BARCELONEJANT

L'exili agredolç del mercat de l'Abaceria

Satisfacció entre els paradistes traslladats a l'envelat provisional de passeig de Sant Joan, tret dels de l'exterior

BCN retarda fins al gener la demolició interior del vell mercat per no danyar-ne més l'entorn per Nadal

zentauroepp45345533 abaceria181005204048 / ELISENDA PONS

zentauroepp45345533 abaceria181005204048
zentauroepp45345588 abaceria181005204134
zentauroepp45345609 abaceria181005204149

/

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Quan el juliol passat el governd’Ada Colau va tancar provisionalment el mercat de l’Abaceria, a Gràcia, per abordar una més que necessària reforma integral, a imatge i semblança de les empreses anteriorment en altres instal·lacions similars de la ciutat, va sortir a la llum una dada que ni els paradistes coneixien: les obres no acabaran el 2020, com s’havia anunciat, de la qual cosa donen fe cartells que precisaven aquesta data. Coincidint amb el trasllat, el consistori va afirmar, com si ja estigués previst, que el gruix dels treballs s’iniciaran quan havien d’acabar, és a dir, el 2020.

Poques vegades un retard al calendari anunciat per una administració ha molestat menys els administrats, o almenys a una part rellevant d’aquests. Els paradistes estan tan bé a l’envelat provisional instal·lat al tram central del passeig de Sant Joan, entre els carrers de Claret i Indústria, que majoritàriament afirmen que els és igual estar-se allà tres o cinc anys. Alguns fan broma fins i tot sobre la possibilitat que la instal·lació ja no es mogui d’allà. L’envelat s’ha convertit en un lloc de passada, en una travessia agradable, i ha atret nous clients que arriben de la zona de Roger de Flor, als que probablement l’emplaçament habitual de l’Abaceria els queda una mica lluny per fer el pas.

Tot porta a l’envelat

Els paradistes han comprovat que el lloc és un ganxo per als transeünts, que d’altra banda es veurien obligats a fer un gir considerable per evitar l’envelat si transiten pel tram de central de passeig de Sant Joan. Resulta agradable passar per dins del mercat, tot i que no sigui per comprar. En resum, la felicitat és considerable a l’interior de l’envelat provisional. No així al seu exterior, a la dreta mirant des de dalt, des de Claret.

Les parades allà instal·lades tenen un problema clar: el vianant tendeix a travessar el mercat per l’interior o a caminar per la vorera de passeig de Sant Joan, la vorera Llobregat, abans que anar per la calçada en què hi ha aquestes parades, que, la veritat sigui dita, ja no vivien el seu millor moment a l’emplaçament original de l’Abaceria: feia temps que diverses botigues de l’exterior estaven tancades. Que els productes que venen no siguin de primera necessitat tampoc ajuda. La conseqüència d’aquesta situació és que algun es planteja ja abaixar la persiana i el consistori estudia algun canvi en els passos de vianants per remeiar-ho.

Treva nadalenca

Si, amb l’excepció remarcada, a l’envelat provisional prioritza la satisfacció, l’entorn del vell mercat reflecteix una situació molt diferent. Fa més de dos mesos que l’Abaceria està tancada, amb l’única presència d’algun agent de seguretat. I això sempre té un efecte a la zona limítrofa. Diuen els comerciants que l’activitat ha experimentat un descens notori. Almenys un parell de botigues que a l’estiu funcionaven han tancat les seves portes. D’altres, només obren al matí. I les que continuen funcionant tot el dia han detectat que les tardes tendeixen a ser un desastre.

L’efecte no només es nota al carrer de Puigmartí. Ha arribat a establiments del carrer de Milà i Fontanals. És un efecte habitual, afirma el gerent de mercats del consistori, Màxim López. Curiosament, en el context d’aquesta petita desolació concreta va obrir les seves portes un nou comerç en el que es coneixia com el ‘Banc Expropiat’,un local en què semblava que no s’hi podria instal·lar mai cap altre negoci, d’acord amb la protesta social que penjava com a amenaça, però el temps tot ho pot, per bé i per malament.

En vista que l’entorn del vell mercat està patint, l’ajuntament, en contacte amb comerciants i veïns, ha pres una primera decisió. La demolició de l’estructura interior, que estava prevista per a la tardor, i que compta ja amb la tramitació legal necessària, s’ha ajornat fins a principis del 2019. Per ser exactes els treballs començaran a prop del 15 de gener. El gerent de Mercats del consistori, Màxim López, explica que la decisió es va prendre per tal de no causar més perjudici en un període d’especial moviment, el Nadal. Així que veïns i comerciants de l’Abaceria podran menjar-se els torrons en un ambient de pau relativa. Per a alguns, potser una pau excessiva.

El consistori es planteja un mercat ambulant a l’exterior de l’antic mercat per dinamitzar l’activitat comercial

El consistori ofereix un acompanyament individual als comerços, conscient, per l’experiència d’altres reformes, que el període en què la gran activitat d’un mercat desapareix suposa una alteració greu per als comerços que continuen oberts als voltants.

Notícies relacionades

Per això, l’ajuntament està estudiant una de les mesures que alguns botiguers defensen: la instal·lació d’un mercat ambulant exterior al costat del mercat tancat. Una proposta que encara s’ha d’estudiar de cap a peus, sobretot per evitar que el remei sigui pitjor que la malaltia. A tall d’exemple, López afirma que si es produís només dissabte, un dia de gran activitat comercial, i si el mercat ambulant acollís comerciants d’altres zones, podria perjudicar els locals.

Calendari i cementiri

Després de la demolició interior ajornada fins al gener, el vell mercat viurà gairebé dos anys d’inactivitat. L’inici del gruix de reformes es preveu per a principis del 2020 i l’acabament, 26 mesos després, a mitjans del 2022. Això, si no apareixen restes arqueològiques que obliguin a parar o retardar els treballs, perquè hi ha qui diu al barri que sota del mercat hi ha sorpresa: un cementiri de principis del segle XIX.

Temes:

Barcelonejant