Pla per millorar l'accés a la vivenda

Territori irrita Colau al frenar la imposició del 30% de pisos assequibles als promotors

La Subcomissió d'Urbanisme posposa la ratificació de l'acord municipal fins al 5 de desembre

L'ajuntament insinua l'existència de "pressions molt potents" a la Generalitat per retallar la mesura

vivienda-construccin

vivienda-construccin

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat aquesta tarda la seva indignació per la frenada que acaba de fer la Conselleria de Territori i Sostenibilitat la mesura del govern municipal que obliga els promotors de vivenda nova a reservar el 30% a vivendes  assequibles. La resposta s’ha produït el mateix dia en què la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat havia d’aprovar aquesta norma, que ja apliquen altres grans ciutats com Londres i París per garantir l’accés a la vivenda.

“El tema de la vivenda assequible és el que més preocupa els barcelonins. I al setembre la immensa majoria de l’ajuntament, amb l’única excepció del PP, va votar a favor de la proposta de reservar el 30% de la nova vivenda a lloguers assequibles. L’aprovació va provocar les llàgrimes de l’alcaldessa per la seva transcendència. Però ara la Generalitat pretén incloure canvis i augmentar les exempcions”, ha explicat Colau visiblement molesta. “No vull pensar que la Generalitat ha cedit a les pressions de grups immobiliaris molt potents”,  ha afegit.

Aprovada i ben argumentada

L’alcaldessa barcelonina ha afegit: “No entenem que ara la Generalitat, que són el PDCat i ERC, vulguin introduir rebaixes quan aquests mateixos partits a l’ajuntament ja van aprovar la mesura”.“No entenem què està passant. La Subcomissió d’Urbanisme no ha d’opinar sobre aquesta mesura, sinó aprovar-la. És inacceptable. La Generalitat no ha de rebaixar una proposta municipal que, a més, està ben argumentada jurídicament i econòmicament i que ja va ser aprovada”.

Colau ha assegurat que des del passat 1 d’octubre fins avui s’han presentat 234 llicències per fer obres majors a Barcelona i 157 certificats d’aprofitament d’espai. “Ja són noves promocions perdudes, que s’escapen del 30%. No entenc l’actitud del conseller Damià Calvet i amb qui insisteixo de reunir-me de forma immediata”.

Esperar el 5 de desembre

L’alcaldessa s’ha mostrat confiada que la mesura s’aprovi sense retallades en la pròxima reunió de la subcomissió de Territori, prevista per al 5 de desembre. ¿I si no fos així? “Seria una crisi política de primera magnitud i no la contemplo. Però estic perplexa. Vull pensar que tot ha sigut un malentès i espero a parlar amb el conseller”. 

La imposició del 30% de pisos assequibles als promotors va ser aprovada en ple municipal el divendres 28 de setembre després de tres mesos de discussió. Només el PP va votar en contra i Ciutadans es va abstenir. El PDEcat es va sumar en l’últim moment a l’acord a què van arribar ERC, Barcelona en Comú i el PSC, tot i que amb algunes peticions, com ara que el promotor no hagi d’entregar aquest 30% de pisos de la mateixa finca que estigui construint, sinó que puguin ser pisos d’una altra obra.

Escarida reacció de Territori

El conseller de Territori i Sotenibilitat, Damià Puig, s’ha limitat aquest matí a informar de la suspensió de la reunió de la subcomissió de vivenda en un tuit en què anunciava una trobada la setmana que ve amb l’ajuntament de Barcelona  “per abordar els aspectes tècnics de la proposta del 30% per a vivenda assequible en tot el sòl urbà de Barcelona”. Per a Calvet, la mesura “ha de ser tècnicament i jurídicament impecable abans de poder portar-se a aprovació definitiva”.

Curiosament, a la mateixa hora en què s’havia de reunir la Comissió d’Urbamisme a Territori estava programada una roda de premsa d’algunes de les entitats que més han impulsat la mesura de reservar el 30% dels nous pisos a lloguers socials a bon preu. Entre aquestes, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i l’Observatori Desc. Els seus representants també es van mostrar sorpresos i molestos per la no-ratificació de la mesura municipal.

Notícies relacionades

"La vivenda assequible a Barcelona és totalment inexistent. Hi ha 35.000 persones en llista d’espera per aconseguir una vivenda social. Aquesta mesura del 30% dels pisos assequibles s’ha d’aprovar urgentment i a més hi ha informes jurídics i econòmics que l’avalen", ha explicat Irene Escorihuela, directora de l’Observatori Desc.

Les dues entitats també demanen "que la Generalitat aprovi una llei que impedeixi que la vivenda protegida es pugui vendre".