps. Tot i que l’evolució és tanta, que l’únic que en queda a la carrossa és una certa idea de cap de cobra en la seva part davantera. La coreografia, la figuració i el vestuari també seran d’estrena. Tradició i tecnologia. “Nous llenguatges i noves emocions”, segons el parer del seu responsable. Més antiga és la llegenda de Morfeu, el déu del somni a la mitologia grega, i a la seva advocació apel·la una altra de les carrosses que debutaran: la de Dormir. Un llit gegant amb una coreografia de llençols al vent que es mouran per l’acció de ventiladors i que té per objectiu convidar els més petits a ficar-se al llit aviat i sense nervis per disfrutar del que vindrà: despertar entre regals.

Una de les comparses de la cavalcada assajant aquest dijous / JUAN CAMILO MORENO

Per als més valents

Notícies relacionades

Més novetats: dues immenses, més de quatre metres, marionetes articulades, el Senyor Hivern (protagonista de la fira de Nadal a la plaça de Catalunya) i el Gegant Carboner. El primer, amb aspecte d’avi entranyable, obrirà la comitiva real amb el seu Gran Llibre de les Petites Coses i els Titelles; el segon tancarà el seguici i mostrarà la seva cara més amable: El carbó és per a tothom perquè tots tenim dies bons i dolents. Dos nous personatges, inflables i d’altura considerable, Celeste i Cestín, seran els encarregats de recollir els xumets d’aquells valents que s’atreveixin a entregar-los. I al mig de tots ells, un munt de comparses que actuaran tant a nivell de carrer com a dos metres d’altura. Una manera amb què tots, grans i petits, vegin i disfrutin de la cavalcada.   

El seguici es posarà en marxa a les 18.00 hores a l’avinguda Marquès de l’Argentera. Abans, a les 16.00 hores, ses majestats hauran arribat al Moll de la Fusta. Arribat perquè arribaran per mar, com és tradició, a bord del pailebot ‘Santa Eulàlia’i escortats per una comitiva de barcos de la confraria de pescadors i dels clubs nàutics, i fins i tot remolcadors. Ja que és sabut que una gran embarcació, i més si porta un passatge tan regi, mai entra sola a port. Allà els rebrà l’alcaldessa, Ada Colau, per entregar-los el pa i la sal com a símbol d’acollida i hospitalitat, així com la clau que obre totes les portes de la ciutat. A partir d’allà, tota una tarda d’il·lusió i set tones de caramels amb un pressupost com el de l’any anterior: 900.000 euros.