ELS COMPTES DEL 2019

Colau insta PDECat i ERC a pactar els Pressupostos per ajudar els polítics presos

«Exigeixo com a alcaldessa que facin un esforç i s'hi sumin», diu, perquè els Comptes són «bons per a Catalunya»

Veu l'acord com un primer pas per a una entesa entre Estat, Generalitat i Ajuntament entre els que «van fer fora el PP»

111018 colau16-9 ep / periodico

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Era difícil trobar aquest dijous a Barcelona a una persona més satisfeta que Ada Colau. L’alcaldessa veu el pacte entre el PSOE i Units Podem pels Pressupostos com un primer pas en la direcció que ella va proposar fa uns dies. Una tasca complicada –un acord global entre tots els que “van fer fora el PP” de la Moncloa fa quatre mesos per aprovar els comptes de l’Estat, de la Generalitat i de l’Ajuntament de la capital catalana– que veu difícil, però no impossible, i que defensa per fer front a la “situació crítica” que viuen les institucions.

La primera pota d’aquest acord a tres bandes, la dels Pressupostos Generals de l’Estat, depèn ara sobretot dels partits independentistes. I, en una conversa amb EL PERIÓDICO, Colau anima PDECat i ERC a fer possible l’aprovaciód’uns comptes “bons per a Catalunya”,i que van en la línia de “recuperar inversions i reforçar uns serveis públics sota mínims”.

Referèndum acordat

És més: segons l’alcaldessa de Barcelona, l’aprovació dels Pressupostos ajudaria a “desjudicialitzar el conflicte” català i a alleujar la situació dels polítics presos. Demana als independentistes que no vegin “contradictori” afegir-se al pacte, perquè “també permet que s’avanci en la negociació amb l’Estat perquè la gent que és a la presó hi surti”. I, fins i tot, “perquè es pugui plantejar en un horitzó [temporal] raonable un referèndum acordat”.

“Per avançar en això ara sobren els ultimàtums”,insisteix en al·lusió a Quim Torra, perquè el que es necessita és “anar cap a relacions estables de confiança”. I creu que si els Comptes de l’Estat, de la Generalitat i de l’Ajuntament s’aproven trencant els blocs –l’independentista i el no independentista– que dominen la política catalana en els últims anys s’estarà donant “una oportunitat” per desbloquejar l’escenari.

La importància que Colau concedeix als Pressupostos queda clara quan llançauna crida solemne als partits que tenen a les seves mans que tirin endavant. “Exigeixo com a alcaldessa de Barcelona que PDECat i ERC facin un esforç i s’afegeixin al pacte. Han de deixar de competir per veure qui és més èpic i governar”, afirma. L’alcaldessa qualifica de “lamentable” la picabaralla que s’ha vist aquesta setmana al Parlament, i demana als independentistes que “renunciïn a posicions de màxims”. Ella té clar que “la DUI ha sigut un fracàs rotund”,i que “tornar a proposar-la només ens porta a un atzucac”. Ara toca, afegeix, “negociar i aconseguir el màxim per a Catalunya”.

Per la seva banda, Colau ofereix l’ajuda dels comuns per aprovar els Comptes de la Generalitat, però adverteix que no seran “la crossa de ningú” ara que sembla que el Govern perdrà el recolzament de la CUP. El que demana no és “un canvi de cromos” amb els Pressupostos de l’Ajuntament, sinó “uns mínims” en tots els àmbits: inversions en serveis bàsics, en transport públic, en infraestructures.

El pacte contra el PP

Notícies relacionades

En diverses ocasions evoca com a referent el pacte que va tombar Mariano Rajoy. “PSC, comuns, ERC i PDECat, tots amb responsabilitats de govern en un lloc o un altre, ja ens vam posar d’acord per fer fora el PP. Amb aquest mateix esperit, i en una situació de molta inestabilitat, hem d’arribar a acords”,demana.

És conscient que “tothom dona per pràcticament impossible” pactar uns pressupostos per a l’ajuntament a pocs mesos de les eleccions municipals. Però ja ha començat a contactar amb els líders de l’oposició i promet “el màxim esforç pel diàleg”. Malgrat tot, sap que és possible que el “pacte global” de Pressupostos es quedi coix. “Pot ser que en surtin alguns i d’altres no. Però hem de fer l’esforç als tres àmbits perquè en els tres àmbits [Estat, Generalitat i Ajuntament] es garanteix el bon funcionament de l’economia i els serveis socials. I els partits s’han de sentir interpel·lats”, conclou.