Open House Barcelona: Frodo visita Mordor

Després de l'agra polèmica que va envoltar la seva construcció, veïns del barri acudeixen amb curiositat a l'Hotel Rec en el marc del festival arquitectònic barceloní

jcarbo45644220 hotel rec open house181027173529

jcarbo45644220 hotel rec open house181027173529

4
Es llegeix en minuts
Mauricio Bernal
Mauricio Bernal

Periodista

ver +

Un veí de la Ribera de visita per l’Hotel Rec ve a ser com Frodo Bolson fent turisme per Mordor, o com Luke Skywalker de passeig per l’Estrella de la Mort. Inaugurat a començaments d’any, l’hotel del carrer del Rec Comtal forma part dels edificis oberts aquest cap de setmana en ocasió del 48 H Open House Barcelona, i entre els interessats hi ha hagut veïns del barri que han fet el recorregut per l’edifici amb curiositat, de la mateixa manera que si el govern de Mordor decretés un dia de portes obertes i el petit Frodo s’apropés a veure com és el regne del mal un dia normal. Pocs hotels de Barcelona han sigut combatuts pel seu veïnat com el Rec, i el fet que qualsevol pugui entrar aquest cap de setmana crea de tant en tant la paradoxa que algú recorri amb plaer estètic el lloc mentre pensa que aquesta és la classe de coses que acabaran per expulsar-lo del barri.

“Teníem curiositat per veure com havia quedat el motiu de tanta discòrdia”, deien uns veïns

“Teníem curiositat per veure com havia quedat el motiu de tanta discòrdia”, explicaven l’Àngels i el Manel, veïns del proper Sant Pere més Baix. Com la resta, van visitar el vestíbul, dues habitacions de la primera planta i la gran terrassa de la planta superior, pensant d’una banda que l’edifici, com a arquitectura, evidentment no manca d’interès, però pensant alhora –el pèndol va, el pèndol ve– en temes com la gentrificació i la pressió turística. “Fa nou anys que vam venir a viure aquí i cada dia veiem com l’especulació i la pressió turística fan fora cada vegada més gent del barri. Tenim la impressió que d’aquí a poc ens faran fotos pel carrer, a l’estil: ‘¡Mira, dos locals!’” Un altre veí deia que estava “molt a favor de la moratòria de llicències als hotels”, i que aprofitava la jornada “per veure què”: “M’interessa l’arquitectura. Vull veure com van aprofitar l’espai, que era molt reduït. I a la web diu que és una proposta molt respectuosa amb l’entorn. Veurem”.

“Escandalós, vergonyós”

En realitat, la situació Frodo/Mordor va tenir el seu moment àlgid divendres, quan l’hotel va organitzar pel seu compte una jornada de portes obertes dirigida exclusivament als veïns –els que visiten l’edifici aquest cap de setmana són els que no van poder assistir–. “Molts entraven amb la careta trista i sortien amb la careta contenta”, explicava el gerent del Rec, Víctor Sánchez, reivindicant, planerament, el poder de l’hostaleria moderna per operar metamorfosis mentals. Per provar-ho –aquest poder– potser haurien d’elevar l’aposta i convidar a fer el recorregut a persones com Maria Mas, de la Plataforma Aturem l’Hotel al Rec Comtal, que es va presentar divendres al lloc no per conèixer el lloc –li importa poc que el disseny dels coixins sigui obra d’una artista– sinó per protestar. “No tinc cap curiositat per entrar. És més, em sembla escandalós, vergonyós. Aquest barri s’està convertint en un xou. La lluita va ser llarga i dura i no vam aconseguir res. Fins i tot el fiscal va veure-hi irregularitats, i tot i així va arxivar el cas”. Mig centenar de persones es van manifestar a les portes del seu Mordor particular.

L’hotel va fer pel seu compte una jornada de portes obertes per als veïns divendres

Notícies relacionades

Es podria pensar que la polèmica no fa gràcia als despatxos de l’Open House, però no és el cas: és en el centre de les raons per les quals el Rec va ser escollit per a aquesta edició. “Va ser elegit per la seva arquitectura i la seva posició al barri –diu Miquel Zuzama, coordinador de zona i responsable d’Accessibilitat del festival–, però també per la polèmica veïnal. La polèmica existeix i forma part del discurs de l’edifici, i l’Open House és una manera de mostrar l’altra cara de l’hotel i reconciliar-lo amb el barri”. Reconciliació que, de moment, sembla una quimera. Mas diu que la plataforma prepara un recurs contra l’hotel “per les afectacions que han tingut els veïns”, que, diu, no són poques. El Rec va ser planejat, construït i posat en marxa envoltat de conflicte, i no ha passat tant temps com perquè caigui l’oblit. En un altre lloc potser la gent diria simplement que és un bonic lloc.

Visitants al sostre de l’Arc de Triomf. / JORDI COTRINA

Al sostre de l’arc

Si una de les fites del recorregut per l’hotel és l’última planta no és només per la seva coqueteria arquitectònica, sinó per les vistes. Aquí, la gent es fa fotos. Alguna d’elles serà com un mirall, perquè en alguna d’elles sortirà una altra gent fent-se fotos, i a més en el mateix context –l’Open House–, i en la mateixa situació de visita, i fins i tot en la mateixa situació elevada: la gent que en el mateix moment s’esbargeix a la terrassa de l’Arc de Triomf. Sí, té terrassa, l’Arc de Triomf, si és que se li pot dir així, i durant l’Open House està oberta al públic. Segons els voluntaris són el principal reclam del monument, les fotos des de dalt, però ningú es lliura de l’explicació inicial, a baix, que escolta tothom amb interès abans d’encarar la llarga escala que condueix al sostre. Era dissabte de pluja a Barcelona i les fotos tenien tocs de para-sol i aigua, que era justament el que es veia des del Rec: una cortina humida i l’inèdit paisatge d’un arc coronat per una columna de paraigües. 

Temes:

Arquitectura