PROTESTA CIUTADANA

La narcoespeculació fractura el Raval

Un centenar de veïns es manifesten contra la droga i els pisos buits

Reclamen a les administracions un canvi estructural i anar més enllà de la pressió policial

zentauroepp45934816 barcelona 17 11 2018  manisfestaci n cacerolada de los vecin181117203447

zentauroepp45934816 barcelona 17 11 2018 manisfestaci n cacerolada de los vecin181117203447 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els veïns del Raval han tornat a manifestar-se aquest dissabtepel de sempre. El de sempre són els narcopisos, la droga, l’expulsió de residents de tota la vida per culpa de la impúdica pujada de lloguers, la degradació dels seus carrers, la inseguretat. Tots aquests problemes que denuncien des de fa anys però que s’han agreujat, especialment, en els últims 24 mesos a causa de la proliferació dels locals ocupats per a venda i consum d’heroïna, crac, haixix. 

Al voltant d’un centenar de persones s’han concentrat al gat de la rambla del Raval i han recorregut, mentre colpejaven les seves cassoles i altres estris de cuina, els carrers on encara queden narcopisos. La macrobatuda del 29 d’octubre en va tancar un total de 26, però encara n’hi ha actius uns 15 o 20, segons estimacions de l’entitat veïnal Acció Raval. Un fort ruixat ha caigut enmig de la protesta que portava per lema 'Que no trafiquin amb la teva vida. Ni traficants, ni especuladors’. Al Raval és impossible no tenir la sensació que plou sempre sobre mullat. 

"Ens queixem de la narcoespeculació. Perquè te’n facis una idea: al Raval hi ha uns 13 desnonaments per setmana", explica Toni Salas, veí del carrer de la Riereta, on encara hi ha actius tres narcopisos. 'L’avarícia trenca el barri', diu una de les pancartes que desfilen en aquesta manifestació-cassolada ravalera. Segons Salas, el gran problema del barri (i de Barcelona en general) són els pisos buits, que amb freqüència són ocupats pels traficants de droga. "¿Que què demanem? Un canvi en les polítiques de vivenda. Menys pisos buits. I que no baixi la pressió policial", diu Salas.

Els veïns protesten contra la narcoespeculació. / ÁNGEL GARCÍA

Aquest veí reconeix una millora després de la batuda de fa 20 dies. "L’ambient al carrer és més plàcid, menys dramàtic. Segueix havent-hi toxicòmans, però menys". No obstant, la cosa segueix malament. "Els veïns i veïnes del Raval fem tot el que podem, ¡però a les administracions cal empènyer-les!", diu el pamflet que reparteixen a la mani. Perquè, des d’aquelles històriques pancartes que poblaven el Raval fa uns 10 anys i que clamaven 'Volem un barri digne', la cosa no ha millorat. Alguns, fins i tot, creuen que ha empitjorat. 

"Des de l’inici de la problemàtica dels narcopisos, que va començar fa dos anys, estem millor quant a moviments socials i a reacció ciutadana. Però quant a les condicions de vida, no. Hi ha problemes seriosos, com la quantitat de gent que dorm als voltants de la sala Baluard", opina. I mentre parla amb EL PERIÓDICO, assenyala el número 53 del carrer de Ferlandina. "¿Ho veus? El portal no té porta, els narcos l’han tret perquè així els toxicòmans poden entrar quan vulguin". En aquest immoble hi ha encara un narcopís.

La droga fluctua

Segons Ángel Cordero, un dels activistes més destacats d’Acció Raval, els narcopisos "han baixat molt" des de la batuda. Els carrers més afectats, ara com ara, són Riereta, Lancaster i Joaquim Costa. "Tot i que és difícil dir-ho perquè aquesta problemàtica fluctua molt", precisa. Cordero lamenta que l’Administració "no inverteixi" en el toxicòman, precisament una de les mesures que els veïns reclamen. Tot i que la més urgent, per a ell, és que l’Estat reguli la vivenda. "Que modifiqui la llei de lloguers i que posi com a vivenda social tots els pisos buits dels bancs que va rescatar. Hi ha molta gent que viu en situació d’emergència". 

Entre moltes altres reclamacions, a la Generalitat li demanen els veïns del Raval que "agiliti" els processos judicials i al’ajuntament,  que creï una llista de pisos buits. L’Iñaki, membre de l’associació cultural El Lokal (al carrer de la Cera, també afectada pels narcopisos), matisa que la situació que viu el Raval "no es resol amb una mesura espectacular". "Això requereix una sèrie de polítiques en profunditat. Creure que amb més pressió policial es resol és un error. Entre altres coses, cal defensar la vivenda", diu aquest veí que fa 40 anys que viu al Raval.

Notícies relacionades

Reconeix que el moment actual és "molt greu" per culpa de l’"expulsió" dels habitants, però que alhora és el moment en què "més reacció" hi està havent. "Hi ha en joc la diversitat del barri", denuncia en al·lusió a l’amenaça que suposa l’arribada massiva de turistes.

Una pancarta crida l’atenció en aquesta mani. 'Volem un CAP nou'. La porten treballadores del CAP Raval Nord. "Tot hi té a veure: la salut i la degradació del barri", comenta una d’elles. "Som molt conscients de la problemàtica de les drogues. I demanem un canvi en les infraestructures del barri per dignificar-lo", assenyala Laura Romera, metge de família del Raval Nord. El veïnat ravaler demanda un "gir estructural" a tot el barri. I que les administracions actuïn.

Pancartes al gat de la rambla del Raval / ÁNGEL GARCÍA

Temes:

Narcopisos