Àmbit metropolità

Colau prepara l'obertura de l'elèctrica pública a 20.000 famílies

BCN inicia la inscripció de clients a l'operadora municipal, que els donarà servei al gener

La comercialitzadora ja proveeix les seus del consistori barceloní des del juliol passat

fcasals44058714 barcelona 29 06 2018 ayuntamiento proyecta sobre fachada edi180630132620

fcasals44058714 barcelona 29 06 2018 ayuntamiento proyecta sobre fachada edi180630132620 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Barcelona Energia, l’operadora elèctrica pública creada pel govern d’Ada Colau, va començar a proveir els edificis municipals de la ciutat, el seu enllumenat i els semàforsel juliol passat. L’any que ve farà el mateix amb equipaments de l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. I, com estava anunciat, al gener començarà a comptar amb els seus propis clients. Per estar vinculada a un operador públic, la comercialitzadora té un límit relativament restrictiu: només pot oferir servei a unes 20.000 famílies, que equivaldrien al 20% del seu volum de negoci. En funció de com creixi la nòmina de clients públics a l’AMB podrà créixer la dels privats.

La mateixa Colau i el regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, que ha pilotat aquest tema, un dels que més satisfà Barcelona En Comú en un mandat en què s’han deixat molts dels seus projectes al calaix de la seva exigua majoria simple, han explicat que l’ordre d’admissió es farà en funció de la inscripció, que ja és possible a un mes i mig perquè es faci efectiu el servei. Els 20.000 clients poden ser de qualsevol localitat de l’àrea metropolitana i han de tenir una potència contractada de menys de 15 kW, al marge de no comptar amb el bo social.

Estalvi indirecte

Notícies relacionades

Badia ha remarcat que en realitat no es podrà oferir electricitat més barata, però també que l’estalvi tindrà més estímul que en el cas de la gestió de les privades, ja que s’oferirà assessorament a les famílies perquè facin un ús horari de l’electricitat que els permeti evitar una despesa innecessària. Tan fàcil com posar una rentadora a una hora i no a una altra.

El regidor ha informat que, a més de les habituals hi haurà dues tarifes noves, una d’eficient, per trams, i una de solar, per als clients amb plaques fotovoltaiques que s’assessorarà i s’assistirà en el seu manteniment. Badia també ha assegurat que no es farà servir energia que s’origini mitjançant la incineració, com inicialment es contemplava. Ara bé, ha recordat, el 75% dels abonats barcelonins són clients d’Endesa i Gas Natural, una proporció que li agradaria que es modifiqués. Per Badia, triar opcions com la de Barcelona Energia és un assumpte de “valors”.