Sentència pionera

Un jutge condemna per delicte i no per falta dos grafiters del metro de Barcelona

La sentència, pionera, va en la línia de la reivindicació de tots els operadors ferroviaris

undefined12759045 macro barcelona  06 04 2010   los mossos d esquadra han impu181104142639

undefined12759045 macro barcelona 06 04 2010 los mossos d esquadra han impu181104142639

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sentència pionera: un jutge ha considerat delicte els grafitis al metro. Es tracta d’una resolució judicial, avançada per la cadena SER, que va en la línia de la reivindicació de tots els operadors ferroviaris agrupats a l’Observatori del Civisme.

La sentència, que encara no és ferma perquè hi pot haver recurs de les dues parts, va ser dictada fa un parell de setmanes a Barcelona i considera que pintar als vagons és un "delicte de danys en béns d’ús públic" i no una infracció administrativa o un delicte lleu, com s’havia considerat fins ara. En aquest cas, es referia a les pintades que dos homes van fer l’any 2015 a dos vagons de metro que estaven estacionats a les instal·lacions de TMB.

El jutge condemna un dels autors de les pintades a un any de presó, que no haurà de complir si no torna a delinquir; a pagar els 2.700 euros que li va costar a TMB netejar els trens; i no acostar-se al metro durant sis mesos.

Més de 500 assalts en un any

La sentència transcendeix després de l’incident protagonitzat per un grup de grafiters al metro de Barcelona, que a més van agredir tres viatgers que els van increpar per estar pintant vagons. TMB ha estimat en 10.139 euros el cost de la neteja del tren. Com que els danys superen els 400 euros, la denúncia ha sigut presentada per un delicte de danys, al marge que les tres persones que van ser sacsejades i agredides puguin interposar denúncies per lesions, coaccions, amenaces o contra la integritat moral.

Notícies relacionades

Segons dades obtingudes per Efe, des del gener el metro de Barcelona ha tingut un total de 460 intrusions de grafiters que han aconseguit el seu objectiu de pintar trens, sense comptar els intents frustrats pels serveis de vigilància.

L’any passat van ser un total de 531 assalts de vàndals que van aconseguir accedir als trens per fer grafitis.