AQUEST OCTUBRE

Barcelona acollirà un congrés sobre els nous dominis d'internet

La ICANN, l'organisme que regula les direccions es reuneix per primera vegada a Espanya

undefined39080616 tqa01 estambul  turqu a   27 06 2017   un ingeniero revisa u181005191303

undefined39080616 tqa01 estambul turqu a 27 06 2017 un ingeniero revisa u181005191303 / ERDEM SAHIN

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Les noves possibilitats de dominis a internet es discutiran per primera vegada a Barcelona. Serà del 22 al 25 d’octubre en la reunió itinerant de l’ICANN, l’organisme que regula les direccions en el ciberespai. El 63 Meeting de la ICANN (en fan tres cada any en diferents punts del món i compleix aquest any el seu 20è aniversari) té a l’agenda qüestions claus com l’aplicació del Reglament Europeu de Protecció de Dades, que s’ha d’aplicar a la informació sobre qui té un domini, o els nous tipus de registres que poden aplicar la llibreta d’adreces de la xarxa.

Lareunió de la ICANN, , afavorida entre d’altres per Red.es i que inaugurarà la ministra d’Economia, Nadia Calviño, acull també la reunió d’uns 150 representants de governs, perquè part dels dominis d’internet està vinculada a la representació territorial, tant que el protocol que utilitza la ICANN, de moment, no inclou a l’agenda representants de la Generalitat, tot i que sí la Fundació Puntcat, gestors del domini per a la llengua catalana a què s’afegiran pròximament tots els organismes del Govern. Des de Red.es descarten qualsevol veto i recorden l’aposta del Govern central perquè Barcelona sigui capital tecnològica.

La cimera de governs es tracta d’una trobada de molt alt nivell que només s’organitza cada dos anys i que té a la seva agenda, per exemple, la gestió dels dominis associats a ciutats, com els dos que va obtenir l’Ajuntament de Barcelona (el .barcelona per a particulars i empreses, i .bcn per a ús exclusiu de l’ajuntament) i el de Madrid (.madrid). 

El 2012, quan la ICANN va fer l’última gran revisió de dominis que ara es torna a discutir, es va aprovar que les empreses poguessin registrar dominis de marques. Llavors Espanya en va demanar 12, entre els quals .zara, .bbva, .movistar, .seat .mango, .sener o .lacaixa, explica Julio Pardo, de la consultora Ubilibet, que tenen una de les sessions paral·leles a l’esdeveniment. 

Fer front a les suplantacions

La trobada, que espera unes 2000 persones entre advocats, investigadors, representants de les administracions i tècnics al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) i és gratuïta; també espera captar l’atenció de professionals i petites empreses sobre la governança d’internet. Fins ara només un català, l’advocat Amadeu Abril, ha format part de l’òrgan de govern de la ICANN i va exercir un paper clau per aconseguir el domini que reconeix la llengua i cultura catalanes, el .cat. 

Notícies relacionades

Més temes que s’abordaran seran com reforçar la seguretat de les direccions, per fer front als nous tipus d’ocupacions de dominis, que inclouen la suplantació per fer ‘phishing’ utilitzant caràcters d’altres llengües similars els llatins (ciríl·lic, hebreu...) per enganyar els usuaris, cosa que es coneix com a atac homogràfic. Aquesta possibilitat va començar a ser explotada pels ciberdelinqüents després que la ICANN obrís l’opció de registrar dominis en qualsevol alfabet.

Un altre tema candent és l’aplicació del reglament de dades, que pot limitar el coneixement general de qui té una pàgina (fins ara hi havia l’opció de deixar-lo privat), o com es gestiona la connexió de milions d’objectes a internet a través de l’anomenat internet de les coses.