Conflicte a Sant Jaume

Interior ha decidit desallotjar l'acampada de Sant Jaume al detectar tendes buides

Els tècnics en seguretat han valorat el risc d'atemptat terrorista en una situació d'alerta 4 sobre 5

Mig centenar d'antiavalots vigilen la plaça després de desallotjar les tendes i retirar tot el material

zentauroepp45202206 acampada sant jaume bertran180926102513

zentauroepp45202206 acampada sant jaume bertran180926102513

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Agents de la Brigada Mòvil de los Mossos (Brimo) han desallotjat aquest dimecres l’acampada independentista de la plaça de Sant Jaume de Barcelona sota l’argument que hi podria haver material perillós que posés en risc la seguretat del Palau de la Generalitat. Fonts pròximes a la Conselleria Interior han explicat a aquest diari que el detonant del desallotjament ha sigut que aquesta nit passada "només hi havia dues persones dormint al campament, i una desena de tendes estaven buides".

"Si les tendes són buides i amb prou feines hi ha manifestants a la plaça, ells no poden garantir que algú aliè al grup no entri en una i hi deixi un artefacte", han indicat les mateixes fonts. Aquesta disminució de manifestants que vigilessin la seva pròpia zona d’acampada en els últims dies preocupava els experts en seguretat, sobretot en una situació d’alerta terrorista 4 (en una escala de 5).

Un espai sensible

No obstant, el director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, s’ha limitat aquest migdia a justificar el desallotjament assegurant que les tendes de campanya suposaven un risc al no poder controlar el que hi havia a dins, cosa que no passava amb la carpa informatiu, que sí que es va autoritzar durant la Mercè. "La plaça de Sant Jaume és un espai sensible i rellevant, seu de l’ajuntament i la Generalitat, i un lloc per on transiten milers de persones", va explicar. Martínez ha afegit que l’operació policial s’ha portat a terme sense incidents. 

Mig centenar d’antiavalots i set furgons han ocupat la plaça a les 9 del matí i han procedit en primer lloc a envoltar l’acampada, perimetrada amb tanques prèviament. Després, han desmuntat les tendes i les han apilat al costat dels sacs i altres objectes dels manifestants, abans de ficar-los en un camió de neteja per treure-les de la zona.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha criticat durament l’actuació dels antiavalots i ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, per haver desallotjat una "acampada no-violenta". Segons el seu parer, aquesta operació entra en contradicció amb les crides a la mobilització ciutadana realitzades des del Govern de Quim Torra.

D’altra banda, l’organització juvenil de l’esquerra independentista Arran, en l’òrbita de la CUP, ha censurat el desallotjament i ha clamat contra el president Torra i el conseller Buch. "¡No us mereixeu la senyera que porteu!".

L’operació dels Mossos s’ha dut a terme sense cap incident i passades les 10 hores únicament hi havia 10 manifestants independentistes a la plaça, col·locats davant l’acampada ja desmuntada.

Petició de voluntaris

A primera hora i en vista de la previsió de l’actuació policial, els acampats havien penjat un cartell per demanar voluntaris amb qui poder aguantar l’ocupació del cèntric espai públic. En un dels cartells col·locats a la carpa principal, davant de l’ajuntament, indicaven: "Inscriu-te en els torns d’acampada. Torns de dues hores". Així mateix, a Twitter havien reclamat voluntaris per evitar el desallotjament.

La sol·licitud de voluntaris s’ha produït en plena negociació entre els acampats i els Mossos d’Esquadra perquè desmuntessin el campament pel risc per a la seguretat del Palau de la Generalitat que suposa la presència d’unes tendes tancades a pocs metres de les parets de l’edifici. Els independentistes van acordar ahir facilitar el registre de les tendes "sempre que els Mossos necessitin veure-les".

Els estris dels acampats a Sant Jaume, amuntegats per a la seva retirada. / ALBERT BERTRAN

Notícies relacionades

El perímetre de seguretat és obligatori en qualsevol seu oficial, sobretot quan es tracta de la importància del Palau, on hi ha desenes de funcionaris i càrrecs públics treballant. Al costat del Palau no es permet estacionar cap vehicle que no sigui dels Mosss d’Esquadra o d’un servei oficial.

De fet, les úniques furgonetes que es permet que estacionin al costat de les seves parets, normalment als petits carrers laterals, són les dels Mossos –bé la blanca sense logotip de la brigada de vigilància del subsòl, que controla les clavegueres, o les dels antiavalots, quan hi ha una manifestació pròxima.