Un parc per als veïns desplaçarà els manters del moll de la Fusta

L'ajuntament pretén "reconquerir el litoral barceloní" i recuperar espais públics en desús

El projecte, que es preveu finalitzat l'octubre del 2019, compta amb un pressupost de 2.190.000 euros

jcarbo45823144 moll fusta181109145044

jcarbo45823144 moll fusta181109145044 / Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

L’Ajuntament de Barcelona reurbanitzarà l’espai superior del moll de la Fustala Balconadaque va quedar deserta rere el tancament dels xiringuitos i que l’últim any ha sigut ocupada pel'top manta’, per incloure nous usos veïnals. Està previst que les obres del nou espai, una zona de passeig i activitats infantils i esportives per als veïns, s’iniciïn el mes de març i finalitzina l’octubre del 2019. Aquest projecte compta amb un pressupost de 2.190.000 euros i està inclòs en el Pla de Barris del Raval Sud i Gòtic Sud.

La iniciativa pretén “recuperar la voluntatd’obrir Barcelona al mar que hi va haver abans dels Jocs Olímpics del 1992”, segons ha explicat aquest divendres Janet Sanz, tinenta d’alcaldia, en roda de premsa.

Sanz ha remarcat la importància que “la ciutadania recuperi espais públics que fins ara han estat infrautilitzats”i de“reconquerir el litoral barceloní”. La tinenta assegura que en els últims anys els habitants de la capital catalana han anat, progressivament, girant l’esquena al mar. Per això, ha dit que Barcelona ha “de recuperar la seva‘maritimitat’i col·locar el mar al centre de la vida veïnal”.

Divisió de la Balconada en cinc espais

La Balconada del moll de la Fusta, que té una superfície de més de 7.000 metres quadrats, es dividirà en cinc espais diferenciats: elcircuit de patinets,eljardí de Medinaceli,elpati,l’umbraclei lasala.

El circuit de patinets consistirà en una pista d’entreteniment per a patinets de roda petita, que estaran dibuixats a terra i es dirigiran a un públic infantil i familiar.

En segon lloc, al jardí de Medinaceli es pretén donar protagonisme a la vegetació, per la qual cosa es té previst plantar bambú, palmeres nanes i flors. En aquest nou jardí quedaran integrats un parc infantil ja existent i dues pistes de petanca.

El pati serà un espai buit amb marques a terra per dur a terme activitats i jocs infantils.

Per la seva banda, l’umbracle, una zona que estarà protegida del sol amb una teulada baixa, es destinarà al desenvolupament d’activitats grupals, com trobades veïnals, mostres d’entitats i activitats de gimnàstica en grup, per exemple.

Per acabar, la sala serà un espai de repòs, d’espera i de trobada per als vianants, on s’establiran tots els bancs que fins ara estan distribuïts al llarg de tot el passeig.

Zona de manters

Aquest espai del moll de la Fusta està actualment ocupat per multitud de manters. Per tant, una conseqüència directa d’aquesta urbanització serà el desplaçament i establiment d’aquests en un altre punt de la ciutat.

“Les intervencions que es fan al’espai públic han d’anar més enllà de les ocupacions temporals que hi pugui haver. En el cas de la venda ambulant, és necessària una intervenció policial, que ja s’està realitzant per part de la Policia Portuària i els Mossos d’Esquadra, amb la qual ja s’ha confiscat una gran quantitat d’articles”, ha declarat Gala Pin, regidora del districte de Ciutat Vella.

Notícies relacionades

Pin també ha remarcat la importància que“l’Estat  espanyol doni permisos de treball als manters” i ha assegurant que “això sí que permetria disminuir el nombre de persones que es dediquen a la venda ambulant al carrer, no només a Barcelona, sinó en totes les poblacions costaneres, que estan manifestant que tenen el mateix problema”.

El Pla Litoral

El pròxim 1 de desembre l’ajuntament iniciarà el procés participatiu delPla Litoral,que pretén connectar el mar amb la resta de la ciutat. La jornada es durà a terme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). En aquesta trobada es comptarà amb la presènciad’associacions de veïns i de tres ciutats portuàries que han sigut convidades per compartir experiències: Palerm (Itàlia)Anvers (Bèlgica) Saint-Sazaire (França).