DECISIÓ JUDICIAL

El jutge no aprecia delicte per l'ensorrament de nínxols de Montjuïc

El jutjat no accepta la querella presentada per profanació i malversació pels familiars, que recorreran

zentauroepp40139207 barcelona 20170916 derrumbe de varios nichos en el cementeri171006175915

zentauroepp40139207 barcelona 20170916 derrumbe de varios nichos en el cementeri171006175915

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona ha rebutjat la querella presentada pels familiars dels difunts que eren als 144 nínxols que es van esfondrar o van haver de ser enderrocats per seguretat el 15 de setembre del 2017 al Cementiri de Montjuïc. La querella va ser presentada contra el regidor Eloi Badia, el gerent de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, i una de les antropòlogues que van analitzar les restes per profanació, danys, malversació i prevaricació. El jutjat considera que no es donen els fets necessaris perquè es considerin aquests delictes, i per això determina que ni tan sols és necessari que s’emprengui cap diligència d’investigació.

Els familiars han mostrat aquest dimecres la seva indignació per la decisió judicial, que serà recorreguda pels dos bufets que els representen. Segons un comunicat dels representants legals, el jutge afirma en la seva argumentació que "no es pot afirmar que l’ensorrament va ser originat per un absolut abandonament en matèria de conservació".

El jutge també afirma que no hi havia cap altra manera de tractar les restes humanes que la que es va triar: treure’ls de la zona barrejats amb runa fent servir una retroexcavadora, sense la presència d’antropòlegs, que van iniciar dies més tard una investigació per identificar els difunts. D’aquesta forma descarta l’acusació de profanació.

Indignació

Notícies relacionades

Els advocats d’alguns dels familiars anuncien que recorreran la decisió judicial, que diuen, ha causat indignació entre ells. El col·lectiu sempre ha lamentat el tracte rebut pel consistori, que els va oferir indemnitzacions variables, en funció dels casos, a canvi que desistissin de fer cap mena de reclamació judicial. També s’han queixat pel fet que l’alcaldessa, Ada Colau, no s’hagi posat en contacte amb ells.

Entre els difunts hi havia persones enterrades feia tot just dos mesos, trobades pràcticament senceres i per tant identificades sense problemes. En altres casos la identificació resulta gairebé impossible.