REFORMA

La nova Abaceria tindrà una planta menys del previst

La modificació permetrà escurçar les obres de 26 a 21 mesos i evitar l'aglomeració de camions i furgonetes

El consistori renuncia a instal·lar un centre logístic al mercat i manté 52 places de pàrquing

zentauroepp45345688 mercat mercado abaceria181015185051

zentauroepp45345688 mercat mercado abaceria181015185051

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’Ajuntament de Barcelona ha comunicat als paradistes i als comerciants del seu entorn que accepta modificar els plans que tenia per almercat de l’Abaceria, que està tancat des del juliol passat a l’espera que s’iniciï una reforma que demanava a crits: al final tindrà una planta menys del previst. El mercat està ubicat de forma provisional en el tram central del passeig de Sant Joan, entre els carrers de Claret i d’Indústria.

Els treballs han d’acabar a finals del 2021 com a màxim si es compleixen els terminis previstos

El projecte inicial preveia a més de la planta actual, de 3.900 metres quadrats, i una planta de 1.100 metres quadrats en entresolat, tres més d’inferiors. Però finalment només hi haurà dos soterranis: el tercer havia d’acollir un centre logístic, un centre de distribució urbana (CDU), que si bé no molestava especialment els paradistes sí que suposava un problema potencial per als comerciants de l’entorn, i per als veïns, per comportar un trànsit considerable de camions i furgonetes. S’ubicarà en un altre lloc.

Un estalvi de 2,6 milions d’euros

Tot i que l’Ajuntament no ha volgut precisar públicament com variarà el calendari en funció de l’eliminació d’una de les plantes previstes, fonts dels paradistes relaten que se’ls ha comunicat que el calendari previst, un total de 26 mesos a comptar des del gener del 2020, es reduirà en quatre mesos i mig. És a dir, que si tot va bé, si no hi ha sobresalts, el nou mercat hauria d’estar ultimat entre l’octubre i el novembre del 2021. Segons les mateixes fonts, el consistori ha xifrat en 2,6 milions d’euros la quantitat que s’estalviarà per la modificació.

Mentrestant, la seu de l’antic mercat, amb 126 anys d’història a la seva esquena, es manté amb les portes tancades: malgrat que el consistori va anunciar inicialment que els treballs acabarien el 2020, serà en aquesta data, a començaments d’any, quan s’iniciïn. Ara per ara només està prevista la demolició interior del mercat, que havia d’emprendre’s aquesta tardor però que s’ha retardat fins al gener per no danyar més durant la campanya de Nadal els comerços de l’entorn, que pateixen de forma palpable pel tancament del mercat.

Els paradistes pagaran per les seves noves parades en 60 mensualitats des del novembre

Notícies relacionades

Finalment, la distribució contempla tres plantes i una en entresolat. A la planta del mercat, hi haurà 43 establiments d’alimentació, interiors, i 14 d’exteriors no dedicats a l’alimentació. Un espai destinat a cooperatives de productors i un en format d’autoservei. A l’entresolat, les oficines del mercat, serveis i espais polivalents. Al primer soterrani o planta -1, 52 places de pàrquing. I a la planta -2, els magatzems dels operadors del mercat, de la cooperativa i de l’autoservei, un espai de càrrega i descàrrega i la reserva de vehicles comercials dels operadors.

1.495 euros per metre quadrat

Els paradistes hauran de pagar 1.495 euros per metre quadrat del sòl de la seva nova parada. Un preu a canvi del qual es rebrà una concessió subjecta a possible traspàs. Començaran a pagar al novembre i ho faran durant 60 mesos.