Davant del TSJC

Barcelona es querella contra sis jutges que van empresonar persones LGTBI durant el franquisme

Un total de 533 persones van ser recloses a la Model per la seva orientació sexual

zentauroepp38313490 gra042  barcelona  05 05 2017   el teniente de alcalde de de170531210543

zentauroepp38313490 gra042 barcelona 05 05 2017 el teniente de alcalde de de170531210543 / Quique Garcia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat una querella davant delTribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el sis magistrats que van empresonar persones LGTBI durant el franquisme, als quals acusa de crims de lesa humanitat. 

Segons ha explicat aquest dilluns el tinent d’alcalde de Ciutadania, Jaume Asens, la querella relaciona més de 550 condemnes dictades durant el franquisme que van suposar l’empresonament de persones LGTBI condemnades a la Model.

"Ens sembla rellevant posar el focus en els magistrats. Difícilment es pot regenerar el sistema si no ret comptes per la seva col·laboració amb el règim franquista. No hi va haver depuració en la policia ni en l’aparell judicial", ha assegurat Asens, que ha remarcat que amb aquest pas el consistori reconeix i acompanya el treball de les entitats LGTBI que lluita per reparar aquests "crims".

Amb la reforma el 1954 de la ‘ley de vagos y maleantes’ per incloure la repressió dels homosexuals, el règim franquista perseguia enjudiciava i condemnava les persones homosexuals "en una persecució manifesta per raons de gènere i condició sexual", assenyala la querella.

Testimonis directes

Preguntat per la premsa sobre la possibilitat que els magistrats hagin mort, el tinent d’alcalde ha apuntat que les principals querelles són a partir de 1970, però que una de les primeres sentències que s’han recopilat era de 1956: "No sabem si són vius. És una de les primeres diligències que s’hauran de fer".

Així mateix, ha detallat que aquesta querella forma part del litigi estratègic de l’Ajuntament de Barcelona, que també presideix la Xarxa de Ciutats Contra la Impunitat Franquista, contra els crims comesos durant la dictadura franquista i la Guerra Civil.

A l’acte hi han assistit testimonis directes d’aquells fets, com Silvia Reyes, que ha assegurat que li demanaven que amagués que era transsexual per aconseguir una ocupació: "No vam tenir cap altra alternativa que dedicar-nos a la prostitució", ha explicat, i ha dit que va estar retinguda en comissaries en 28 ocasions per la seva condició.

Notícies relacionades

La querella ja segueix el seu curs a la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

 

Temes:

Franquisme LGTBI