ESTRENA D'UN NOU TRAM DEL METRO

El passeig de la Zona Franca estrena dues parades de metro

El president Torra i l'alcaldessa Colau inauguren el nou tram de la L-10 Sud

Les dues noves estacions permeten connectar amb les línies L-1 i L-5

zentauroepp44948385 foneria bertran180908152315

zentauroepp44948385 foneria bertran180908152315

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La línia de metro més curta de Barcelona, la L-10 Sud, es va estrenar aquest dissabte amb les emocions a flor de pell. En els discursos oficials, el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa Ada Colau, es van disculpar als veïns del passeig de la Zona Franca, en el qual coincideixen els barris de La Marina del Port i La Marina del Prat Vermell (tots dos al districte de Sants Montjuïc), per haver hagut d’esperar 40 anys a tenir metro. I per l’última aturada de les obres que va amenaçar l’ambiciós projecte.

«Enhorabona. Aquestes estacions [Foneria i Foc] són per a vosaltres. Disculpeu pel retard», va dir Torra, que va intervenir poc després que el conseller de Territori, Damià Calvet, confirmés que l’any que ve entressin en servei dos estacions més de la L-10 Sud (Ciutat de la Justícia i Provençana, totes dues a l’Hospitalet).  Tant Torra com Calvet, i també Colau, van tenir paraules de record per al conseller pres Josep Rull, el vicepresident Oriol Junqueras i el president exiliat Carles Puigdemont, que van desencallar la L-10 Sud.

L’alcaldessa Colau va incidir en el paper de la gent, en les seves reivindicacions per aconseguir el metro. «No hi pot haver barris de primera i de segona. Si volem lluitar contra la desigualtat, cal fer obres com aquesta. Els barris de la Marina van ajudar a créixer Barcelona. Gràcies a vosaltres hem fet el metro. Heu de continuar prement i també aconseguirem connectar el tramvia», va dir l’alcaldessa. La promesa també va arrencar aplaudiments dels representants dels barris que van assistir a la inauguració oficial al migdia, tres hores abans que s’obrissin les portes de les estacions i de la nova línia a tots els altres veïns.

El seguici de polítics va realitzar el viatge inaugural entre les estacions de Foc i Foneria. En aquesta última van veure una exposició sobre l’obra. Va destacar especialment a l’acte la representant del Govern de Pedro Sánchez, María Pilar Díaz, secretària d’Estat de Serveis Socials, que es desplaça en cadira de rodes i va comprovar l’absoluta accessibilitat de la nova línia de suburbà. La mateixa Díaz no va parar de somriure durant la inauguració ja que, curiosament, ella mateixa és veïna del passeig de la Zona Franca i ha reivindicat l’esperat nou metre.

Bitllets gratis

A les tres de la tarda els veïns del barri, al costat d’usuaris arribats amb curiositat d’altres punts de la ciutat, van poder entrar a la L-10 Sud. Ho van fer gratuïtament ja que es van repartir 15.000 bitllets dobles als vestíbuls de les parades de Foc i Foneria.

Els viatgers van comprovar que la nova línia permet connectar amb la L-9 Sud, la que va a l’aeroport. També amb la L-5 (blava), a Collblanc, i la L-1 (vermella), a Torrassa.

Tècnicament, la L-10 Sud presenta moltes novetats. Les dues vies, una per sentit, circulen en un mateix túnel, però una a sobre de l’altra. Els combois manquen de conductor. Totes les andanes tenen mampares amb portes que impedeixen accedir a les vies. Les noves estacions estan a entre 30 i 40 metres de profunditat, per la qual cosa disposen de diversos trams d’escales automàtiques i d’ascensors.

Cada set minuts

La posada en marxa definitiva de la línia L-10 Sud ha sigut possible gràcies a una inversió de 119 milions d’euros. El seu traçat és de 4,5 quilòmetres, dels quals gairebé la meitat són compartides amb la L-9 Sud. Els combois de la nova línia circulen a 30 quilòmetres per hora, i la freqüència de pas és d’uns 7 minuts, molt inferior a la resta de la xarxa urbana de metro.

En un futur aquesta línia 10 Sud ha d’arribar fins a les indústries i magatzems de la Zona Franca, on tindrà quatre parades en direcció sud. I l’any que ve s’obriran les estacions de Ciutat de la Justícia, al costat de plaça Cerdà, i Provençana. totes dues a l’Hospitalet de Llobregat.

«Ves-te’n a dialogar»

El llustre de l’esperada inauguració es va veure esquitxat també ahir per algunes anècdotes no tan agradables. Treballadors del comitè d’empresa del metro van esperar l’alcaldessa Colau al final de l’acte per denunciar la complexa negociació del seu conveni.

Notícies relacionades

L’alcaldessa va escoltar pacientment les reivindicacions dels empleats de TMB just després de ser felicitada per desenes de veïns que li atribueixen l’èxit de l’arribada del metro al passeig de la Zona Franca. Molts van voler fer-se selfis amb ella, que fins i tot es va apuntar a una festa popular d’un barri proper.

El president de la Generalitat,  no obstant, va ser increpat per algun veí a l’abandonar l’estació de Foc i va pujar de seguida al seu cotxe oficial mentre Colau es feia el bany de masses. «Això, fuig del barri», li va cridar un veí a Torra. «Vinga, ves-te’n a dialogar», va dir un altre.

Temes:

Metro