CONFLICTE SOBRE L'ESPAI PÚBLIC

La guerra de les terrasses rebrota a Ciutat Vella

El districte continua aplicant retallades de taules als carrers malgrat l'acord a nivell de ciutat de l'estiu passat

El gremi critica que se segueixi un camí contrari a l'acordat i la regidora Gala Pin al·lega les condicions de saturació del centre històric

ealos45713130 barcelona 01 11 2018  barcelona   conflicto de terrazas  de 181109224443

ealos45713130 barcelona 01 11 2018 barcelona conflicto de terrazas de 181109224443

7
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mes de desembre passat es va segellar l'acord per finalitzar la guerra de les terrasses. L'enfrontament entre l'Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Restauració per l'aplicació estricta de l'ordenança aprovada per l'anterior equip de Govern de Trias, que va obligar a retallar el nombre de taules als carrers per facilitar el moviment dels vianants, va finalitzar amb una revisió de l'ordenança el mes de juny passat que teòricament havia de permetre recuperar alguns centenars de places amb una interpretació més flexible, seguida d'un tracte específic per a les terrasses de la Boqueria acordat al juliol. La treva s'ha mantingut a tota la ciutat excepte al districte de Ciutat Vella, on el gremi ha iniciat una sèrie de mobilitzacions després de constatar que la nova ordenança s'està utilitzant, en aquest cas, per continuar retallant l'oferta.

“El districte mostra una actitud excessivament bel·ligerant, amb contínues amenaces, en contradicció amb el pacte de les terrasses, perquè la flexibilitat que es va pactar va ser per salvar terrasses, no per tancar-ne més”, critica el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols. “Hi ha zones de la ciutat que són més complexes. Ciutat Vella té més densitat i falta d'espai públic, un teixit urbà més complex i la concentració més gran de restauració de la ciutat”, al·lega la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

Després de la reforma de l'ordenança, el districte ha d'ajustar les zones de terrasses a la nova normativa i modificar en el termini de dos anys les ordenacions singulars que s'havien aprovat en alguns espais. “Volem fer un plantejament més global de cada espai públic, no només taules i cadires, i revisar totes les situacions en què hi ha conflicte que té relació amb el descans veïnal, i si hi ha afectació veïnal vetllarem sobretot per la salut i el dret al descans dels veïns”, adverteix Pin. “Com en llocs com el carrer Xuclà, on hi ha bars que incompleixen la llicència de forma reiterada i sistemàtica”, apunta. “On hi ha hagut processos participatius, els veïns han dit que els principals problemes que tenen són altres”, respon Pallarols.

Revisió a la baixa

“No només no s’està complint el procés de pacificació sinó que, excepte a la Boqueria, a Ciutat Vella han accelerat el procés de reducció de llicències, inspeccions i sancions; hi ha 20 punts a Ciutat Vella on hi ha algun tipus d'amenaça”, lamenta el director del Gremi de Restauració. Els més avançats, a la plaça de Ramon Berenguer, Santa Maria del Mar i Jacint Raventós. “En cap cas el problema d'ocupació indeguda de l'espai públic és el de les terrasses –protesta Pallarols, apuntant al top manta–. El sector ja ha patit bastant amb la crisi i aquest últim estiu, especialment dolent per al turisme, i les terrasses són vitals per a la seva supervivència, a més d'ordenar l'espai públic i generar llocs de treball i impostos”, afegeix.

Les protestes del gremi s'han trobat amb la resposta d'entitats com Ciutat Vella No Està En Venda, l'associació de veïns del Gòtic, Fem Plaça, la FAVB, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible i Carrers per a Tothom, que denuncien que els restaurats utilitzen en les seves mobilitzacions els seus treballadors i manipulen “com titelles” els grups polítics que els donen suport (el PDeCat, Cs, el PP i el PSC). Crítics amb la “desregulació en l'atorgament de llicències” que segons la seva opinió va suposar la revisió del mes de juny passat, han rebutjat “la carta blanca que exigeix el gremi” en l'ús de l'espai públic ja que “s'han de garantir els drets del veïnat a l'ús i gaudi dels nostres carrers i places limitant-ne l’explotació econòmica” i garantint “el dret al descans, a l'accessibilitat i a un medi ambient adequat”.

Protesta del Gremi de Restauració a la plaça de Santa Maria del Mar

Les primeres friccions s'han produït a la plaça de Santa Maria del Mar i el passeig de Joan de Borbó. A Santa Maria del Mar la sobreocupació de fa un temps ha donat pas a una notòria reducció (quatre terrasses de quatre taules, i una de dues) i segons Pallarols encara es vol “reduir-ne tres i eliminar-ne dues” quan no hi ha problema, “ja que només s'està ocupant el 10% de la plaça i les molèsties als veïns comencen quan es tanquen les terrasses, no a causa d’aquestes”. A l'avinguda de Joan de Borbó, després de la primera manifestació del gremi, es va produir una reunió amb la regidora Gala Pin que segons els restauradors va ser positiva. “Estem amb la mà estesa a fer la reflexió de fons que se'ns va demanar perquè la restauració tingui un paper en la millora de l'espai públic”, afirma Pallarols, que es va felicitar de la disposició municipal a revisar els seus plans per al passeig de Joan de Borbó.

Terrassa al passeig de Joan de Borbó / DANNY CAMINAL

Diàleg a la Barceloneta

La regidora afirma que en aquesta zona de la Barceloneta, “dins de la legalitat” es pot mantenir “el còmput global” de l'espai ocupat per les terrasses segons les llicències vigents, però no l'espai que ocupen efectivament en els casos en què sobrepassin l'espai concedit, “algunes tres o quatre vegades per sobre” i  “sense que el Govern municipal actués el 2012” o “alguna situació administrativa peculiar” basada en acords de l'any 2006 “sense validesa jurídica”.

Sí que està disposat el districte a acceptar que les terrasses segueixin acostades a les façanes, en lloc del seu pla inicial de desplaçar-les per deixar aquest espai lliure per facilitar el desplaçament de veïns amb dificultats de mobilitat o visuals, fet que havia obligat a reduir la capacitat dels establiments “en un 25%” segons el gremi. “Sempre en espera del que digui l'Institut Municipal de Discapacitat i que els passos entre terrassa i terrassa per accedir als habitatges siguin prou amples” i que les terrasses formin un front “lineal”, apunta la regidora.

Terrassa a la plaça del Bonsuccés que ha rebut una notificació municipal / ELISENDA PONS

Tanmateix, les relacions es van enrarir de nou després d'aquella primera reunió quan la setmana passada van arribar notificacions per retallar el nombre de taules a la plaça del Bonsuccés.  “No retirarem sancions perquè sí, encara que podem revisar al·legacions, i pot ser que rebaixem les actuacions d'ofici perquè s’està negociant. Entenc la pressió que fa el gremi, però si hi ha un requeriment d'un veí perquè hi ha una ocupació indeguda de l'espai no podem deixar d'actuar i dir-li a la Guàrdia Urbana que no hi vagi”, respon la regidora. Tot i que les terrasses de Bonsuccés no han rebut nota de cap infracció, sinó d’una nova adjudicació d’espais més restrictiva.

Rambla i plaça Reial en espera

No tots els punts potencialment conflictius al mapa de terrasses de Ciutat Vella estan oberts, encara. Potser les tres concentracions majors de taules i cadires als carrers del districte siguin el passeig de Joan de Borbó (en converses), l'entorn de la Boqueria (solucionat amb un pacte l'estiu passat), la Rambla i la plaça Reial. Aquests dos últims casos encara no s'han posat sobre la taula. Encara que després de la presentació del projecte de reforma de la Rambla, la setmana passada, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, va alertar que la reforma prevista podria eliminar fins a 100 de les 400 taules que actualment es despleguen al passeig.

Notícies relacionades

Pallarols considera que el projecte parteix d'un plantejament de “turismofòbia” municipal i va criticar que la fase de participació ciutadana en la redacció de la proposta guanyadora, de l'equip Km-Zero, no ha estat tal i no ha tingut en compte els agents econòmics que actuen a la zona. Segons la regidora de Ciutat Vella, aquestes crítiques es basen en un equívoc a partir de la interpretació de les recreacions visuals de la futura Rambla després d'un procés que encara durarà anys, i que els usos concrets de l'espai (com passa amb el trànsit privat o no als dos únics carrils per a vehicles, sobre els quals l'Ajuntament encara no s'ha pronunciat encara que el dibuixat sobre els plans sembla disposat per vetar-ho) no es concretaran fins que l'execució de les obres estigui avançada. “No hi ha ordenació de terrasses encara”, insisteix Pin.

En el cas de la plaça Reial encara no s'ha emprès cap procés d'ajustament de les llicències atorgades actualment. Tanmateix, Gala Pin ha advertit que s'haurien de plantejar qüestions qualitatives i plantejar si mereixen el mateix tracte establiments amb una oferta atractiva, que els fa omplir tant els seus locals interiors com terrasses, o altres que tenen els espais sota sostre buits i les terrasses plenes, per la qual cosa es pot suposar que “amb una oferta de qualitat dubtosa” l'ús de l'espai públic és l'únic atractiu que ofereixen als seus clients.

Terrasses al mercat de la Boqueria / JORDI COTRINA

Un armistici contestat

L'enquistament de les diferències entre restauradors i ajuntament al districte de Ciutat Vella contrasta amb els dos acords que sí que van ser possibles l'últim any en el conjunt de la ciutat i en un punt calent del mateix districte com la Boqueria, <a href="https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20171205/la-favb-arremete-contra-el-pacto-de-las-terrazas-6476571"><strong>no sense crítiques d'entitats veïnals</strong></a> i la CUP al govern de Colau <strong><a href="https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20171205/colau-acepta-las-demandas-de-los-restauradores-para-salvar-las-terrazas-y-dinamizar-la-economia-6476003">per haver contemporitzat amb el sector després d'un any de temor per l'estat de salut del turisme i la restauració a la ciutat</a></strong> després del convuls estiu i tardor del 2017.

Temes:

Terrasses