TRÀNSIT

Barcelona tallarà la Via Laietana el dia sense cotxes

El 22 de setembre tot el carrer estarà dedicat a activitats sobre la mobilitat sostenible

ealos40225772 barcelona   22 09 2017     barcelona      v a layetana a las180913164618

ealos40225772 barcelona 22 09 2017 barcelona v a layetana a las180913164618 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’any passat, la Via Laietana es va tallar parcialment (només de pujada) el dia sense cotxes per demostrar que la ciutat pot suportar restriccions com aquesta. Aquest any es farà un pas més, tot i que tan testimonial com els anteriors: el dia 22 de setembre, aprofitant que la jornada internacional coincideix amb les festes de la Mercè, la Via Laietana quedarà tancada al trànsit durant tota la jornada, i les activitats sobre la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire ocuparan la calçada entre la plaça d’Antoni Maura i Correus, en ple procés de debat sobre la restricció del trànsit en aquest carrer. També es tallarà, com en anys anteriors, el carrer Gran de Gràcia, però entre les 17 i les 21 hores, i altres desenes d’espais.

En aquesta quarta edició, segons l’Ajuntament, els actes del dia sense cotxes en un dels eixos de la ciutat en què la presència del cotxe és més abassegadora aspira a “mostrar a la ciutadania com podria ser una ciutat pacificada al trànsit” amb una programació integrada a la festa major de la ciutat. Amb el lema de ‘La Via Laietana respira amb la mobilitat sostenible’, el trànsit quedarà tallat en els dos sentits durant tot el dia, i de les 10 a les 14 hores, segons l’Ajuntament, “es mostrarà com pot ser una Via Laietana pacificada”. Un primer tram estarà cobert per una gran moqueta blava per desenvolupar ‘masterclasses’ de ioga i pilates i activitats esportives i de circ. En la part baixa de l’avinguda es desenvoluparan altres activitats, com un ‘skate park’ o circuits amb bicicletes.

El dia sense cotxes s’emmarca en la Setmana Europea de la Mobilitat, que se celebra amb el lema de ‘Combina i mou-te', amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, com són els desplaçaments a peu, amb bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, i fer visibles els efectes d’aquests canvis en l’ús de l’espai públic i la qualitat de l’aire. 

Notícies relacionades

Els actes més destacats de la setmana són la Cursa de Transports, el dia 19 de setembre, per comparar temps i costos de desplaçaments en diversos mitjans, el ‘parking day’, el 21 de setembre, amb places públiques d’aparcament dedicades a altres usos alternatius i, fora de calendari, l’exposició de vehicles elèctrics Expoelèctric, el 6 i 7 d’octubre.  

Durant aquesta setmana es realitzarà unes altres 40 activitats organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, equipaments i entitats, entre ells el quart Festival Internacional de Cine Ciclista de Barcelona, un curs d’aprenentatge d’ús de la bicicleta per a adults, una campanya de sensibilització del soroll per a conductors de motos, tallers participatius o una jornada sobre mobilitat amb perspectiva de gènere.