Quadern de gastronomia i vins
Cuina rural al Carmel
El restaurant Tibet manté 60 anys de fidelitat a una cuina de brases
zentauroepp45809604 barcelona 08 11 2018 para la pagina de miquel sen david sala181109171042 /
El senyor Xavier Frauca té una veu que recorda la de Marlon Brando en el seu millor doblatge i una memòria pràctica excel·lent sobre restaurants i ingredients. Cada vegada que ens trobem ens posem d’acord fàcilment sobre les coses més bones, que, com diuen els gallecs, són les millors. Per exemple, la carn que ven Sebas Ortiz a la Boqueria; els miracles de Gelida, dels quals parlaré degudament, ila pervivència en el temps d’una cuina fonamentada en la qualitat i el coneixementdel que dona de si una graella de veritat.
El Tibet (Ramiro de Maeztu, 34) la té. Des de fa 60 anys, quan manaven els senyors Jordi i Àngel, era lloc de peregrinació de tots aquells que buscaven un receptari tradicional català. A més, al Tibet, Juan Marsé havia escrit gran part de les sevesÚltimas tardes con Teresa,una novel·laamb vistes des de les taules tibetanes a les terres irredemptes del Carmel, en què el Pijoaparte lluitava per emancipar-se d’una classe social que ho tenia i encara ho té ben difícil.
Graella oberta
En mans de la segona generació, la de David (a la cuina) i Judith Sala (a la sala), la casa continua oferint una carta increïble dins d’una ciutat tan propensa a aixafar alvocats i barrejar-los amb qualsevol cosa que sembli digne d’un 'selfie’. David no es despista icontinua treballant amb brases de veritat en una graella oberta en què aconsegueixen un to daurat espatlletes de xaii entrecots amb el pedigrí de la vedella de Girona. Les costelles són de xai de l’Aragó, i això sempre és una bona referència, contrapunt de les botifarres, indispensables dins d’aquest context culinari.
Notícies relacionadesMoltes de les guarnicions de verdures també tenen com a origen aquestacocció mil·lenària, que quadra amb l’allioli i els vins negres de categoria.
Si les carns són de les millors de Barcelona, un altre acord amb Xavier Frauca,els cargols han marcat un estil que apreciem fins i tot els que no ens agraden aquests gasteròpodes. Al Tibet els resolen amb una fórmula llunyana al receptari de Lleida, molt més pròxima al cargol a la llauna segons Can Barris, el temple cargoler gironí. Crec que li agraden a Marsé, Teresa i Pijoaparte.
Dolç Mataró, un bon Alella a 12,50 euros
L’enòleg Josep Maria Pujol-Busquets, una de les figures en què se sustenta el poder intel·lectual del vi català, buscava tancar el triangle paisatge-terra-clima, per resoldre l’equació d’un projecte vinícola absolutament personal. El 1991, va recuperar vinyes de més de 60 anys entre Alella i Tiana. És el paratge Vallcirera, territori que forma part d’un parc natural. És a dir, no va necessitar cap reconversió, perquè en el seu origen ja era ecològic.
- Lluita contra el frau Hisenda avisa: fins a 2.500 euros de multa per pagar aquestes quantitats amb diners en efectiu
- Rosa Peral: "És un baló d’oxigen per avalar la meva innocència"
- El millor lloc per veure la Copa Amèrica de vela
- Pedraz sospesa agafar el jutjat del cas Tsunami
- El Govern salvarà 2.000 milions dels pressupostos amb el PSC i els Comuns
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La paret més alta d'Alberto Ginés: com el primer or olímpic d'escalada busca un lloc a París 2024
- Al metatars Què és el neuroma de Morton, la malaltia que pateix Letizia: símptomes i causes
- La consagració de Lunin
- El Madrid sobreviu a una tortura