SUCCESSOS

Uns presumptes vigilants d'un narcopís apedreguen una finca del carrer de la Riereta

Els veïns es van queixar del soroll de matinada i la discussió va acabar amb vidres trencats a les finestres

Denuncien que l'operació policial del 29 d'octubre no va posar punt final al desfici al barri

zentauroepp45892624 narciposo181114175611

zentauroepp45892624 narciposo181114175611 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez / Carles Cols

Un pas de rosca més en el perenne problema dels narcopisos. Un grup de nois van apedregar dimarts a la matinada els balcons i el portal del número 8 del carrer de la Riereta. Des de la finca els havien recriminat el soroll que causaven. La discussió va pujar de to. Des d’una finestra els van llançar primer una ampolla d’aigua. Poc després, un test. Els veïns diuen que aquest grup s’instal·la a la cantonada de Riereta amb Aurora perquè des d’allà vigilen les entrades i sortides d’un narcopís situat als baixos del número 11. Quan va començar la discussió, les seves sospites es van veure confirmades. Del local van sortir precipitadament un parell de desenes de clients. Els amos del negoci no volien ningú dins del narcopís si arribava la policia. I la policia va arribar. Dues vegades al llarg de la matinada. Primer, els Mossos d’Esquadra. Més tard, la Guàrdia Urbana. Dues vegades, després de cada aparició policial, el grup va apedregar l’edifici i, tal com se sent en els vídeos gravats des d’altres balcons del carrer, van amenaçar directament els veïns. “¿Tu vius allà, al segon?”, se sent perfectament en un to agressiu.

El narcopís és bastant nou al carrer. Un grup de pakistanesos van ocupar els baixos fa aproximadament un mes, però, segons una de les veïnes, l’activitat comercial a ple rendiment no va arrencar fins al 29 d’octubre, la data de la macrobatuda contra la màfia dominicana de la droga. Aquell dia, després de mesos d’investigació, els Mossos van entrar simultàniament a 26 narcopisos. El Belleza, el Guadaña, el Gordoi altres narcos també amb àlies que dificultaven la investigació a través d’escoltes telefòniques s’havien fet amos de la venda de droga a la menuda al Raval durant els dos últims anys.

Oferta i demanda

Els primers narcopisos dominicans eren a l’altre costat del Paral·lel. A poc a poc, per la força, van desplaçar la competència. Es van fer amos del Raval sud i, sobretot, van crear mercat. Aquest és el problema de fons. La detenció de 58 persones en una sola jornada no talla l’addicció. El boca-orella funciona. Que als baixos del número 11 de Riereta s’oferia droga va córrer com la pólvora. Que la botiga ja no fos dominicana, sinó pakistanesa, als consumidors no els importa. I als veïns, vista la bronca de la matinada de dimarts, tampoc. El que els preocupa és que l’operació del 29 d’octubre no posés punt final al desfici.

Notícies relacionades

El que va passar dimarts a la matinada és, segons com es miri, un nou esglaó en el conflicte que pateix el Raval des de fa tres anys, explica un dels testimonis directes del llançament de pedres. En primer lloc, perquè confirma que la millora després de la macrooperació policial és inapreciable més enllà de les finques directament beneficiades per l’entrada de la policia, que no és poc. Els primers dies, la narcosala de Baluard va atendre més drogodependents, però aviat el negoci va tornar a funcionar. El tancament de dos narcopisos aquesta mateixa setmana a l’Eixample més proper al Raval és un indici que la demanda va a la recerca de l’oferta. De la seva existència se sospitava des d’abans de l’estiu. Al març, els veïns de Sant Antoni ja van veure les primeres xeringues al carrer, senyal inequívoc que alguna cosa nova i necessàriament dolenta estava passant. I en segon lloc, perquè el fet que amenacin tan obertament els veïns i apedreguin les seves finques afegeix un plus de por en carrers com Riereta.

S’ha d’agrair als veïns del Raval que no s’han conformat de ser espectadors passius de la degradació dels seus carrers. S’han implicat molt activament a assenyalar on hi havia narcopisos. Han facilitat bona part de la investigació policial. L’enfrontament de dimarts a la matinada al carrer de la Riereta, tot i que l’espurna inicial fos el soroll, és un mal auguri.

Temes:

Narcopisos