LA SEGURETAT DE BARCELONA

El PSC demana a Colau més de 200 places noves a la Guàrdia Urbana

Collboni reclama més inversió en la policia local pel "descontrol de seguretat que viu la ciutat"

L'Ajuntament assegura que ha destinat 56 agents més a Ciutat Vella per l'augment del nombre de delictes

zentauroepp44390711 barcelona 20 07 2018 pleno extraordinario sobre recortes e i180827125425

zentauroepp44390711 barcelona 20 07 2018 pleno extraordinario sobre recortes e i180827125425 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del grup del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha reclamat a l’alcaldessa Ada Colau que incrementi la convocatòria de nous agents de la Guàrdia Urbana fins a almenys 222 places en vista del "descontrol de seguretat que viu la ciutat" i en previsió de les jubilacions.

Collboni, que ha acusat Colau de "falta de previsió" i de "no creure en la seva pròpia Guàrdia Urbana", ha exigit dotar el cos de policia municipal "dels recursos necessaris" per fer front a l’entrada en vigor d’un decret de l’Estat a través del qual els agents es podran jubilar als 61 anys.

"Des del PSC exigim a Colau, com a màxima responsable del cos, que assumeixi d’una vegada la seva responsabilitat. Que assumeixi un paper proactiu i que ampliï significativament l’oferta pública de places al cos de la Guàrdia Urbana", ha dit el regidor socialista.

Collboni hi ha insistit: "Els episodis d’inseguretat que estem vivint i que s’han agreujat aquest estiu, especialment al districte de Ciutat Vella, són la mostra que el govern municipal ha d’actuar amb fermesa i sense complexos en matèria de seguretat".

"Ja n’hi ha prou de mirar cap a un altre costat quan pràcticament estan saltant totes les alarmes al centre de Barcelona. Els ciutadans mereixen una resposta del seu Ajuntament. La senyora Colau té les eines per fer front a la situació, i la primera és el seu propi cos policial, al qual ha de dotar dels recursos i la confiança necessària perquè faci la seva feina", ha remarcat Collboni.

El risc de les jubilacions

Per l’edil, la convocatòria de 150 places feta pública per l’Ajuntament no és suficient, perquè durant els pròxims mesos està prevista l’aprovació d’un decret per part de l’Estat que pot assenyalar els 61 anys com a edat de prejubilació dels agents de les policies locals.

Segons Collboni, això representa que el 2020podrien desaparèixer 222 places d’agents, tot i que remarca: "Amb un increment net d’agents, és a dir, amb 222 places noves, només aconseguiríem mantenir la plantilla actual, quan el que s’ha de fer és augmentar-la significativament". 

Resposta de l’ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat aquest dilluns que ha destinat 56 agents més al districte de Ciutat Vella després de l’alça detectada en els delictes, sobretot furts i robatoris, que es cometen en aquesta zona cèntrica de la ciutat.

Fonts municipals han explicat que no disposen de dades pròpies, ja que són els Mossos d’Esquadra els que centralitzen les dades policials i tenen competència en els registres de delictes.

L’ajuntament ha reconegut que des de l’any passat ha detectat unatendència a l’alça de la comissió de delictes, per la qual cosa ha "extremat" els seus esforços i ha destinat 56 nous agents de la Guàrdia Urbana al districte.

També ha desenvolupat "la policia de barri a tots els barris de Ciutat Vella i busca una millor coordinació amb tots els equips que treballen de manera preventiva a l’espai públic", segons les mateixes fonts.

Igualment, ha destinat més de 5 milions d’euros "a altres serveis prioritaris per atendre el tràfic de drogues".

"Precisament, l’increment dels recursos quant a la seguretat i la convivència en aspectes preventius ha fet que l’activitat policial sigui més gran que la demanda ciutadana, la qual cosa evidencia el valor de la tasca d’investigació, anàlisi i prevenció de les necessitats", han assenyalat fonts municipals.

Notícies relacionades

En aquest sentit, "l’activitat relacionada amb la convivència s’ha incrementat malgrat que la demanda ciutadana ha baixat ostensiblement".

L’ajuntament reconeix que, en termes de seguretat, els furts són la tipologia més present i que més s’ha incrementat i ha recordat que ha posat en marxa un pla de xoc contra la venda de droga i els narcopisos "que aglutina accions policials, de salut i de gestió de l’espai públic fent atenció en la detecció, la investigació i la posada en marxa de les accions necessàries".