el problema de la vivenda

L'oposició retreu a l'alcadessa que tingui 80 solars públics buits

El PDECat considera que Colau és incoherent amb l'anunci d'expropiar terrenys privats sense edificar

Els socialistes li reclamen més recursos si vol posar en marxa aquesta mesura

zentauroepp43620597 barcelona  05 06 2018 los vecinos del raval denuncian un cas180821222922

zentauroepp43620597 barcelona 05 06 2018 los vecinos del raval denuncian un cas180821222922 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El decret de creació del registre de solars buits va ser immediatament criticat aquest dimarts per les forces de l’oposició municipal. El PDECat va condemnar les “incoherències” de l’alcaldessa, Ada Colau, a qui va acusar de pressionar els propietaris de solars privats que no construeixen, mentre manté inactius 80 solars municipals, destinats a allotjar vivendes públiques.

També el regidor del PSC Daniel Mòdol va demanar al Govern de Colau “menys improvisació i anuncis sense efectes reals i més política eficient per solucionar el greu problema d’accés a la vivenda” a la ciutat. Mòdol va replicar que “el més gran incomplidor en terminis de construcció de vivenda és el mateix ajuntament”, als 80 solars buits del qual “es podrien edificar més de 1.500 vivendes”,va assegurar l’edil.

Per al cap de files d’ERC a l’ajuntament, Alfred Bosch, la creació del registre és una mesura que “arriba tard”. “¿Per què no ho feien el primer any de mandat, i s’han esperat a fer-ho al final de la legislatura?”, es va preguntar ahir Bosch. Perquè aquest inventari sigui efectiu, han indicat tant Bosch com Mòdol, el govern municipal ha de modificar el pla general metropolità de tempteig i retracte de tal manera que el consistori tingui dret d’adquisició preferent dels terrenys i finques, un canvi que es debatrà aquesta tardor en consell plenari.

Per la seva part, el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández, creu que la mesura presentada ahir per la regidora d’Urbanisme, Janet Sanz, és només una “gesticulació”. “Ni Ada Colau en tres anys, ni el PSC en els dos que va governar amb ella, han sigut capaços de construir vivendes socials als 80 solars públics buits. Gesticula perquè és incapaç de governar. La seva política de vivenda és de cartró-publicitat, i de poca pedra-vivenda”, va escriure Fernández en un tuit.

Tres anys perduts

En un comunicat, el PDECat va lamentar que l’alcaldessa “ha perdut tres anys”, i va recordar que la llei d’urbanisme de la Generalitat empara des del 2010 l’acció municipal sobre els solars buits de més de dos anys, per la qual cosa, segons el seu parer, això constata el fracàs de les polítiques de vivenda del consistori.

El regidor d’Urbanisme del PDECat, Jordi Martí, va acusar l’executiu municipal de “cobrir-se l’esquena” de cara a l’inici el setembre de la Comissió no permanent d’estudi de les solucions polítiques per augmentar la vivenda pública a Barcelona, que segons ell, no serà gens còmoda per a Colau.

L’edil va indicar que “no serveix de res recolzar l’ajuntament amb el Pla de Vivenda si després s’adorm en el desplegament de mesures o les pretén impulsar sense consens”. A més, va exigir al govern de Colau que posi “els mitjans econòmics i tècnics per fer possible l’objecte del decret”, que suposaria l’augment del parc públic de vivenda de lloguer.

El socialista Mòdol també veu necessari que qualsevol mesura que estableixi un termini mínim de construcció en sòl privat hauria d’anar acompanyada d’un reforç dels serveis tècnics de l’ajuntament per agilitar les tramitacions. Barcelona, va prosseguir, “es troba en un mínim històric de construcció de vivenda pública i el govern local es permet improvisar amb anuncis ineficients.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el republicà Bosch ha assegurat que el govern municipal ha entrat en “la política de misses dites” ja que, segons la seva opinió, es limita a promoure projectes que s’aplicaran en el pròxim mandat.

En un altre ordre de coses, Fernández Díaz, del PP, ha demanat la dimissió de la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, per la que ha qualificat de “negligent” gestió dels problemes en aquest districte, i l’ha acusat d’“agreujar-los i multiplicar-los”. El regidor ha assegurat que el govern municipal “no pren decisions per resoldre els problemes de la ciutat”, entre els quals cita la proliferació dels narcopisos al Raval, l’incivisme a la Barceloneta o la proliferació del “top manta”, la falta de neteja o l’ocupació il·legal.