Dia complicat

Ada Colau manté el ple municipal d'aquest divendres 21-D

ERC i la CUP havien sol·licitat que s'avancés a dijous

zentauroepp45234460 ple ajuntament bertran180928101950

zentauroepp45234460 ple ajuntament bertran180928101950

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ple municipal de Barcelona se celebrarà aquest divendres 21-D, com estava previst. L’alcaldessa Ada Colau no ha cedit a les peticionsd’ERC i de la CUP d’avançar-ho un dia davant de les protestes convocades per entitats independentistes per la celebració a la capital catalana del Consell de Ministres.

La junta de portaveus de l’Ajuntament de Barcelona, que ha d’organitzar el ple de desembre, ho ha decidit així aquest dimarts al matí. L’alcaldessa Ada Colau, que a més presideix el consell municipal, és qui té la potestat de convocar o suspendre els plens municipals

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat després de la Junta de Portaveus que el govern municipal no veu "cap raó per a un ajornament preventiu del plenari" perquè el Govern ha dit que s’ha de poder celebrar el Consell de Ministres a Barcelona "amb la màxima normalitat" i ha de ser compatible amb les manifestacions pacifiques de la ciutadania.

Pisarello, que tampoc creu que "en aquest moment hi hagi cap element per generar una situació d’alarma", ha explicat que a la Junta de Portaveus el Govern ha ofert a l’oposició fer un seguiment dels esdeveniments que tinguin lloc als carrers de Barcelona i "prendre les decisions adequades" segons la seva evolució.

"Si es produeix algun tipus d’esdeveniment que aconselli que l’alcaldessa pugui intervenir directament, ja ho veurem. Ara mateix no és la hipòtesi que tenim sobre la taula", ha assegurat Pisarello, que ha demanat "desdramatitzar" que els regidors se’n puguin anar del ple per afegir-se a les mobilitzacions, com ja han anunciat que faran els d’ERC i la CUP.

En roda de premsa, Jordi Coronas, el portaveu d’ERC, ha explicat que han plantejat formalment a la Junta de Portaveus que l’alcaldessa avancés un dia, a dijous, la convocatòria de ple "tenint en compte que la gran mobilització, sense cap dubte pacífica, alterarà el dia a dia de la ciutat" i amb la convicció que "avançar el ple no genera alarma social".

Coronas ha anunciat que el grup republicà proposarà en el ple reprovar el Govern per la celebració a Barcelona d’un Consell de Ministres coincidint amb l’aniversari de les eleccions del 21-D i instar-lo "a defugir les provocacions i tornar a la via del diàleg real" per fer front a l’actual conflicte polític i "permetre exercici del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya".

Coronas ha explicat en una roda que el seu grup recolza les mobilitzacions, i ha detallat que assistiran a l’inici del ple i que "en funció dels fets" prendran una decisió sobre quan abandonar la sessió plenària. 

Per contra, la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías, ha explicat que estan en contra que el ple s’ajorni perquè volen que "l’Ajuntament funcioni amb normalitat democràtica" i ha reclamat a tots els regidors que "compleixin la seva obligació en lloc de participar en concentracions i aldarulls al carrer".

La portaveu socialista, Carmen Andrés, ha demanat a l’alcaldessa que "mantingui la normalitat de la institució" i no cedeixi "a crides que responen a valoracions i interessos independentistes a la nostra ciutat que inspiren la petició de posar el ple un altre dia".

Andrés ha demanat a les forces independentistes que "no creïn un clima d’alerta sobre situacions d’inseguretat a la ciutat que convidi la ciutadania a alterar les seves vides perquè no hi ha cap motiu per fer-ho".

El portaveu del PP, Javier Mulleras, ha assegurat que anul·lar el ple de divendres seria "donar la raó als violents, als que ens estan intentat coaccionar. Donar un sí a la coacció i un no a la normalitat democràtica".

Notícies relacionades

En nom de la CUP, que ha demanat cancel·lar el ple davant de "la situació d’excepcionalitat que ha generat la vulneració de drets polítics fonamentals per part de l’Estat", la regidora Maria Rovira ha anunciat que només participessin a l’inici del plenari, no hi portaran cap iniciativa i els seus tres regidors se n’aniran per afegir-se al conjunt de mobilitzacions convocades en tota la jornada.

El PDECat, que en les últimes setmanes ha assenyalat les dificultats que tindrà la celebració del ple, no s’ha pronunciat sobre la decisió de mantenir-lo ni la proposta del govern de BComú de prendre decisions sobre la marxa segons com evolucioni la situació aquell dia.