pugna oberta

Entitats veïnals i altres col·lectius impugnen la legalitat del pacte de les terrasses de Barcelona

Mantenen que incompleix normatives superiors d'accessibilitat, contaminació i de processos participatius

El sector replica que la modificació de l'ordenança per flexibilitzar-la va tenir consens polític i recolzament popular

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Quan el juny passat es va rubricar l’anomenat pacte de les terrasses, amb la consegüent modificació de l’ordenança que havia provocat tres anys de guerra entre l’ajuntament i el sector de la restauració, es va parlar de "consens". Però mig any després, diverses associacions veïnals sota el paraigua de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) junt amb gairebé una vintena de col·lectius de diversa índole (des de persones discapacitades a moviments contra l’auge turístic o la gentrificació) s’han aliat per tractar d’impugnar els canvis en l’ordenança –que la flexibilitzaven–, al considerar que vulnera normatives de rang superior tant en l’àmbit de l’accessibilitat com de la contaminació i els processos participatius.

Recordem que la normativa de terrasses va ser herència política de l’alcalde Xavier Trias (antiga CiU), però que a l’hora de la seva implantació tots els grups polítics van fer marxa enrere al veure l’enorme impacte (eliminació i retallada de taules) que tindria al sector, i les consegüents protestes. Va començar llavors a forjar-se un pacte promogut des delGremi de Restauració de Barcelona que va aconseguir consens polític el 2017 (excepte la CUP) i va passar per un suposat ampli procés participatiu, fins a incorporar també mesures en favor d’alguns col·lectius discapacitats, segons va emfatitzar el govern de Colau a l’aprovar la modificació final. Però les entitats que ara subscriuen el recurs contenciós administratiu qüestionen la validesa i efectivitat d’aquest procés, explica Daniel Pardo, de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS).

Segons aquests col·lectius, els recursos es basen en l’"incompliment de les normatives superiors d’accessibilitat i igualtat de condicions, de contaminació acústica i ambiental i de procediment administratiu i participació ciutadana". Lamenten l’ús electoralista de la imatge dels discapacitats, mentre es "legisla vulnerant els seus drets fonamentals". S’al·ludeix a casos com el de les persones invidents, ja que la modificació de l’ordenança permet col·locar terrasses enganxades a la paret en casos excepcionals. Per contra, la demanda dels afectats és que les parets estiguin sempre netes com a guia.

Entre els recolzaments a la impugnació figuren associacions de veïns de Poble Sec, Besòs, Casc Antic, Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni, Sagrada Família, Sant Andreu de Palomar, Vila de Gràcia i altres. Entre les entitats, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec, Ciutat Vella no està en venda, Ens Plantem Poblenou, Fem Sant Antoni, SOS Enric Granados i altres.

Tots es pregunten "si qui governa l’ajuntament són els partits polítics o els ‘lobbies’ econòmics".

La patronal contraataca

Poc després, el sector ha replicat en boca del director de la patronal, Roger Pallarols, que sosté que "el ‘lobby’ més clàssic és la FAVB". "Aquesta iniciativa són focs artificials, perquè no van aconseguir recolzament popular per anar en contra de la modificació de l’ordenança que va aprovar el plenari en plena legalitat". Rememora la pugna d’iniciatives ciutadanes que van liderar les dues parts. El gremi va aconseguir 18.000 recolzaments per impulsar els canvis que la flexibilitzaran, i la federació finalment no els va presentar transcorregut el període pertinent (dos mesos) i la seva pròrroga.

Notícies relacionades

Segons Pallarols, la "FAVB no ha sabut digerir-ho i ha deixat de representar molts barcelonins que tenen un petit negoci, que treballen en un bar o restaurant o que simplement disfruten de les terrasses de la ciutat". No obstant, "si el jutge admet el recurs i es va presentar a temps", tornaran a defensar "la legalitat" del pactat, afirma.

De fet, els empresaris de restauració de Ciutat Vella fa mesos que estan en peu de guerra al considerar que el districte no està acatant les noves regles del joc i continua retallant terrasses. L’última queixa va tenir lloc divendres passat dia 30, amb la rebel·lió dels operadors de Joan de Borbó.

Els principals canvis introduïts en la normativa

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Els ajustaments de l’ordenança el juny passat van afectar diversos àmbits. En el tema de distàncies, tot i que el marc general és deixar lliure la meitat de la vorera, si està justificat, es poden acceptar oscil·lacions entre el 40 i 60%. Tot i que situar la terrassa davant el local és el recomanable, ja no és obligatori si implica haver de desmantellar el vetllador perquè el local amb prou feines té façana o és històric. Els horaris no es van modificar i es van prohibir les terrasses amb autoservei per exigir que aquestes generin llocs de treball conformes als convenis sectorials. </span>