Cinc hores de tancada

Activistes contra l'especulació a l'Institut Francis per un intent de desnonament

Una parella rep l'ordre de deixar el pis a prop del mercat de Sant Antoni malgrat pagar 850 euros al mes

Els amos de tot l'edifici de Floridablanca, 92 i del conegut centre de bellesa accepten ara negociar

zentauroepp45497363 fran181017140428

zentauroepp45497363 fran181017140428

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Un grup de voluntaris d’entitats de defensa de llogaters víctimes de l’especulació immobiliària ha ocupat avui l’edifici de l’Institut de Bellesa Francis, a la ronda de Sant Pau, al costat de la plaça d’Urquinaona, per protestar per la rescissió del contracte de lloguer d’una parella que viu al carrer de Floridablanca, 92, molt a prop del renovadíssim mercat de Sant Antoni.

Els propietaris del centre d’estètica i bellesa, la família Mas-Beya Fradera, són els amos del pis de lloguer el contracte del qual ara no vol renovar, segons les entitats Fem Sant Antoni, Sindicat de Llogaters i Sindicat de Barri Poble Sec, que han impulsat l’acció de protesta.

Cinc hores de protesta

A les sis de la tarda, els activistes i els llogaters han aconseguit la firma d’un acord perquè demà dijous es reuneixin, en el Col·legi d’Advocats de Barcelona, els propietaris del pis i de l’Institut Francis, els llogaters i un representant i un advocat del Sindicat de Llogaters. Aquest preacord ha permès el final de la mobilització, que havia començat a la una.

Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, ha explicat als concentrats, que s’han barrejat a la planta baixa de l’Institut Francis amb treballadores i clientes: "Els propietaris del pis on viu l’Alpha i la seva família no volen parlar i nosaltres els exigim que s’asseguin a negociar. Si no ens deixen dormir, nosaltres no deixarem dormir els propietaris".

Bombolla de lloguer

L’ocupació del centre de bellesa s’ha realitzat de forma pacífica. Els activistes han repartit fullets a les clientes i a les treballadores en què s’explica la mobilització. "Els Mas-Beya Fradera, grans propietaris de l’edifici del carrer Floridablanca, 92, volen fer fora de casa l’Alpha i la seva família. A l’empara d’una llei d’arrendament injusta es neguen a renovar-li el contracte. Se sumen així a la bombolla del lloguer i a l’onada de desnonaments invisibles", explica el document.

Frank Ortega, de 35 anys, i Alpha Mikeliuna, de 36, els dos tècnics d’il·luminació i so, han explicat a aquest diari que fa vuit anys que viuen en un pis de Floridablanca, 92. Paguen 850 euros de lloguer i, segons ells, en la mateixa escala els mateixos propietaris demanen fins a 1.300 euros al mes per una vivenda. 

Ordre de desnonament

La parella, que ara ingressa el lloguer en un jutjat i que ja ha rebut l’ordre de desnonament, creu que el motiu de la no renovació és que ells sempre han reclamat per presumptes incompliments de la propietat com, per exemple, el deficient manteniment de l’edifici o la negativa a realitzar obres de millora. "Nosaltres no podem beure aigua de l’aixeta perquè té plomcom a conseqüència de l’existència de canonades d’aquest metall que no han sigut substituïdes", es queixen.

Ortega i Mikeliuna van decidir demanar ajuda al Sindicat de Llogaters i Fem Sant Antoni al veure que podien veure’s al carrer malgrat fer vuit anys que paguen el lloguer. "Aquest any vèiem que s’acostava la data d’acabament del contracte de lloguer i teníem la mosca darrere de l’orella sobre el fet que ens podien augmentar el preu, però no imaginàvem que no ens el volguessin renovar –expliquen–. Però hem decidit quedar-nos i lluitar".

Escàs manteniment

Notícies relacionades

Gràcies a l’assessorament de les dues entitats, la parella va descobrir que la família propietària del pis, que mai han vist personalment, ja que només tracten amb un administrador, té molts més pisos, que se sumarien als del bloc sencer de Floridablanca, 92 en el qual viuen.

A més del recolzament de les entitats i dels afectats que avui els han acompanyat a ocupar l’Institut Francis, compten amb informes de l’ajuntament sobre les deficiències de manteniment del seu edifici. Aquestes provarien un presumpte assetjament immobiliari del qual se senten víctimes, com altres llogaters del barri de Sant Antoni i de la resta de la ciutat.