PROBLEMA ELÈCTRIC

Autoapagada a la Zona Franca

Un carrer sencer es queda sense llum a altes hores de la matinada en plena onada de calor

Endesa descobreix que la causa era una falta de ventilació per acumulació de brutícia al quadro elèctric

zentauroepp44585032 barcelona 07 2018   unas quinientas viviendas se quedan sin 180808182803

zentauroepp44585032 barcelona 07 2018 unas quinientas viviendas se quedan sin 180808182803 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Els veïns de la Marina de Port van estar a punt de convertir-se en animals nocturns després de sobreviure com bonament van poder a sis apagades de llum consecutives, des del dimecres 31 de juliol fins dimarts passat. Durant aquelles sis jornades, "a les deu del vespre arribaven les apagades i la llum no tornava fins a la matinada", relaten els afectats. "Hem de sortir amb els nens perquè dins de casa no s’hi pot estar", assegura un veí. La primera reacció del barri va ser atribuir els talls a la connexió de fanals públics als comptadors de les vivendes que patien les fallades elèctriques. La notícia va sorprendre l’Ajuntament de Barcelona que va afirmar que el problema no derivava de la il·luminació urbana sinó d’una "fallada amb el transformador de la zona", per la qual cosa l’assumpte es va traslladar a Endesa.

Amb els veïns cada dia més indignats perquè les apagades continuaven succeint-se, la companyia va enviar tècnics per verificar la situació i va comprovar que el problema, per sorpresa seva, era en realitat una falta de ventilació a la zona del controlador. ¿La causa? L’acumulació de brutícia al pati intern on es trobava l’aparell. ¿La conclusió? Eren els veïns els que  s’autoprovocaven els talls d’electricitat nocturns.

Nits d’estiu a les fosques

Les apagades començaven a la mateixa hora cada dia. "A les 10 se’n va l’electricitat i no torna fins a la una o dues del matí", afirmava un dels afectats quan encara no se sabia per què s’estaven produint els talls de subministrament. La tàctica ideada pels veïns per sobreviure a la calor era sortir al carrer i aguantar amb llanternes les cinc hores que durava. Segons els habitants de la zona, un senyor d’edat avançada va arribar a desmaiar-se dimarts per les altes temperatures i va haver de ser socorregut pels veïns que van decidir no avisar els serveis d’emergència.

Notícies relacionades

Endesa ho tenia molt clar, l’origen del mal funcionament només es podia reduir a dues possibilitats: o a la sobrecàrrega del controlador per una falta de ventilació, a priori relacionada amb les altes temperatures registrades en els últims dies, o a una sobrecàrrega en l’aparell ocasionat per un "consum no regulat" del corrent, és a dir, un frau al connectar l’electricitat a un comptador aliè. La companyia assegurava que el sistema instal·lat a la Marina de Port mai havia donat problemes i que l’aparell per si mateix no registrava cap tipus d’incidència.

L’empresa per tant va enviar un equip de tècnics per localitzar la causa del problema elèctric i es va trobar amb una situació bastant peculiar. Segons els tècnics, el terminal no funcionava correctament ja que les reixetes de ventilació, situades en el que sembla ser un celobert, eren "plenes de brutícia". Quan se’ls va preguntar per una indemnització als veïns, després de sobreviure sis nits sense corrent elèctric, la companyia va assegurar que la causa de la fallada no corresponia a un problema d’Endesa. "No és atribuïble ja que no és un factor que està relacionat amb una deixadesa o falta d’inversió per part nostra", va concloure la companyia elèctrica.