Un pas endavant

Maragall confirma que serà candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona

"La meva decisió és Barcelona. Venim a remoure Barcelona" ha assegurat el republicà

jcarbo41557492 maragall180111162321

jcarbo41557492 maragall180111162321 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller d’Exteriors de la Generalitat, Ernest Maragall, ha fet aquest diumenge un pas endavant i ha confirmat que es presentarà a les primàries d’ERC per ser el candidat dels republicans a l’alcaldia de Barcelona amb una proposta que combini reivindicacions socials i nacionals.

"La meva decisió és Barcelona. Venim a remoure Barcelona, i per això que avui inicio convençut el procés per optar a ser alcalde d’aquesta ciutat", ha anunciat en declaracions als mitjans al parc del Clot de la capital catalana, un espai que s’inscriu en un dels barris de tradició obrera de la ciutat i que per a Maragall il·lustra el que és el "cor" de l’urbs.

El 21 de setembre passat, el que havia de ser candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, l’actual líder republicà a la ciutat Alfred Bosch, va anunciar que renunciavava anunciar que renunciava a encapçalar la llista d’Esquerra en les eleccions municipals del maig del 2019, malgrat que al març havia guanyat les primàries per optar al lloc. 

Fins i tot des d’abans que es fes oficial el pas enrere de Bosch ja s’havia filtrat que ERC volia situar l’actual conseller d’Exteriors com a candidat a l’Ajuntament de Barcelona, una carrera que els republicans pretenen disputar amb les seves sigles i, en cap cas, sota una llista unitària independentista.

"El que hem de saber fer des del punt de vista de la unitat és compartir els objectius que ens uneixen; compartir els compromisos d’acció, de decisió i de mirada cap endavant perquè el país avanci cap a la república. Espero que siguem capaços de fer-ho", ha remarcat Maragall.

Petició de Junqueras

El veterà polític ha admès que la decisió d’aspirar a l’alcaldia de Barcelona no ha sigut fàcil per diversos motius: per l’edat, ja que té 75 anys; perquè volia continuar amb la feina al capdavant d’Exteriors, pels dubtes sobre si era la figura idònia, per la família i "pel risc de desaprofitar un cognom que és patrimoni col·lectiu".

No obstant, ha precisat que finalment va pesar més la petició que li va fer el líder d’ERC, Oriol Junqueras, perquè encapçalés el projecte dels republicans a la capital catalana.

"Si soc avui aquí és també perquè sé que podem fer-ho bé, que podem guanyar. Que volem i podem guanyar", ha afirmat el conseller.

En aquest sentit, ha precisat que la fórmula per vèncer és "sumar la dignitat, la història, la trajectòria neta i el ple compromís d’ERC", a més del que pugui afegir-se de la mà "de la millor gent de la ciutat", que procedeixen "de tots els orígens, sectors i territoris".

El dret dels més vulnerables

Aquesta combinació, ha prosseguit, ha de permetre transformar "la incertesa del present en un projecte creïble" i "el mal humor existent en un estat d’ànim col·lectiu fet a parts iguals d’exigència i confiança".

Sobre els problemes d’índole social que afecten la ciutat, el conseller ha afirmat que "assumirà riscos" per dialogar i negociar amb tots els actors que faci falta, a fi de garantir els drets dels més vulnerables.

"Barcelona no es deixa reduir per quatre tòpics simplistes, Barcelona no s’explica avui amb idees i estratègies caducades. Barcelona no es deixa comprar", ha recalcat Ernest Maragall.

Notícies relacionades

Ha defensat també que Barcelona ha de ser "capital d’Europa", "democràtica" i avançada en la "lluita per la llibertat que lliura el país".

"Ho farem des del compromís amb una idea de justícia que no accepta haver de comptar cada dia els nostres presos i exiliats. Barcelona, capital de Catalunya, una Catalunya país," ha resolt.