PATRIMONI CIUTADÀ

El Mercat de Sant Antoni explicarà la seva història

Plafons serigrafiats donaran a conèixer la història de l'edifici i del lloc als visitants

zentauroepp43768316 barcelona 15 06 2018 ambiente en el mercat de sant antoni ca180807165808

zentauroepp43768316 barcelona 15 06 2018 ambiente en el mercat de sant antoni ca180807165808 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona instal·larà vuit mòduls interpretatius a les diferents entrades del Mercat de Sant Antoni, quatre plafons que mostraran l’evolució del primer mercat cobert de la ciutat, i dos més que explicaran elements arquitectònics "excepcionals", alguns d’origen militar, com el baluard i la contraescarpa, que van ser descoberts al subsol amb la reforma.

El gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Màxim López, ha dit que aquests elements posen en relleu el mercat, la zona i els elements arqueològics que s’han trobat durant la reforma del vell mercat i que mostren les diferents èpoques històriques que "s’amaguen i es conserven" al mercat i al seu entorn, des de la Via Augusta romana fins a l’edifici i la història del mercat, projecte de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias el 1882..

El comissionat de Programes de Memòria, a través de la direcció de Memòria, Història i Patrimoni i del Servei d’Arqueologia i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, han produït les vuit vitrines serigrafiades, que s’instal·laran aquest setembre. 

Els nous elements interpretatius volen explicar i contextualitzar històricament estructures com el baluard de Sant Antoni, una construcció militar de defensa aixecada entre el 1644 i el 1647 amb pedra de Montjuïc, i que ha aflorat gràcies a la reforma. Era un dels punts de defensa de la ciutat que encara vivia protegida entre muralles.

Zona de pas

Els plafons –en català, castellà i anglès– també explicaran com la zona era un lloc estratègic de comunicacions, des de l’època romana, i com era la principal via de sortida cap a Madrid, a través de l’anomenat camí del Llobregat, fins que es va aixecar l’edifici a finals del segle XIX. Ja llavors els terrenys funcionaven com a mercat de provisions fora de les muralles, des de l’anomenat portal de Sant Antoni, que va acabar donant nom a l’actual mercat.

Els plafons informatius també ajudaran a entendre i explicar la importància de les diferents vies de comunicació que han travessat la zona en la qual s’ubica el mercat, així com la "singular estructura" de l’espai del mercat, en forma de creu grega i amb una estructura de ferro, mostra de l’arquitectura industrial i d’obra pública vuitcentista.

La mostra també oferirà fotos de l’època en què es va inaugurar i que mostren, per exemple, que el mercat de llibres va ser una realitat molt aviat, que els Encants també van ser primerencs o que l’espai exterior s’aprofitava amb parades, mentre que l’interior estava ocupat per llocs mòbils abans de donar pas, molt de temps després, a les casetes per a botigues.

Notícies relacionades

La responsable del Pla Barcino del Servei d’Antropologia de Barcelona, Carme Miró, ha dit que les vitrines no són plafons "a l’ús", i ha detallat que el primer mòdul, ja instal·lat a l’entrada de Comte Borrell amb Tamarit, està en fase de proves.