L'ESPAI PÚBLIC A CIUTAT VELLA

Restauradors i oposició s'uneixen contra Colau per les terrasses de Ciutat Vella

El PDECat, el PSC, Cs i el PP acorden crear una comissió per marcar de prop les reduccions de taules dictades pel districte de Ciutat Vella

ealos45713203 barcelona 01 11 2018  barcelona   conflicto de terrazas  de 181109224435

ealos45713203 barcelona 01 11 2018 barcelona conflicto de terrazas de 181109224435

5
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Continua l’enfrontament entre l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració sobre les terrasses. La revisió l’estiu passat de l’ordenança aprovada per l’anterior equip de Govern de Trias havia de permetre recuperar alguns centenars de places amb una interpretació més flexible. Res més lluny de la realitat, segons el sector, que critica que la treva generalitzada no hagi arribat a Ciutat Vella. Després de denunciar la bel·ligerància i fins i tot excés de zel per part del districte de Ciutat Vella, que al·lega que en aquest districte l’ocupació de l’espai públic provoca més molèsties veïnals que a la resta de la ciutat i realitzar alguns actes de protesta carregats de simbolisme, com la baixada de persianes durant unes hores a la Barceloneta, el Gremi de Restauració ha aconseguit la complicitat de la major part de l’oposició en les seves reclamacions.

Els grups municipals Cs, el PDECat, el PSC i el PP han anunciat aquest matí la creació d’una comissió especial de seguiment de la que consideren una “onada de supressions de terrasses” al districte de la regidoraGala Pin. “A Ciutat Vella s’ha reproduït una crisi sense precedents. Només en tres mesos, 100 de les 400 terrasses del districte ja han rebut algun tipus d’amenaça. I a 75 d’aquestes terrasses ja ha significat una reducció, en la majoria dels casos de més del 50%, del nombre de taules. En alguns casos també s’han produït eliminacions completes”, ha explicat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, acompanyat per representants dels diferents grups a l’oposició.

Al·legacions i recursos sense resposta

El Gremi de Restauració critica la falta de diàleg per part del districte, una cosa que “empitjora el conflicte”. “Han rebut desenes d’al·legacions i s’han presentat nombrosos recursos, però el districte respon amb un silenci”,critica Pallarols, que considera que el Govern de Colau està “traint l’esperit d’un pacte que va costar molt aconseguir” a l’aplicar incorrectament l’ordenança.

La creació dela nova comissió, que entrarà en el registre ben aviat, està garantida amb el recolzament de quatre grups de l’oposició que sumen majoria absoluta, mentre queERCha optat per una posició més contemporitzadora. L’objectiu d’aquesta comissió serà “posar la lupa” en la gestió del Govern de Colau en aquesta matèria. “Detectem una gran obsessió per les terrasses, fins i tot en punts on els establiments són molt lluny d’ocupar el llindar del 50% fixat per l’ordenança”, continua Pallarols, que posa com a exemple el cas de la supressió d’una terrassa a la plaça de Ramon Berenguer que només ocupava el 2% de la via pública.

El president del gremi a Barcelona, Pere Chias, després de recordar les seves implicacions en l’economia local, posa l’accent en el vessant més humà del conflicte.“Les 10 terrasses retirades la setmana passada s’han traduït en 18 persones sense feina”, explica Chias, que va parlar “com a representant del gremi però també com a restaurador”.

Complir la normativa

Des de l’ajuntament, la lectura dels últims esdeveniments és molt diferent: "Si tenen més taules de les permeses, simplement les retirem. Si no tenen llicència, també", expliquen fonts del consistori, que confien que el que demana el Gremi de Restauració no sigui que deixin d’aplicar la regulació actual ni que donin cobertura a il·legalitats.  

Fonts del govern de Colau recorden que el districte de Ciutat Vella ésun territori molt dens i que el seu objectiu és garantir que tots els usos tinguin cabuda en l’espai públic d’una manera equilibrada.  Neguen que s’estigui duent a terme una persecució a l’activitat de les terrasses, com sosté el Gremi de Restauració. "Sempre hem garantit que s’apliqui la normativa i que aquesta aplicació no es faci de manera arbitrària i és el que continuarem fent", destaquen. 

En el cas de les terrasses revisades des del juny, el consistori assegura que el districte de Ciutat Vella té 15 llicències de terrasses cobertes més que abans d’aquest mes –ha passat de 137 a 152– i amb dues taules més –de 1.250 a 1.252– . "Amb les dades a la mà no es constata cap persecució a l’activitat de les terrasses", insisteixen fonts municipals.

L’espai públic és de tots. Sota aquesta premissa, el consistori recorda que tots els que compleixen els requisits tenen dret a demanar llicència de terrassa coberta. "Cada espai pot allotjar un nombre de taules determinat. Si en aquest espai algun establiment més demana llicència per tenir terrassa, les taules que caben en aquest espai s’han de repartir entre més establiments i, per tant, pot suposar que els establiments que ja tenien llicència hagin perdut alguna taula a favor del que la demana de nou", remarquen.

Quatre formacions, en bloc

Les explicacions de l’equip de Colau no són suficients per al sector i quatre de les formacions de l’oposició, que han recolzat la creació d’aquesta comissió de seguiment. Koldo Blanco, regidor de Ciutadans, lamenta la situació que passen els restauradors del districte històric de la ciutat i la qualifica d’“autèntica persecució”. “A Ciutat Vella, un de cada quatre terrasses han rebut notificacions; sense cap motivació, amb reduccions arbitràries”,ha afegit.  Blanco ha destacat la situació de les terrasses del passeig de Joan de Borbó, “consolidades i acceptades pels veïns”. 

Notícies relacionades

El grup socialista al consistori ha sigut encara més dur: “No ens estranya l’incompliment [de l’acord] i tenim clar el valor de la seva paraula”, ha dit el regidor Daniel Mòdol de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Segons el representant del PSC, l’actual govern “s’ha obsessionat amb les terrasses”, però no ha fet res per combatre altres problemes relacionats amb l’espai públic com “la neteja, la seguretat, els manters...",ha enumerat Mòdol, que ha demanat una reunió urgent amb l’alcaldessa per fer una primera valoració del pacte de les terrasses.  Per la seva banda, Raimon Blasi, del PDECat, ha lamentat "la falta de lideratge" per part de Colau, a qui ha demanat més diàleg i pedagogia a l’hora d’aplicar l’ordenança.

En la mateixa línia, el representant del Partit Popular, Xavier Mulleras, ha criticat que es persegueixin els establiments “que compleixen totes les seves obligacions” mentre permeten la proliferació d’altres activitats il·legals com la venda ambulant. “L’acord aprovat al juny no era un objectiu en si mateix, sinó una eina. Havia de servir per posar fi al conflicte. Colau només va aprofitar el pacte per fer-se la foto amb els restauradors”, ha afegit.