La venda ambulant no regulada

Fa un any que una cooperativa de manters ofereix ocupació

Diomcoop ven la roba que fabrica i ofereix càterings i seguretat en festes

Una quinzena de senegalesos treballen de forma fixa en l'entitat

zentauroepp45424370 barcelona  barcelon s  11 10 2018   sociedad    cooperativa 181012182533

zentauroepp45424370 barcelona barcelon s 11 10 2018 sociedad cooperativa 181012182533 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Fatu Mbaye va arribar fa vuit anys a Barcelona. Aquesta senegalesa, llicenciada en Màrqueting, va haver de passar sis anys de la seva joventut fent de mantera i patint una dificultat doble: dedicar-se a una activitat il·legal i ser dona sense papers en un país estrany. Però ara, ja regularitzada, presideix la cooperativa Diomcoop, en què la primera síl·laba significa al Senegal coratge i força, una cosa necessària per viure en un món ple de dificultats.

“Ara em sento bé, però els vuit anys sense papers vaig patir de tot: em van treure els diners que havia guanyat, em van ficar en un calabós, em van treure el que anava a vendre i fins i tot la policia em va despullar al lavabo d’un restaurant per veure si portava diners a sobre”, explica la presidenta de Diomcoop, cooperativa creada fa un any amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i l’assessorament de Barcelona Activa per donar una oportunitat als manters. Ja són 15 socis amb feina estable i mig centenar que han obtingut feines eventuals. 

“L’ajuntament havia de buscar vies per solucionar allò de la venda ambulant i es va buscar un model d’intervenció socioeconòmica per tractar el problema des de tres necessitats:renda, ciutadania i relació amb la comunitat”,detalla Elisenda Vegué, de Barcelona Activa. A finals del 2017 es va crear la cooperativa després del bon resultat d’una altra de similar, Diombar, en la qual treballen immigrants que es dedicaven abans a la recollida de ferralla. 

Nous projectes

En el cas de Diomcoop, el que fa un any va començar com una petita empresa que venia roba cridanera amb teles portades del Senegal i confeccionada a Barcelona, fins i tot per exprostitutes que col·laboren amb el projecte, es va ampliar de seguida a l’elaboració i venda de menjar senegalès en fires i segueix amb l’oferta de serveis múltiples. “A les festes de Gràcia vam contractar 40 persones per vigilar els decorats i les aglomeracions de gent als carrers”, explica orgullós Baye Ababacar, un altre dels socis senegalesos de Diomcoop.

La cooperativa s’encarrega de localitzar els candidats entre els manters i d’oferir-los cursos (de patronatge i de seguretat, per exemple). “Amb aquests projectes hem tret de la manta diverses persones, a les quals dignifiquem, i fem que canviï la mirada de la resta de la societat”, afegeix Ababacar.

Els 15 socis i les persones que contracten com a col·laboradores ja han participat en importants esdeveniments i festes. A més de les de Gràcia, han col·laborat amb el mercat ambulant de Palo Alto, a Poblenou, i en festes populars de Besòs Mar. “I ens han encarregat un càtering per a mil persones per a d’aquí a unes setmanes”, diu Ababacar.

Per una vida millor

Notícies relacionades

Per a Xavier Roca, de l’equip municipal de Coordinació d’Espai Public i Drets Socials, queda feina. “Quatre educadors escorcollen a peu de carrer els venedors ambulants que hi ha i analitzen les seves necessitats –explica–. L’ajuntament els ajuda a regularitzar-se i els ofereix vies per deixar la manta”.

“Nosaltres vam venir a Barcelona per trobar una vida millor i al principi veus en la venda ambulant l’única sortida perquè no tens papers per treballar. Però no ens volem dedicar a això”, explica Pape Dop, un altre dels socis de Diomcoop i exmanter mentre ensenya els dissenys de peces que preparen per a la pròxima temporada.

Temes:

Top manta