ESPAI PÚBLIC

El conflicte de les terrasses de Sant Antoni s'agreuja

Els veïns del barri barceloní denuncien una creixent 'privatització' de l'espai públic

Asseguren que els negocis ocupen cada vegada més lloc als carrers per culpa de la normativa actual

jcarbo45895927 protestes sant antoni181115143420

jcarbo45895927 protestes sant antoni181115143420 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Els veïns del barri barceloní de Sant Antoni estan afectats i molt descontents amb l’actual normativa de les terrasses dels establiments hotelers. Asseguren que ocupen cada vegada més espai públic en un barri en què precisament enfalta.

“Amb prou feines tenim zones verdes i falten espais on ens puguem asseure sense haver d’estar consumint en un bar”, ha declarat Xavier Caballer, membre de l’associació‘Fem Sant Antoni’.El col·lectiu ha recalcat que no està en contra de les terrasses per si mateix, sinó que advoca per una millor convivència entre les terrasses i els vianants.

Els problemes venen arran d’una modificació en la normativa de terrasses. Abans, al paviment dels carrers l’ajuntament pintava unes marques que delimitaven l’espai que podien ocupar les terrasses. Al contrari, ara cada establiment té assignat un nombre màxim de taules i cadires que poden col·locar en l’espai públic, i els hotelers han de tenir una etiqueta amb aquesta xifra a la porta dels seus locals.

“Per culpa d’aquest canvi en la normativa, els restauradors estan col·locant les taules amb més espai entre unes i les altres i estan instal·lant un altre tipus de mobiliari, com ara xemeneies, que ocupen encara més espai. Fins i tot estan posant instal·lacions fixes que no desmunten al final del dia, tal com feien abans. D’aquesta manera, les terrasses privades acaben arribant, per exemple, a un banc públic al qual no haurien d’arribar, tal com es pot veure a la foto,” ha lamentat el veí.

El conflicte amb els habitants del barri ja ve de lluny.  Fa uns dos anys, un restaurant va demanar a l’Ajuntament de Barcelona que retirés un banc públic que quedava dins del seu vetllador. Davant d’aquesta situació, unes veïnes van decidir encadenar-s’hii van aconseguir que no el retiressin. Aquest negoci pertany a Albert Adrià, germà del xef Ferran Adrià, i està ubicat al’avinguda Mistral de Barcelona.

Notícies relacionades

D’altra banda, Caballer assegura que també hi ha establiments que col·loquen a les terrasses més taules de les que tenen permeses, especialment en les hores de màxima afluència. Així, aquests establiments també acaben ocupant més espai públic del compte.

Dimecrespassat, els veïns de Sant Antoni van dur a terme una protesta sota el lema 'Alliberem el banc, defensem l’espai públic’.La concentració es va celebrar al banc de la imatge i hi van acudir més d’unavintena  de veïns, segons el ja nomenat representant de ‘Fem Sant Antoni’. Durant la mobilització, ell mateix va llegir un manifest expressant el rebuig dels veïns a aquesta‘privatització’de l’espai públic del barri.