a valldonzella

Barcelona obre una unitat terapèutica pionera per a menors amb trastorns de salut mental

Destina 25 places a menors tutelats per la Generalitat

Hi estaran un màxim de 18 mesos per no institucionalitzar la seva situació

rjulve44816858 pla general de la consellera de salut  alba verg s  i el con180829141955

rjulve44816858 pla general de la consellera de salut alba verg s i el con180829141955 / Ainoa Blaya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona ha obert la primera unitat terapèutica educativa i residencial per a nens i joves amb trastorns de salut mental a Espanya, amb una capacitat per a 30 de menors, amb l’objectiu d’apoderar-los i dotar-los d’eines, amb estades d’un màxim de 18 mesos.

'Acompanya’m', que funciona des de l’abril al Monestir de Valldonzella de Barcelona i que és gestionat per l’Hospital Sant Joan de Déu, és un dispositiu conjunt de les conselleries de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies, els consellers de les quals, Alba Vergés i Chakir El Homrani, l’han visitat aquest dimecres.

Pionera en integració social i sanitària

La unitat es dirigeix a menors amb trastorn mental greu o persistent en el tempsi que comporta una repercussió significativa en les seves relacions psicosocials o que presenten risc de desenvolupar un trastorn mental.

Els consellers Vergés i El Homrani han explicat que al centre, que ara acull16 menors de 13 a 17 anys, hi haurà un "percentatge important" de nens i joves tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infantesa i l’Adolescència (Dgaia), però també altres que no ho són. De les 30 places disponibles, 25 estan destinades a menors sota la tutela de la Dgaia i les cinc restants, a nens i adolescents que poden ser derivats per dispositius de les dues conselleries, amb una perspectiva preventiva.

La voluntat, segons El Homrani, és "trencar esquemes" que puguin comportar una cronificació de la situació, amb un model que es basa en les unitats de convivència terapèutica, que agrupen els joves a cinc apartaments amb capacitat per a cinc o sis persones. El Homrani ha afegit que amb aquesta unitat pionera l’administració "s’adapta" a les necessitats dels menors vulnerables, i és un exemple de la voluntat de la Generalitat d’accelerar la integració social i sanitària.

Vergés ha explicat que el centre no té un concepte de centre hospitalari, sinó de llar, i que la voluntat que els menors no hi estiguin més de 18 mesos és perquè no s’"institucionalitzi" la seva situació i puguin tornar al seu entorn.

45 professionals per a 30 menors

L’equip d’atenció del centre està format per 45 professionals de diferents col·lectius especialitzats en salut mental i del’entorn educatiu: psiquiatres, psicòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria, treballadors socials, educadors socials i mestres.

Notícies relacionades

La cap de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu, Montse Dolz, ha dit que el dia a dia dels joves busca la "filigrana artesanal de reconstruir una vida i una salut mental que ha quedat truncada". Ha afegit que viure en les unitats de convivències els permet recuperar reaprendre hàbits, a la qual cosa se suma l’escolarització, les activitats terapèutiques i el treball amb les famílies.

A Catalunya, el 4,7% de la població menor de 18 anys ha sigut atesa en algun centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), uns 65.221 nens, i d’aquests menors un de cada vuit té un diagnòstic de trastorn mental greu.