DATA ENCARA DESCONEGUDA

Acordat el desallotjament dels manters de l'estació de plaça de Catalunya

Renfe, ajuntament, Guàrdia Urbana i Mossos pacten la mesura per raons de seguretat

Abans d'actuar, informaran als venedors que s'ha acabat el període de tolerància

zentauroepp46119789 barcelona 01 12 2018 barcelona manteros invadiendo el centro181214152818

zentauroepp46119789 barcelona 01 12 2018 barcelona manteros invadiendo el centro181214152818 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández

Renfe, Ajuntament de Barcelona, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra han acordat desallotjar el vestíbul principal de l’estació de Rodalies i metro de la plaça de Catalunya, on cada dia s’acumulen fins a 160 manters. La mesura s’ha pactat gairebé un any després que Renfe denunciés les dificultats per garantir la seguretat a la segona estació més gran de Catalunya, per la qual cada dia passen desenes de milers de persones. 

Segons les queixes reiterades de Renfe a la Generalitat i a l’ajuntament, l’acumulació dels venedors i les seves mercaderies bloqueja les sortides d’emergència fet que preocupa molt els responsables de seguretat de Renfe i Adif. El dia i hora del desallotjament de l’estació no ha transcendit, però sí el 'modus operandi'. Primer s’informarà els venedors que s’ha acabat el període de tolerància i que ja no es poden instal·lar a la planta subterrània, just sota de les fonts de la plaça de Catalunya.

En cas de produir-se problemes o enfrontaments, la Guàrdia Urbana actuaria amb els Mossos per treure els venedors amb l’assistència dels vigilants de Renfe. Ni fonts municipals ni de la companyia ferroviària han volgut donar detalls de l’operació que es podria efectuar en qualsevol moment. 

Fins ara, l’Ajuntament de Barcelona ha mantingut unacerta tolerància amb els manters amb puntuals actuacions. En el cas de Renfe, el problema no és tant la competència deslleial als comerciants com garantir la seguretat d’una estació on conflueixen dues línies de metro, una de Ferrocarrils de la Generalitat i una de Renfe, especialment en situació d’alerta terrorista.

Fa mesos que la companyia alerta les forces de seguretat, local i autonòmica, del problema que es concentra al vestíbul de l’estació, sense que fins ara s’hagués pres cap decisió encaminada a solucionar-ho. En només deu mesos, van assenyalar fonts de Renfe l’octubre passat, s’havien fet unes 600 trucades al 112 demanant ajuda policial per desallotjar l’espai.

Diverses reunions

Notícies relacionades

Fins ara les parts implicades han fet diverses reunions. L’última, la primera en què ajuntament i Generalitat accepten treure els manters de l’estació i estudiar l’operatiu i els mitjans amb què comptaran, va tenir lloc aquest dijous. En les anteriors, l’Administració s’havia mostrat reticent al desallotjament.

Els responsables policials es debaten entre el temor que els venedors baixin a les vies i provoquin un aldarull o la por que s’hagi de desallotjar l’estació per un incendi o un atemptat i els passatgers puguin resultar lesionats al trobar les sortides i, sobretot, les escales bloquejades. Actualment, la presència de les mantes amb mercaderia impedeix accedir fins i tot a les màquines expenedores de bitllets de Renfe.

Temes:

Top manta Renfe