activitat prohibida

Els captaires amb gos tornen al centre de Barcelona

Nous gossos són exhibits després que la Guàrdia Urbana decomissés una quinzena a l'agost

L'individu que després d'explotar vuit animals va fugir a Madrid ha tornat ara al passeig de Gràcia

zentauroepp46024815 barcelona 25 11 2018 barcelona mendigos con perros en la fot181125193234

zentauroepp46024815 barcelona 25 11 2018 barcelona mendigos con perros en la fot181125193234 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Marta Alcázar

No és el mateix demanar almoina sol que fer-ho al costat d’un gos. Bé ho saben la vintena d’individus que han tornat a poblar les voreres del centre –carrer Pelai, plaça de Catalunya i passeig de Gràcia– amb nous gossos. Són els mateixos grups organitzats a què la Guàrdia Urbana va decomissar una quinzena d’animals a finals d’agost després de la denúncia d’EL PERIÓDICO sobre l’explotació de ‘gossos captaire’.Els propietaris exhibeixen nous animals de raça que són drogats o sotmesos a una violència abusiva, segons denuncial’associació Vigilància Solidària.

Set persones demanaven almoina amb els seus gossos en els centres turístics el matí de dimecres passat. També han sigut vistos pidolant als vagons de la L4. La Guàrdia Urbana els té identificats: procedeixen de Romania i Bulgària i es distribueixen els punts de mendicitat. Quan els cadells arriben a les seves mans, s’apressen en posar-los el xip i els registren a l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia. Així se’ls apropien i compleixen la legislació.

Són gossos joves i cadells de pura raça, alguns de molt actius com ara llauradors o chihuahues i d’altres potencialment perillosos com ara American Srafford. Procedeixen del país d’origen dels seus propietaris i també de vivers il·legals. “Passen fins a 12 hores sense gairebé moure’s. Tenim vídeos de gossos drogats i altres que són sotmesos a violència extrema”,explica la portaveu de Vigilància Solidària, Andrea Prada. L’organització continua patrullant els carrers de la ciutat i denunciant el delicte a les xarxes socials. Ara també pengen cartells diàriament en els punts de mendicitat.

Aquest reportatge no ha tingut en compte les persones que viuen al carrer amb els seus animals de companyia, sinó a individus que es lucren a costa dels gossos amb cartells de reclam i pots d’almoina.

Presencia ‘minoritària’

La Guàrdia Urbana recorda que està prohibida la mendicitat amb animals a la via pública, però reconeix que no retira l’animal si està “censat o el propietari presenta una cartilla del Ministeri d’Agricultura del país d’origen”. També verifica que l’animal estigui “en bones condicions”. En cas de no ser així, la policia reconeix que els imposa una sanció, però no els requisa.

L’Oficina de Protecció dels Animals de l’Ajuntament de Barcelona reitera la prohibició d’“utilitzar animals a la via pública per a finalitats lucratives o com a reclam per pidolar”. Afirmen que s’han intervingut 43 gossos i dos gats des de començament d’any per aquesta raó. Els animals requisats són traslladats a centres d’acolliment municipals i donats en adopció. Consultat per la reincidència dels gossos captaire, l’ajuntament considera que la presència d’animals entre les persones sense llar és“clarament minoritària”.

Gossos perillosos sense llicència

La tinença de gossos potencialment perillosos (GPP) està subjecta a una llicència que ha d’obtenir el propietari, segons marca la llei i destaca l’Escola de Veterinaris de Barcelona. Per obtenir el permís, personal i intransferible, ha de certificar que no té antecedents penals, superar un examen psicotècnic i contractar una assegurança de responsabilitat civil.

L’aplicació d’aquesta llicència coixeja a la pràctica. Mentre les protectores d’animals exigeixen el permís abans de donar un gos de presa en adopció, les clíniques veterinàries identifiquen l’animal sense reclamar-lo. “Complim amb la llei, que obliga a identificar els animals abans de ser censats en el consistori”, respon María Pifarré, membre de la junta del Col·legi, que afegeix que els informen de l’obligatorietat de la llicència. No obstant, els individus que utilitzen aquests animals per a la mendicitat no tenen l’esmentat permís ni compleixen els requisits.

Els gossos GPP també acompanyenpersones toxicòmanes que demanen almoina. Aquests ho fan al voltant de la Rambla i del carrer de Ferran: “La policia em va treure el gos a l’estiu. Des d’aleshores la gent no deixa diners”, es lamenta un captaire natural d’Hongria que prefereix no revelar el seu nom. Afirma estar en tractament de desintoxicació mentre demana almoina al carrer del Bisbe, a pocs metres de dos artistes de carrer amb més sort en la recaptació. Molts toxicòmans utilitzen els gossos de presa com a mesura de reclam, però també com a protecció davant de possibles robatoris i atacs: “Em van treure el gos i fa uns dies em van robar tot el que tenia”, lamenta.

Vigilància Solidària reclama més compromís a les clíniques veterinàries per a la identificació d’aquests animals: “No pot ser que hi hagi persones amb 11 gossos al seu nom”, denuncien.  Tot i que van contactar amb l’Escola de Veterinaris sense èxit, l’organització professional s’ha compromès a estudiar la problemàtica: “Buscarem maneres de controlar el nombre de llicències que entreguem a cada persona”, comenta Pifarré a aquest diari. Ho debatran en la pròxima reunió.

Bitllet d’anada i tornada

B. I. va ser identificat a l’agost amb vuit gossos diferents en tres dies. Pidolava al costat d’una dona entre el passeig de Gràcia i el carrer de Pelai. Després dels decomissos que va realitzar la Guàrdia Urbana a finals d’estiu, la parella va abandonar els carrers de Barcelona i va aparèixer al carrer Preciados de Madrid el 4 de setembre. Demanaven almoina al costat d’un cadell de chihuahua i un altre d’American Stafford, amb xips obtinguts en clíniques madrilenyes.

Notícies relacionades

Els veïns van reconèixer la parella en poques hores i la van denunciar a les xarxes socials: “Guanyem seguidors després que el problema sortís en els mitjans i els veïns es van posar en contacte per verificar-ho”, explica Prada. La Policia Municipal va retirar els gossos l’endemà.

La parella ha tornat a Barcelona i ha recuperat la mendicitat a les mateixes cantonades que ocupava a l’estiu. Alternen l’exhibició d’un Golden Retriever i un American Stafford. La Guàrdia Urbana els ha decomissat aquesta setmana el Golden després que mantingués una violenta picabaralla amb dos activistes. A la targeta identificativa de l’animal, probablement robada, no constava el segell de cap clínica veterinària. L’animal ha sigut dipositat a la gossera de Barcelona i serà donat en adopció. Es desconeix el parador de l’American Strafford.

Temes:

Gossos