El problema de la droga a Ciutat Vella

Els veïns d'un narcopís de Barcelona aconsegueixen desallotjar-lo pel seu compte

L'amo de la vivenda del Raval va rebre la visita d'un traficant que li va demanar diners per donar-li les claus

Els afectats denuncien la presumpta deixadesa de la Guàrdia Urbana, els Mossos i l'ajuntament

zentauroepp45527914 narcopiso181025132200

zentauroepp45527914 narcopiso181025132200 / NGEL GARC A

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Tots a l’una. I ho han aconseguit. El propietari legal del narcopís de l’entresol del carrer Peu de la Creu 21 bis, al Raval de Barcelona, ha aconseguit recuperar la seva vivenda. Els veïns han foragitat per sempre els narcotraficants i les desenes de jonquis que cada dia acudien a comprar la seva dosi d’heroïna a la vivenda, deixant moltes vegades rere seu un rastre en forma de xeringues abandonades i l’estupefacció al rostre dels vianants que topaven amb els drogoaddictes.

La idea dels veïns de Peu de la Creu, 21 bis de distribuir un anunci imprès amb el títol es traspassa narcopís es traspassa narcopís es traspassa narcopísi el subtítol Negoci en ple rendiment: entre 100 i 200 clients diàriament ha funcionat. Després de la publicació en exclusiva a la web d’EL PERIÓDICO diumenge, va aparèixer en diversos informatius de televisió. Així, els venedors i els compradors de droga havien d’esquivar les càmeres dels periodistes gràfics.

Ningú a dins

Fins que ahir al migdia els veïns de l’immoble van detectar que no hi havia ningú al narcopís i van avisar de seguida el propietari, Víctor Vives, que lluitava per recuperar-lo des del mes de maig passat, quan el llogater legal el va abandonar i el va ocupar una dona embarassada amb un nen, que al cap de pocs dies van ser substituïts per venedors de droga, com passa en moltes altres vivendes del barri.

Quan l’amo va arribar i va comprovar que la porta estava oberta i que no hi havia ningú a dins, explica,va avisar un manyà, que la va substituir per una altra antiocupacions (amb marc de metall que no es pot rebentar). També va instal·lar una alarma i, per descomptat, abans que res va avisar els Mossos d’Esquadra.

Tres hores més tard

"Vaig avisar els Mossos a les 14.30 hores i no van arribar fins a les 18.00", recorda Vives, que apunta que el manyà i l’empresa de seguretat que li ha posat ja una alarma estaven treballant a la vivenda quan va aparèixer la primera patrulla. "Els vaig demanar que aixequessin acta que el pis estava buit, però no ho van voler", denúncia. Increïblement, l’acta és el que demanen i aconsegueixen els ocupes per acreditar que estan vivint a la casa i evitar un desnonament.

Cartell de “narcopís tancat” col·locat pels veïns de Peu de la Creu, 21 / AUTOR FOTO: Óscar Hernández

Vives havia exhaurit totes les vies per treure els narcos del pis que tenia per llogar. Un jutjat penal va desestimar el desnonament i li va remetre la lenta via civil. A les seves accions es van afegir les de la resta de llogaters i propietaris del bloc. El president de la comunitat, Bernard Schmidt, va presentar dos escrits contra el narcopís en el registre general de l’ajuntament el 6 de juny i el 4 de setembre. Mai li van respondre. Tampoc els van fer cas a les comissaries de Guàrdia Urbana i Mossos de Ciutat Vella.

Notícies relacionades

I el súmmum del cas es va produir dimarts. Un dominicà es va presentar a l’oficina de l’amo del pis per dir-li que li tornaria les claus del narcopís si li donava diners i que volia negociar. Pel que sembla, la pressió periodística amenaçava la viabilitat del negoci. "Li vaig dir que ni parlar-ne. Que ja havia fet prou diners amb la droga a casa meva", explica l’amo. Potser per això l’endemà, ahir, el narcopís era buit. I a la porta del carrer dos cartells informen: "Narcopís tancat". Per si de cas.