SUBMINISTRAMENT BÀSIC

Endesa renovarà 100 quilòmetres de la xarxa elèctrica de Barcelona

El projecte, que costarà 25,7 milions, es dividirà en dues fases, que inclouran millores de cablejat i de les instal·lacions

zentauroepp44755576 sociedad endesa  reforma  las estaciones  automaticas180824121623

zentauroepp44755576 sociedad endesa reforma las estaciones automaticas180824121623

2
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Endesa invertirà 25,7 milions d’euros en la renovació i augment de potència de bona part de la seva xarxa a la comarca del Barcelonès, en una actuació amb què pretén reduir el nombre d’avaries i garantir la qualitat del subministrament elèctric. El seu projecte 'Pla Cables BCN' es divideix en dues fases i es desplegarà entre aquest any i el 2020. En total, es renovaran 100 quilòmetres de cablejat a través de 255 actuacions, que també inclouran la reconfiguració de bona part de la xarxa existent i passarà de suportar 11.000 quilowatts a 25.000.

Les actuacions estan previstes sobre els trams del cablejat que tenen "menys fiabilitat" i que han registrat més avaries, segons Jorge Sánchez, responsable d’explotació de les línies de mitjana i alta tensió de la zona sud de Barcelona.

Canvi en la tensió

La primera de les fases del projecte té un pressupost de 17 milions d’euros i se centrarà en la renovació d’aquests 100 quilòmetres de la xarxa –actualment Endesa compta amb un desplegament de gairebé 4.000 quilòmetres– de cablejat a la comarca. La companyia també canviarà la tensió actual d’11.000 quilowatts a una de 25.000. Així mateix, millorarà 180 centres de transformació i substituirà les tradicionals cabines per unes que incorporaran, entre altres novetats, un gas aïllant que oferirà més seguretat als treballadors i més resistència als ambients humits.

Aquesta modificació en els centres de transformació, a part de potenciar el funcionament, també millorarà el dia a dia dels veïns al disminuir les intervencions de manteniment. Actualment, la tecnologia que utilitza la companyia obliga a tallar el subministrament de manera temporal amb cada visita dels tècnics.

Actuacions a distància

Més de vuit milions d’euros s’invertiran en la segona fase del projecte, que també implicarà millores en els centres de transformació però aquesta vegada en el seu monitoratge des de la central. Dels 8.500 aparells que Endesa té repartits a tot el territori del Barcelonès, se’n dotarà 380 amb equips d’actuació a distància perquè siguin capaços de ser manejats des de la central de l’empresa a Barcelona i, en cas d’avaria, evitar haver de desplaçar un equip, amb la qual cosa s’aconseguirà així garantir respostes més ràpides a l’hora de restaurar el subministrament.

Notícies relacionades

Segons Sánchez, el nou monitoratge permetrà reduir el temps de resolució de les avaries; es passarà a poder restituir el subministrament en 20 o 30 minuts, quan en els centres sense telecomandament es tarda una hora i mitja.

Les dues fases formen part del projecte d’Endesa per reforçar la inversió a Catalunya. Es dotarà la xarxa elèctrica de la zona amb més de 700 milions d’euros des del 2019 fins al 2021, un 20% més que en l’últim pla de 2018-2020, per desenvolupar, millorar i reforçar el cablejat d’alta, mitjana i baixa tensió i oferir una qualitat millor alsmés de quatre milions de clients catalans.

Temes:

Endesa