Barcelona Global

"Barcelona és una ciutat molt íntima comparada amb les enormes urbs americanes o asiàtiques"

Entrevista amb Octavio Gamarra, director general del Fairmont Rey Juan Carlos I de Barcelona

Octavio Gamarra va arribar a Barcelona fa 11 mesos per dirigir un dels hotels de luxe més emblemàtics de la ciutat: el Fairmont Rey Juan Carlos I. Casat, amb dos fills, va néixer a Lima fa 55 anys, però se’n va anar fa molt temps del Perú per viure a ciutats com Lausana, on es va formar en hostaleria, Detroit, San Francisco, Barcelona o Singapur, entre moltes altres.

octavio-gamarra

octavio-gamarra / Alba Cambeiro

2
Es llegeix en minuts
Valeria Andrade

¿Per què va escollir Barcelona com a destí?

Després de 19 anys a Àsia, la meva família i jo vam decidir que ja era hora de tornar a Europa. Quan vaig rebre l’oferta de treballar al Fairmont, vaig seure amb els meus fills i ho vam parlar. Era important que ells, que ja tenen 16 i 18 anys, estiguessin d’acord amb la decisió. ¡La veritat és que ni la meva dona ni jo pensàvem rebre’n una resposta tan positiva! Adaptar-se a Barcelona ha sigut molt fàcil per als quatre. La cultura barcelonina és un punt mitjà entre la meva cultura (la suïssa) i la de la meva dona (la llatinoamericana).

¿Què té Barcelona que sempre li ha atret?

Es una ciutat molt íntima en comparació amb les enormes urbs americanes o asiàtiques, que compten amb milions d’habitants. Nosaltres vam estar vivint durant anys a megaciutats com Xangai o Osaka, però crec que només les vam conèixer d’una forma superficial. Per a mi, gran part de l’encant de Barcelona és als seus barris, en la gent, als mercats. A més, és una ciutat compacta, que es pot descobrir a peu o amb bicicleta.

¿Quins aspectes considera positius del sector turístic de la ciudad?

Barcelona, igual que Kyoto, és de les poques ciutats que la gent vol visitar tres o quatre vegades. A més, a causa de l’alt percentatge d’inversió privada que es va fer en infraestructures, principalment en hotels de gran envergadura, abans dels Jocs Olímpics, és una ciutat que avui atreu milers de visitants.

¿Quins aspectes creu que s’haurien de millorar?

Primer, com que el món cada vegada és més petit, Barcelona ha d’enfocar-se encara més en mercats no tan tradicionals com Corea, Japó, la Xina i l’Índia, i establir més vols directes a ciutats llunyanes. D’altra banda, cal incidir en la seguretat, evitant tant sí com no incidents que danyin la imatge de la ciutat.

Havent viscut a tantes ciutats, ¿d’on se sent?

Es curiós perquè és una pregunta que em fan sovint i no puc donar una resposta simple o directa. Si la meva família està a gust, si disfruto de la meva feina, si tinc amics, si m’agrada la ciutat o el país on visc, llavors és d’allà d’on em sento. Avui Barcelona compleix tots els requisits i espero que els continuï complint durant molts anys més.

¿Què és el que més troba a faltar?

Tenemos molt bons amics tant al Japó com a Singapur. Quan un viu tants anys a Orient, aprèn que el temps a cada ciutat és limitat: cada tres o quatre anys arriba el moment de mudar-se. Són els amics locals els que més es troben a faltar, aquells que hi ha menys possibilitats de tornar a veure.

Notícies relacionades

¿Recomanaria als seus amics o familiars venir a Barcelona?

¡Ho estic fent des que he arribat! La meva obligació com a director general és promoure no només l’hotel sinó la destinació. El missatge que comparteixo és que hi ha poques ciutats al món amb una oferta cultural i gastronòmica comparable amb Barcelona. Tenim tots els ingredients necessaris per continuar sent reconeguts com un dels millors centres turístics del món.