Onada de calor

L'Ajuntament denega para-sols als treballadors del Park Güell

Els informadors del parc reclamen protecció per poder suportar les altes temperatures

L'empresa municipal considera que els para-sols representen una contaminació visual

zentauroepp44585434 barcelona 08 08 18  trabajadores de parc guell a pleno luz d180808134916

zentauroepp44585434 barcelona 08 08 18 trabajadores de parc guell a pleno luz d180808134916 / PAULA GONZALEZ

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Diversos treballadors de l’empresa Barna Porters, subcontracta de l’empresa municipal BSMi que gestiona les instal·lacions del Park Güell, han sol·licitat poder disposar d’un para-sol durant la jornada laboral. En plena onada de calor, aquests treballadors que realitzen funcions d’informadors als visitants denuncien que han d’exercir la seva funció sota temperatures d’entre 35 i 40 graus al sol. "Són condicions insuportables que es podrien millorar fàcilment. L’any passat ja vam tenir quatre desmais", afirma el delegat sindical de CSIF, Mario Amadas.

La principal reivindicació està concentrada en la coneguda com a plaça de la Natura, la balconada des de la qual els visitants disfruten de vistes a tot Barcelona amb el drac de Gaudí als peus. Barna Porters, la subcontracta, afirma que el seu departament intern de prevenció de riscos els va recomanar col·locar un para-sol a l’esplanada, però que, al sol·licitar-ho a BSM, els va ser denegat, tal com explica el seu director, Albert Mazo. Fonts de BSM ho confirmen i mantenen que un para-sol generaria "contaminació visual", ja que trencaria l’harmonia d’un arquitectura considerada patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Els treballadors destinats a aquesta balconada, sense arbres ni vegetació que projecti cap ombra, fan rotacions de vint minuts i solen estar en aquest lloc entre una i dos hores cada jornada de vuit hores. “A l’estiu reduïm els torns d’una hora a 20 minuts per prevenir insolacions”, afirma el director de Barna Porters. La retirada de l’obligatorietat de portar els pitets identificatius entre els 60 informadors de la plantilla ha sigut una altra de les mesures pactades entre treballadors i empresa per pal·liar els efectes de l’onada de calor.

Desplaçar el punt d’informació no és una possibilitat que prevegi BSM, ja que l’alt flux de visitants necessita una persona que no només informi, sinó que vagi controlant que no s’organitzin cues ni massificacions.    

Elevaran la queixa a l’Ajuntament

Notícies relacionades

L’1 d’agost passat els treballadors van obrir una petició a la plataforma Change.org, que en sis dies ha aconseguit més de mil firmes. En paral·lel, han redactat un informe que pretenen entregar dilluns vinent a l’Ajuntament a l’alcaldessa, Ada Colau, o, en el seu defecte, a la comissionada de Salut, Gemma Tarafa. En aquest informe quantifiquen en un total de cinc els llocs que no estan coberts per cap ombra i en què els treballadors de Barna Porters han de desplaçar la seva posició per aprofitar-se dels para-sols que sí que tenen instal·lats els treballadors de BSM.

El poder portar pantalons curts o utilitzar un paraigua per protegir-se del sol, com fan molts dels turistes que visiten el parc, són altres de les reivindicacions dels treballadors, tant de Barna Porters, com de BSM. En el cas dels paraigües, únicament està permès el seu ús en cas de pluja, no recurrentment per protegir-se del sol i les altes temperatures. "Són reivindicacions raonables que es repeteixen any rere any i que esperem acabar consensuant amb l’empresa", opina el delegat de la UGT, Jordi Guerrero.