FESTA MAJOR

Guia bàsica de la Mercè 2018

La incorporació del Parc Fluvial del Besòs com un escenari més és la principal novetat d'aquest any

Espectacles feministes com 'Ara Dones' es barrejaran amb la tradició dels correfocs i castellers

zentauroepp45135885 barcelona 21 09 2018   exposici n de figuras del correfoc en180921201644

zentauroepp45135885 barcelona 21 09 2018 exposici n de figuras del correfoc en180921201644 / CARLOS MONTANYES

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Més de 500 actuacions en espais públics, d’accés lliure i gratuït. ¡Es diu aviat! Un any més la Mercè, la festa per excel·lència de Barcelona, no decep, almenys pel que fa a l’oferta cultural(el programa d’aquest 2018 té 127 pàgines). Dels 211 grups i artistes que participen en aquesta festa major (companyies de teatre i circ, grups musicals i artistes audiovisuals), 55 són internacionals. Però la Mercè és, abans que res, la festa de la ciutadania barcelonina, que s’aboca com mai en aquesta celebració. Ho diuen les xifres: en total 212 entitats de cultura popular i tradicional posen el seu gra de sorra en aquesta edició.

En els últims anys, a més, la Mercè s’ha anat descentralitzant, com prova el fet que al parc de la Ciutadella i al castell de Montjuïc (escenaris emblemàtics d’aquesta festa) s’hi hagi afegit aquest any el Parc Fluvial del Besòs. Però aquesta no és l’única novetat. A continuació els presentem les principals novetats i les actuacions imprescindibles d’aquest 2018. 

1. A la conquesta del riu Besòs

La Mercè d’aquest any es desenvoluparà en un total de 40 escenaris que estaran repartits en 22 espais ubicats a sis districtes. Aquestes xifres donen una idea del’expansió  que aquesta festa ha experimentat a tot Barcelona. La Mercè ha sabut sortir del cor de la ciutat (sense abandonar-lo) per acostar-se cada vegada més a la perifèria. Aquesta és precisament la novetat d’aquest any: la incorporació del Parc Fluvial del Besòs, a l’altura del barri del Bon Pastor, com un escenari més.

A la ribera del Besòs hi ha programades activitats per a tota la família els dies 22, 23 i 24 de setembre de 12 a 20 hores. Circ, música o dansa són algunes de les activitats de què es podrà disfrutar aquest any en un espai bastant desaprofitat pels barcelonins durant la resta de l’any. I no faltaran uns vells coneguts d’aquesta festa major: la companyia Antigua i Barbuda, que un any més presentaran les seves ‘vintage’ i futuristes instal·lacions firals.

2. Una picada d’ullet al “moment de les dones” 

El moviment #metoo i l’èxit de les manifestacions de la dona del passat 8 de març són per a molts la prova que aquest és el “moment de les dones”. La Mercè d’aquest any ha volgut llançar la seva particular picada d’ullet al moviment feminista i per això ha programat l’espectacle ‘Ara Dones’ al passeig dels Til·lers del parc de la Ciutadella, que tindrà lloc aquest dissabte i diumenge a les 23.30 hores. En aquesta proposta nocturna, l’actriu Cristina Cazorla presentarà i introduirà quatre dones que explicaran les seves històries personals amb el seu propi llenguatge. 

‘Ara Dones’ s’emmarca dins del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), que aquest any es caracteritza per la presènciad’espectacles inclusius, de diferents disciplines artístiques i protagonitzats per persones amb diversitat funcional.

3. Multitud de ritmes i sons

Música, música i música. En això consisteix principalment (tot i que, ni de bon tros, només) la Mercè. És difícil escollir uns quants concerts dels molts que tenen lloc en aquesta festa, però destaca el de Findley (artista de l’estirp de PJ Harvey i d’Alison Mosshart de The Kills), que actuarà aquest diumenge a les 00.45 a la plaça dels Àngels. I l’actuació de David Rodríguez, una figura imprescindible del rock independent de la Península que presentarà el seu projecte ‘L’estrella de David’ dilluns a les 17.15 hores a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm (Rosselló, 515). 

A més, els amants del reggaeton no poden perdre’s la xilena Tomasa del Real (o “la perra del futuro”, com ella mateixa s’autodenomina), que actuarà dissabte a les 22 hores a la rambla del Raval. Diumenge a les 21.45 hores a la plaça dels Àngels ho farà, per la seva part, Mercury Rev. Aquest grup nord-americà és conegut pel seu àlbum Deserter’s songs, la seva obra magna que està a mig camí entre el pop orquestral i el dream pop.

4. Tradició: correfocs i castellers

Una de les cares més conegudes de la festa major de Barcelona és la tradicional. Aquest any un total de 212 entitats de cultura popular i tradicional participaran en les 50 activitats que s’ofereixen dins de la Mercè. Aquest dissabte a les 18.30 hores hi haurà un ‘correfoc' per als més petits que començarà a la plaça d’Antonio López, transcorrerà per la Via Laietana i acabarà a la plaça d’Antoni Maura. Pel que fa als castells destaquen dues actuacions. D’una banda la Diada castellera històrica en la qual participaran els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls i que se celebrarà diumenge a les 12 hores a la plaça de Sant Jaume. Per un altre, la ‘Diada castellera’ amb les ‘colles’ de Barcelona que tindrà lloc dilluns a les 12.30 hores a la plaça de Sant Jaume.

Però si hi ha algun espectacle que ocupa un lloc protagonista és el Piromusical de la Mercè (dilluns a les 22 hores a l’avinguda de la Reina Maria Cristina), un espectacle de foc i colors que tindrà una banda sonora amb músiques relacionades amb Lisboa, ciutat convidada en aquesta edició. 

5. Lisboa: la ciutat convidada

Notícies relacionades

Lisboa és aquest any la ciutat convidada a les festes de la Mercè, així que aquesta edició els barcelonins tindran l’oportunitat d’escoltar fados, músiques modernes portugueses (pop, rap, electrònica) o visitar una mostra d’art popular. Aquest diumenge a les 13 hores tindrà lloc a la rambla del Raval un concert de Pongo, artista angolesa que barreja el kuduro amb l’electrònica, el ‘bass music’, el ‘dancehall’ i el pop melòdic. Destaca també el grup etnogràfic Danças i Cantares do Minho, un col·lectiu dedicat a la cultura popular que dona a conèixer el folklore nascut entorn del riu Miño i que actuarà dilluns a les 12 hores al Palauet Albéniz i de 18.30 a 21.30 hores a l’avinguda de la Catedral.

En aquest enllaç es poden veure els 16 espectacles de la Mercè recomanats per ‘On Barcelona’. El programa complet de les festes pot consultar-se aquí.

Temes:

La Mercè