urbanisme

Govern i ajuntament acceleren el pla de Barcelona per reservar el 30% a vivenda social

El Govern, no obstant, matisa que queden aspectes tècnics i jurídics per «polir»

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i entitats per a la vivenda social van acordar aquest divendres avançar a novembre la Subcomissió d’Urbanisme que ha de donar el vistiplau jurídic a la mesura que obligarà els constructors a reservar un 30% de la nova construcció o rehabilitacions a vivenda protegida. Estava previst que la cita tingués lloc al desembre, però totes les parts es van mostrar predisposades a assolir un acord com més aviat millor.

No obstant, malgrat l’optimisme de tots els actors implicats, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, va dir que encara queden aspectes tècnics i jurídics sobre la proposta que s’han “de polir” perquè pugui ser aprovada definitivament. Les entitats, en canvi, van remarcar a la sortida de la reunió que en aquesta es va pactar que s’aprovi i entri en vigor “en les properes setmanes”. Per la seva part, la tinenta d’alcaldia en l’àmbit d’Urbanisme, Janet Sanz, va confiar que la mesura pugui ser aprovada “en les properes setmanes” i després es pugui aplicar “gairebé de manera immediata”.

A nivell metropolità

De nou rebaixant l’eufòria, el secretari d’Hàbitat Urbà va remarcar que està “molt d’acord” amb la iniciativa, però que creu que és “insuficient” perquè és “molt genèrica”. També va lamentar la “precipitació” que ha aconseguit. “Si s’hagués treballat més podria haver sigut més efectiva”, va dir.

Notícies relacionades

Segons Serra, el text contempla que la reserva del 30% no s’hagi de fer al mateix edifici en casos “concrets o excepcionals” i que es pugui traslladar el barri. Amb tot, el representant de la Generalitat va defensar que és una mesura que s’hauria de plantejar a nivell metropolità. “Fer-ho municipi a municipi no és la manera”, va asseverar.

Quant a l’augment en la petició de certificats d’aprofitament urbanístic que hi ha hagut en els últims mesos, la tinenta d’alcaldia en matèria d’Urbanisme va reclamar “responsabilitat” als promotors. “Que no busquin esquerdes en la norma per evitar complir amb el 30%”, va avisar, mentre que les entitats que formen part del grup promotor per a la vivenda assequible van advertir de la necessitat que aquesta iniciativa s’aprovi “amb urgència” i sense canviar un text original que compta amb l’aval econòmic i jurídic dels tècnics.