EL 'BOOM' DELS PATINETS

El patinet elèctric acumula 3.000 multes a Barcelona des de principis d'any

L'Ajuntament i la Guàrdia Urbana adverteixen que aquests vehicles "no són joguines" i que "els conductors han de respectar la normativa"

declas-patinetes / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

L’increment de sancions a conductors de patinets elèctrics, unes 3.000 des del gener passat, ha portatl’Ajuntament de Barcelona a redoblar la informació sobre la normativa de circulació d’aquests vehicles, que porta vigent des del2017, ha informat aquest divendres Ricardo Salas, intendent major de la Guàrdia UrbanaManuel Valdés, gerent de Mobilitat i Infraestructures del consistori, ha remarcat que aquests vehicles “no són joguines”i ha recalcat que “és important recordar la normativa a tots aquells que tinguin pensat comprar-ne o regalar-ne”.

Fins a 500 euros de sanció

“Els patinets elèctrics tenen prohibit circular per les voreres i les calçades que no estan pacificades. El lloc preferencial perquè circulin són els carrils bici. En el cas dels que van per carrils habilitats a la vorera, no han de superar els 10 quilòmetres per hora de velocitat, i30 km/h és la velocitat màxima per als que circulin per la calçada”, ha explicat Valdés. També ha recalcat que només poden circular-hi persones de més de 16 anys i que és obligatori l’ús del casc per als conductors de patinets de més de 25 quilos.

L’intendent també ha advertit que les infraccions de caràcter lleu (la majoria de les que es cometen) tenen una sanció de 100 euros i que les més greus arriben als 500 euros

Els particulars, els més multats

De totes les multes, unes 2.000 han sigut imposades a particulars i, la resta, a empreses. Segons Salas, les infraccions que s’han detectat en particulars "són, majoritàriament, per no portar casc, circular per la vorerano respectar semàfors, consultar el mòbil, portar auriculars i fins i tot per conduir sota els efectes de begudes alcohòliques o drogues".

Informació a les botigues

Notícies relacionades

La campanya informativa començaràdimarts vinent 11 de desembre i es distribuiran 80.000 díptics per tots els eixos comercials de la ciutat amb l’objectiu que, qui compri un patinet elèctric, ja se'l pugui emportar de la mateixa botiga. Als díptics hi apareixerà un resum de les normes de circulació d’aquests aparells i recomanacions de seguretat.

“El problema és que el patinet ha vingut per quedar-se i necessitem fer-li un lloc des de la convivència i cedint-li prou espai perquè pugui circular d’una forma segura i ocupant l’espai que li toca”, ha conclòs David Vázquez Fernández, subinspector en segon cap de la Unitat d’Investigació de Prevenció d’Accidents (UIPA).

Doble multa per al jove de la Diagonal

Quant al <a href="https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20181114/video-patinete-80-kilometros-diagonal-barcelona-7147050" target="_self">vídeo</a> en què apareixen dos joves circulant per l’avinguda Diagonal pel mig de la calçada i que es va viralitzar dies enrere, Vázquez ha explicat que “el <strong>conductor del vehicle va ser identificat i sancionat</strong> per les dues infraccions que va cometre: una de caràcter negligent, per anar dues persones sobre el patinet, i una altra per fer-ho sobre una calçada en què no estava permès. Es tracta de sancions de caràcter greu, per la qual cosa se li han imposat dues multes de 500 euros”. A propòsit de l’assumpte de l’excés de velocitat ha puntualitzat que no va poder ser valorat "objectivament".