BARCELONEJANT

Des del barri i per al barri

A Trinitat Vella hi ha expectació per veure les noves carrosses de la cavalcada, porten la firma d'un dels seus i de José Menchero, escenògraf consagrat

zentauroepp46409346 barcelona 02 01 2019  barceloneando  las nuevas carrozas de 190102185436

zentauroepp46409346 barcelona 02 01 2019 barceloneando las nuevas carrozas de 190102185436 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De Cavalcades n’hi ha tantes com il·lusions. Ja se sap, els Reis Mags, per mags, tenen el do de la ubiqüitat. A la Trinitat Vella se’ls espera dissabte a les sis de la tarda (com a tot arreu). Però aquest any no només arribaran carregats de paquets per fer realitat les il·lusions dels nens del barri, sinó també amb novetats que sadollaran els desitjos dels més grans de la Trini, que així és com anomenen aquest tros de ciutat els seus veïns. L’any passat, petits i més grans van decidir que les carrosses amb què ses majestats d’Orient feien la passejada abans d’entregar-se a la seva tasca més preuada, la de repartir joguines, no estaven a l’altura d’una tasca tan digna. Després de 20 anys de servei, els Reis Mags mantenien el seu aspecte de sempre, de tercera edat gallarda, però els carruatges més aviat s’havien quedat vells. O sigui que calia reformar-los.

En això s’hi va posar Dani Ruiz, també conegut com ‘el nen dels Ruiz’ (per allò que la seva família ha regentat durant anys un conegut comerç al barri) o ‘el nen del flamenc’ (no en va era l’únic home que li donava al cant al centre cívic). Però a Ruiz la inspiració no li va baixar del cel, tot i que el tema vagi de màgia, sinó que l’hi va servir amb safata Xavi Camino, després responsable del Pla de Barris de Trinitat Vella. Entre les iniciatives per millorar la zona, figurava la de dignificar les carrosses. Així que el segon va trucar el primer, que a més d’activista veïnal és dissenyador, per actualitzar el transport reial. No només això, també el va posar en contacte amb José Menchero. El detall no és fútil, perquè aquest és el carrosser principal de la ciutat, a més d’un escenògraf de pro amb reconeixements haguts i per haver-hi. “El meu ídol”, etziba Ruiz.

Sàhara, la proposta més votada

Notícies relacionades

Junts es van posar mans a l’obra. Ruiz va aportar joventut i visió de barri. Menchero experiència i empenta. I ara a la Trini caminen revolucionats amb la nova cavalcada. En tenen ganes. I hi ha expectació per veure les noves carrosses. L’última vigília de Reis, els veïns van descobrir el potencial, però, no, el resultat. O sigui, que en la cavalcada de fa un any es van mostrar les tres propostes pensades per Ruiz i Menchero: Antàrtida (“amb molt blanc i amb molta llum, evocant les glaceres”), Cusco (“molt acolorida i amb un punt indígena”) i Sàhara (“pensant en la idea de desert”). Hi va haver procés participatiu, disputat, però va guanyar l’opció més tradicional, la del Sàhara, on és més fàcil imaginar-se els camells sobrevivint sense problemes de congelació o de mal d’altura. L’estructura, doncs, el perdurable, és de fusta de tons suaus; la decoració, el que pot canviar d’un any per a un altre, és verda, blava i blanca. “S’ha fet conforme amb els vestits dels reis”, justifica el jove artista. I afegeix: “Ni volíem imposar res, ni fer res estrambòtic. Volíem que fossin les carrosses del barri”.  

La nova carrossa del rei Baltasar per a la cavalcada de Trinitat Vella. / ÀNGEL GARCÍA

Els veïns estan nerviosos per veure’n el resultat, però Ruiz, més. “Per a mi és màgic, no només treballar amb Menchero, sinó també veure els meus dibuixos convertits en alguna cosa real en una data tan bonica com aquesta, i per al meu barri, al qual vull i adoro. Per a la Trini serà la cosificació del Pla de Barris, el que més es veu. S’han canviat moltes coses, sí, però això és la guinda”, explica un excitat Ruiz. Està revolucionat, sí, i això que està acostumat al protagonisme activista. Participa en tot el que pot, i més. L’últim, cavalcada al marge, ha sigut crear l’associació Maletas Viejas (juntament amb Maria Martínez, David Ramírez, Aitor Castro i Ayaa Charkaoui) i impulsar el festival El charco, que es va celebrar, amb èxit, el mes d’octubre passat: quatre dies intensos d’arts escèniques amb 90 creadors d’avantguarda al barri. El que ve també serà novetat: a la primavera liderarà el primer Orgull LGTB de Trinitat Vella. I tot, amb només 20 anys.