Operació Fred

Barcelona dobla les places addicionals per a sensesostre pel fred

El consistori preveu 400 llits més per als moments en què més baixi el termòmetre

zentauroepp43632312 barcelona 06 06 2018  la fundacio arrels hace un censo y enc180606173226

zentauroepp43632312 barcelona 06 06 2018 la fundacio arrels hace un censo y enc180606173226 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona doblarà aquest any les places temporals que estan previstes per acollir persones sense llar durant els mesos en què pernoctar al carrer es fa més difícil pel fred. El consistori ha habilitat durant els últims anys 200 places addicionals que se sumen a les 2.130 places disponibles per a les persones que estan inscrites a la Xarxa d’Atenció de Persones, de les quals 1.346 són municipals i la resta, d’entitats. Aquest hivern la xifra de places temporals afegides serà de 400.

L’operació Fred, presentada per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, s’activa en una primera fase preventiva quan el termòmetre cau als 5 graus centígrads, moment en què es reserven 75 places del Centre d’Estades Breus (CEB) que està situat a la planta superior del Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona, per a persones que dormen al carrer.

Quan la temperatura baixa fins als zero graus, s’activa l’operació Fred en fase d’alerta, i s’afegeixen a l’oferta 325 places més, de les quals 150 seran en un equipament escolar de Sant Martí i 100 en un equipament de Sarrià- Sant Gervasi; 30, específicament per a dones, a l’Eixample; 25 més al mateix CUESB, i 20 més en un recurs residencial a Sarrià-Sant Gervasi.

En aquesta fase, els equips del consistori fan seguiment de la gent que dorm al carrer i li ofereixen acudir a una d’aquestes places. L’alerta la va activar dues vegades l’hivern passat i va tornar a activar-se al març de forma preventiva.

Licitació doble

Ortiz ha abordat també la futura licitació dels contractes de gestió del programa Primer la Llar,que remarca la importància de disposar d’una llar per a persones que viuen al carrer. La tinenta d’alcaldia ha explicat que el programa, que va començar el 2015 com un projecte pilot, hi sumarà fins a un centenar de vivendes. També ha explicat que l’avaluació del funcionament del programa ha posat en evidència que la barreja d’una part social i d’una altra associada a la vivenda ha complicat el procés.

Notícies relacionades

Per això, la licitació del pròxim contracte es farà en dues parts, amb dos contractes diferents, un per a la part de la vivenda i un altre per a la part social. La primera es licitació a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la segona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials.

De les 1.346 places municipals per a persones sense llar que depenen del consistori, 400 són en vivendes d’inclusió temporals; 398 en centres residencials; 255 en centres de primera acollida; 200 en hotels i pensions, i 68 en vivendes de Primer la Llar.