PUNT NEGRE EN PLENA COLLSEROLA

Una plaça de les Planes té el títol de la més bruta de Barcelona

Un gran contenidor d'obres provoca que s'acumulin residus a La Tulipa i els senglars els escampen

zentauroepp44983208 collcerola180911175814

zentauroepp44983208 collcerola180911175814

2
Es llegeix en minuts
Jordi Jon Pardo

Una petita plaça del barri de les Planes, la de La Tulipa, integrada al parc de Collserola, té el lamentable títol d’allotjar la concentració d’escombraries més gran de la ciutat de Barcelona, el lloc més brut dels 865 punts més crítics comptabilitzats a Barcelona durant el 2017.

A la bruta plaça de La Tulipa s’hi pot arribar caminant en 20 minuts des de l’estació de Ferrocarrils de les Planes o directament amb el bus del barri 128 de Vallvidrera. "Aquí no hi ha turistes. Els únics que ens visiten són els senglars quan es fa fosc", comenta un veí del barri, que atribueix la degeneració de la plaça a un contenidor d’obra que contamina el perímetre i la invasió descontrolada d’aquests porcs salvatges.

‘La banyera'

El contenidor, que els habituals de la zona anomenen La banyera,  fa "més de cinc anys" que causa estralls al veïnat i s’ha anat traslladant de lloc a mesura que sorgien les queixes i els problemes. En el 2015 es trobava al costat d’un turó i els residus acabaven precipitant-se per l’orografia de la serralada litoral, per la qual cosa es va decidir col·locar-lo en el centre de la plaça fa dos anys, davant de la floristeria de Manuela Sosa, la veïna més afectada pels incidents que provoca aquesta gran paperera de trastos, que s’ha convertit en l’abocador septentrional de la cara oculta de la ciutat.

Les condicions de la plaça estan precedides per una successió de fets, que es resumeixen a partir d’una col·lecció de lògiques deduïbles i conegudes per tot el barri: els veïns i treballadors tiren grans quantitats d’escombraries, els ferrovellers les treuen per inspeccionar-les i els senglars s’encarreguen d’escampar-les.

 “Els serveis de neteja les recullen quan es desborda, però el mal ja està fet”, explica el Ramón, un obrer de la zona que sol abocar materials de construcció i que ha vist com s’ha agreujat la situació en els últims anys, perquè s’ha format un conglomerat de restes al terreny periurbà que ha derivat en un problema recalcitrant per a les llars veïnes.

Amiant, gasolina i oli

La reconstrucció dels fets s’enterboleix al repassar la llista dels residus, alguns contaminants i combustibles, que podrien causar una catàstrofe en una zona de més de 8.000 hectàrees verdes.  «Hi ha restes d’amiant, barreges de gasolina i olis a la plaça», diu la Manuela.

Notícies relacionades

Al voltant de la plaça, pengen cartells als fanals advertint que es tracta d’una “zona d’alt risc d’incendis”. «Les campanyes de prevenció d’incendis del barri es limiten a un fullet a la bústia abans de l’estiu”, explica la propietària, que atribueix el perill a l’ús indegut del contenidor per ser gratuït per als particulars i al constant flux de persones que venen a rebuscar entre els residus a la recerca d’algun trasto amb valor.

L’ajuntament afirma que la pràctica totalitat d’incidències obertes per contenidors desbordats a la plaça de La Tulipa prové de serveis municipals, que fan un seguiment amb visites i neteges de tres cops per setmana. No obstant, els veïns neguen que la situació hagi millorat des que fos distingida l’abril passat com la més bruta,  enmig d’una zona boscosa i d’una gran riquesa forestal i animal.

Temes:

Escombraries