BALANÇ D'ESTIU

Les ofertes per frenar la caiguda de clients redueixen un 14% els ingressos dels hotels de Barcelona

Jordi Clos arremet contra el combinat d'inseguretat, incivisme i males polítiques turístiques

Alerta de la pèrdua del turisme de luxe i de l'auge del viatger 'low cost' i demana remuntar la reputació local

rjulve40247948 barcelona 19 09 2017  barcelona vuelven los turistas rusos  180906130518

rjulve40247948 barcelona 19 09 2017 barcelona vuelven los turistas rusos 180906130518 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Amb dades fresques del mes d’agost, el president del Gremi d’Hotels de Barcelona ha sortit aquest dijous a la palestra per pronunciar-se sobre un estiu complicat al sector turístic que deixa enrere una caiguda de l’ocupació lleugera (entorn de l’1% al juliol i l’agost) a costa de rebaixes de preu que han fet caure un 14% la seva facturació mitjana. Per a la patronal, més enllà de la caiguda d’ingressos, es corre el risc d’entrar en un bucle de pèrdua de qualitat del turisme, quan el preu és l’element que incentiva el viatge.

Clos ha donat l’alarma també per la "pèrdua de reputació de la ciutat", tant en els rànquings internacionals com en les notícies que han transcendit aquest estiu de la capital catalana: de la turismofòbia als continus robatoris de rellotges a turistes, passant per l’ambient d’incivisme a la Barceloneta i el continu oferiment de drogues a qui passeja pels carrers del centre, ha relatat.

El mes d’agost s’ha tancat amb una ocupació del 88% a la ciutat, un punt menys que fa un any, però venent les habitacions un 19% més barates que fa un any, a una mitjana de 135 euros. La facturació final va caure aquell mes un 20%. Al juliol, l’ocupació va ser millor (com sempre aquell mes), del 91%, amb un descens del 0,7% i una davallada de facturació del 7,3%.

En conjunt, s’ha deixat d’ingressar un 14%, que en el cas dels hotels de luxe assoleix una mitjana estival del 18,5%.

En l’acumulat de l’any, segons les xifres oficials del sector, l’ocupació se situa en el 81,5%, 2,5% menys que l’any passat i amb una caiguda d’ingressos pròxima al 10% i amb els llits un 7,3% més econòmics.

Xifres a part, el sector està preocupat pel futur, d’acord amb les advertències que llancen països com els EUA, el Canadà, Alemanya o el Regne Unit sobre els riscos de viatjar a Barcelona. I pels set llocs que ha caigut la ciutat en l’informe anual de City Rep Trak, en què ha baixat del 8è lloc al 15è.

Clos no ha volgut apuntar "culpables", sinó que ha relatat els símptomes que dona la ciutat que alguna cosa està canviant cap a pitjor, manté, vist "l’increment de la inseguretat, la falta de neteja, la proliferació de l’activitat il·legal als carrers i el posicionament negatiu de l’ajuntament en relació amb l’activitat turística", entre d’altres. 

Ha emfatitzat que al principi d’estiu va demanar ajuda a Colau i a la conselleria d’Interior davant de la percepció de l’auge de la delinqüència, i cadascun el va remetre a l’altre. L’empresari considera que és necessària més presència policial, de Mossos i Guàrdia Urbana, per revertir la situació delictiva, però també de contínua vulneració de l’ordenança cívica. Fins i tot ha comentat que no entén que la Urbana es dediqui a multar els floristes de la Rambla per l’espai que ocupen o la terrassa del Tio Ché "amb tot el que està passant". S’han d’"invertir els recursos en la situació complicada que viu Barcelona", ha defensat.

El sector reclama que es destini el 100% de la taxa turística a promoció de Barcelona per provar de "rellançar-ne la reputació internacional". "No fa falta inventar res perquè ja ho vam fer i hem tingut molts anys d’èxit, el que s’ha de fer és gestionar bé la ciutat amb una estratègia clara i ambiciosa", així com generar una "oferta de qualitat" que atregui un turisme en consonància. 

Notícies relacionades

I ha recordat que l’ajuntament va frustrar el desembarcament d’una cadena com Four Seasons, mentre que a Barcelona creix l’allotjament il·legal i ‘low cost’ "com bolets".

 

Temes:

Turisme