CAN BATLLÓ, PER ALS VEÏNS

L'oposició impedeix que Palo Alto surti a concurs

PDECat, PSC, Ciutadans i PP es posen al costat de la fundació creada per Mariscal davant l'intent de garantir el control públic del recinte

zentauroepp46098488 palo alto181207233910

zentauroepp46098488 palo alto181207233910 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’intent de l’lAjuntament de Barcelona de posar sota control públic el recinte de Palo Alto, l’antiga fàbrica de propietat municipal gestionada durant dues dècades per la Fundació Palo Alto, creada per Xavier Mariscal, ha topat amb l’oposició municipal. Les bases per treure a concurs el 45% del recinte, mentre que el restant 55% seria de gestió estrictament municipal, han sigut rebutjades avui en la comissió d’Economia i Hisenda amb els vots de PDECat, PSC, Ciutadans i PP, que reclamaven, més garanties perquè la fundació mantingués la gestió del recinte, amb les abstencions d’ERC i CUP i el vot a favor únicament de Barcelona en Comú i el regidor Juanjo Puigcorbé. En la mateixa comissió es va aprovar la cessió directa per 30 anys més 20 de 13.000 metres quadrats de l’antiga fàbrica de Can Batlló a l’Associació Espai Comunitari i Veïnal Autogestionat Can Batlló i la de tres naus de Can Ricart, per 15 anys, a Hangar.  

La concessió de Palo Alto va caducar el mes d’abril passat, però davant de les dificultats per negociar el nou model del recinte va ser prorrogada provisionalment. La derrota de la iniciativa municipal deixa ara el futur del recinte encara més en l’aire, amb una concessió caducada i improrrogable. L’equip de Govern intentarà tornar a remetre d’aquí a un mes una nova versió de les bases, després d’una nova ronda de negociacions amb els grups municipals.

El regidor de Sant Martí Josep Maria Montaner ha defensat la necessitat de "recuperar la gestió municipal i el caràcter públic" de Palo Alto, amb un model que suposa que el 55% del recinte sigui de gestió pública i el 45% per a l’entitat que aconsegueixi el concurs per 15 anys prorrogables a 20, que dedicaria el 35% a "projectes tractors", empreses ja consolidades, durant 10 anys, i el 15% a un incubador d’empreses apadrinades per les primeres, per cinc anys.  

Notícies relacionades

Muntaner ha expressat el seu "màxim reconeixement" a la tasca de Palo Alto i assegura que "el que s’està fent és donar la possibilitat que el nucli dur dels que són a Palo Alto pugui tornar a guanyar la concessió", però sense poder garantir-li directament la seva continuïtat.

Mentre que la CUP s’ha abstingut per considerar excessiva la part privada del projecte i estimar que la incubadora hauria d’estar sota el control públic de Barcelona Activa, els grups que s’han oposat a les bases han reclamat més garanties de continuïtat. “Veure com l’esperit de Palo Alto es pot conservar i poder garantir una seguretat per als actuals gestors", segons el regidor de PDECat Raimond Blasi. Carina Mejías (Ciutadans) ha criticat que la renovació sigui per un termini molt més curt que el de Can Batlló, Montse Ballarín (PSC) ha criticat que "no es respecti la tasca que han fet els concessionaris" i Javier Mulleras (PP) ha afirmat que "no és justificable que es plantegi un canvi de gestió, si les coses funcionen bé".

Temes:

Poblenou