Quadern de gastronomia i vins

Diferents mètodes per saber de vins

En aquestes festes, el vi es transforma en regal i en plaer per compartir, i s'ha d'elegir amb criteri

zentauroepp46321067 bodega181220164538

zentauroepp46321067 bodega181220164538 / juan camilo moreno

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen

Dins del microclima nadalenc, ric en regals, el vi té bon protagonisme. És un afalac per a aquell que el rep i una jugada múrria per a aquell que el regala, pensant en la perspectiva de destapar-lo, com a mínim, a duo.

 

Però encertar en l’elecció no és fàcil. Les guies, amb les seves puntuacions i preus, permeten una primera aproximació. El problema d’aquest tipus de llibres és que no inclouen tots els que hi ha, moltes vegades perquè determinats cellers no hi volen participar. Tot i així, són un punt de recolzament, com també passa amb les revistes especialitzades.

Una altra opció és atendre els grans gurus del tast i aquí també ens trobem les dues cares de la moneda. D’alguns es dubta, simplement, de la seva honestedat; en d’altres, descobrim que tenen un llistó de mesura molt personal, marcat per un paladar que no acaba de ser el nostre. Ser una supertastadora com Jancis Robinson, al meu parer, la millor intèrpret d’aquest món complex, no és gens fàcil.

Cercar un conseller

Queda un truc que pot fallar com a escopeta de fira i que consisteix a dir-se: si l’ampolla és cara i es parla molt de l’etiqueta, és bo. Pot ser, però també és cert que pel mateix preu podem beure coses millors. La conclusió ens porta a necessitat un conseller i guia espiritual, un versat que regni en una botiga bàquica. 

Notícies relacionades

És el cas de Faustino Muñoz, el capo de la Colmado Quílez. Li dic ‘capo’, perquè mana entre vins i destil·lats. Els seus 42 anys d’experiència en aquesta casa mereixen aquest i altres títols. Estic d’acord amb ell que Juvé & Camps elabora molt bé; als dos ens agrada un vi negre de categoria, el Graciano ecològic de Castillo de Sajazarra.

Quan li pregunto sobre tres vins concrets, miracle, seguim en el mateix estat d’agradable amistat. A 18,90 € recomana Furvus, del Montsant, un supenegre que elabora Vinyes Domènech. Sobre els 30 € em descol·loca mostrant-me Les Terrasses, d’Álvaro Palacios, perfecte quant a qualitat i amb glamur de gran regal. Acostant-se als 40 € el seu consell va a la missa del gall: 904 de Rioja Alta. Un clàssic de molt respecte. Seguir els seus suggeriments ens fa saber de vins a tots.

Aires de Garbet, un Empordà per 41 €

Amb garnatxa 100%, Delfí Sanahuja realitza una vinificació llarga, en la qual cerca el color realitzant dos remuntats diaris manuals. Un altre encert consisteix a no donar-li un excessiu gust de fusta. Ho aconsegueix deixant-lo 15 mesos en bota bordelesa de roure francès, però de segon any; és a dir, sense la potència de la nova que podria emmascarar les seves principals virtuts: el toc fresc en boca, intens i el perfil equilibrat.

Temes:

Vi Restaurants