EL NEGOCI DE LA VIVENDA

Primera demanda col·lectiva d'amfitrions contra Airbnb

102 particulars sancionats per l'Ajuntament de Barcelona per llogar el seu pis sense llicència obren una via judicial contra l'autodenominada plataforma col·laborativa

mira-lo-que-me-ha-pasado-por-querer-compartir-barcelona-con- / periodico

5
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Després d’intents fallits en altres ciutats del món, Nova York, per exemple, ha sigut acceptada a tràmit per primera vegada una demanda col·lectiva contra Airbnb. Ha passat, esclar, a Barcelona, el Verdun immobiliari a efectes de la batalla que lliura aquesta plataforma autodenominada col·laborativa contra els governs muncipals d’aquí i d’allà. Els demandants (el que són les coses) són examfitrions d’Airbnb, gent que va llogar ocasionalment el seu pis, o fins i tot que simplement el va publicitar i no va arribar a tenir visites, i als quals l’Ajuntament de Barcelona ha expedientat amb sancions de 30.000 i 60.000 euros. Ho van fer sense la llicència de pis turístic corresponent, així que llei en mà, l’Ajuntament pot fer el que fa, però ells consideren que Airbnb els va conduir pel mal camí, els va induir a “incomplir la llei en benefici propi tot i saber la il·licitud”.

De moment, la demanda col·lectiva la firmen 102 afectats. S’han posat un nom que, segons com, serà recurrent en els mesos venidors: Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament de Barcelona i Airbnb. En sigles, ACABA. L’interessant és que el nom ho diu tot. Es consideren víctimes col·laterals d’aquest Verdun entre el colauisme i la plataforma. Com víctimes civils d’un bombardeig. Les multes de 30.000 i 60.000 són reals, no una fake news. El mateix Ajuntament reconeix que és així, que la normativa l’hi permet. Sed lex dura lex.

Entre 30.000 i 60.000 euros de multa per anunciar-se sense llicència a Airbnb. L’Ajuntament admet que és així. 'Dura lex sed lex', diu

De moment, la demanda encara només gateja. L’ha admès a tràmit un jutjat mercantil, que ha considerat raonable la primera petició d’ACABA, que se li faciliti la llista completa de persones sancionades per publicitar la seva vivenda a Airbnb. El propòsit de disposar d’aquesta informació és, segons Dylan Tarín i Neal Shanahan (portaveus i advocats d’ACABA) localitzar més víctimes d’aquesta guerra. Fins ara, 5.077 usuaris de la plataforma han sigut sancionats per l’Ajuntament. Segons Tarín i Shanahan, pot ser que uns 1.000 s’ajustin al perfil de víctimes reals. És a dir, asseguren que les portes de l’associació no estan obertes a professionals de l’apartament turístic, aquells que lloguen la seva vivenda la major part de l’any. Sota el paraigua de la demanda només hi caben els qui ho han fet esporàdicament.

Un exemple extrem (diuen que real) és el d’un noi que tenia els pares de vacances i que, murri ell, va pretendre llogar el pis un cap de setmana per treure’s uns euros. Ningú va respondre a l’anunci, tret de l’Ajuntament, que el va guardar com a prova i en va tramitar la sanció: 30.000 euros.

Va ser el juliol del 2016 quan els serveis municipals van iniciar aquest foc indiscriminat. Alguns afectats, després de l’ensurt inicial, van optar per saldar el deute amb l’administració perquè oferia una rebaixa del 50% per pagament immediat. D’altres, senzillament, diuen que no els arriba ni per pagar aquesta meitat. Les casuístiques són molt variades. Hi ha parelles separades en què una meitat de la taronja lloga el pis i l’altra meitat rep la multa.

Sortir a borsa

Segons l’opinió d’ACABA, la falta de rigor de l’Ajuntament és de pèls de punta. Un portaveu municipal recorda sobre això que és així, la simple publicació de l’anunci pot iniciar un expedient de sanció. De vegades es completa el tràmit amb la visita d’un inspector, tot un atzar, perquè si qui obre la porta és el turista, l’amo del pis pot donar-se ja per expedientat.

El que hem dit, la demanda va encara en bolquers, gateja, però una demanda col·lectiva  de diversos centenars de denunciants incomoda qualsevol empresa que cotitzi a la borsa, futur que Airbnb, per cert, acaricia des de fa mesos.

La resposta d’Airbnb Espanya en vista de la demanda és de traca. Per a qualsevol queixa, truquin a Arirbnb a Irlanda

La resposta de l’Ajuntament és la que ja s’ha comentat. No s’amaga. Més o menys, com en les més gore batalles medievals, amb catapultes ha llançat els cadàvers dels anomenats amfitrions per sobre dels murs d’Airbnb. La reacció de l’empresa és l’habitual en aquests casos, o sigui, la d’una gran corporació, ja sigui tabaquera o una com contra la qual lluitava Erin Brockovich. El bonrotllisme dels anuncis no té a veure res amb el llenguatge epistolar que fa servir Airbnb quan la porten al jutjat. Només ha respost una vegada per carta a ACABA, amb motiu de la demanda. Arnaldo Muñoz, general mànager per a Espanya i Portugal d’Airbnb Marketing Services, considera que aquest és un conflicte que només incumbeix l’Ajuntament i els expedientats i afegeix que, arribat el cas, “per a tota reclamació”, el que han de fer els demandants és dirigir-se a les oficines d’Airbnb a Irlanda.

¿Què pot passar a partir d’ara? Amb la llista a la mà, ACABA pot, en primer lloc, donar més volum a la demanda col·lectiva. L’associació assegura que fa un rigorós examen previ a qualsevol candidat per garantir que el lloguer va ser ocasional. Arribat el cas, fins i tot pregunten als veïns i a les botigues del barri. Això diuen. Una ovella negra en la demanda seria letal per als interessos de la resta.

Notícies relacionades

Amb aquesta llista ampliada tocarà avançar en la batalla contra Airbnb, però tampoc descarta ACABA obrir un altre front contra el mateix Ajuntament de Barcelona pels defectes de forma en les multes imposades i per mala praxi. Segons Shanahan, no hi va haver cap parèntesi de temps entre un avís preventiu a l’amfitrió perquè retirés l’anunci i la imposició de la sanció.

De la demanda val la pena fins i tot la lletra petita. En primer lloc, perquè recorda que Airbnb, després de pactar amb l’Ajuntament de Barcelona la retirada d’anuncis sense llicència el maig del 2018, va passar a denominar“mals actors”els qui fins aleshores havien sigut part del seu benefici econòmic. El món dels eufemismes, ja se sap, és infinit. En segon lloc, sorprèn el que passava entre bambolines. Alguns afectats diuen que es van posar en contacte amb la companyia per saber què passava amb les reserves que ja tenien tramitades. “Els comptes d’amfitrions no es desactivaran tot i que els anuncis s’eliminin i no afectarà les reserves existents”. 

Temes:

Airbnb Turisme