CONFLICTE DE CONVIVÈNCIA

Veïns, sector del lleure i oposició demanen recursos contra el batibull de la Barceloneta

La mobilització veïnal contra l'incivisme aconsegueix el recolzament de la majoria de partits

La Fecasarm proposa més campanyes nocturnes de prevenció de l'incivisme

jcarbo44521428 barceloneta180802194749 / CARLOS MONTANYES

jcarbo44521428 barceloneta180802194749
jcarbo44528868 barceloneta180803202043

/

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Coincidència en el diagnòstic i també en la cura: els excessos incívics s’han descontrolat a la Barceloneta i és necessari incrementar els recursos per frenar-los i evitar la degradació del barri mariner. Així opinen els veïns mobilitzats, la majoria de grups de l’oposició i fins i tot el sector del lleure nocturn, que ofereix la seva ajuda per treballar en la prevenció de l’incivisme en l’horari nocturn. Una visió que no comparteix l’ajuntament, convençut que els seus plans integrals estan donant fruit i que la solució no passa per més presència policial.

L’Associació de Veïns de la Barceloneta lidera la reivindicació, que recolza amb els seus propis recursos editant un fullet que reparteix aquests dies entre els visitants del barri i en el qual exigeix civisme. En el tríptic, dirigit a turistes i autòctons, animen a disfrutar del barri però "conservant la seva essència". I ironitzen demanant que ningú s’"oblidi les seves pertinences", en al·lusió a les orines, excrements i vòmits que deixen els tabolaires que desfilen pel barri.

Després de la informació publicada ahir per EL PERIÓDICO, els partits de l’oposició van expressar el seu recolzament als veïns, que se senten abandonats per l’ajuntament en el control d’un barri totalment massificat a l’estiu per efecte del turisme i dels milers de persones que acudeixen a les seves platges. El PDECat acusa en particular la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, de "deixadesa de funcions" i considera que "la situació és límit i està fora de control". Demana que es reforci la presència de la Guàrdia Urbana, que es faci complir l’ordenança cívica, que s’eviti el tràfic de drogues als bancs del carrer i que es combati la proliferació de vehicles de mobilitat personal que circulen sense control.

Més dràstic encara, el PP municipal exigeix un "pla de xoc" urgent i considera que Colau ha agreujat l’incivisme amb la seva "permissivitat" i "complexos al governar". Recorden que l’alcaldessa va veure "frustrada" la seva intenció de modificar l’ordenança del civisme, "en què ampliava fins a 200 metres de la platja el permís per passejar sense samarreta o en banyador". Una actitud, el torsonudisme, que no agrada a la ciutadania.

L’exsoci de govern de Colau, el socialista Jaume Collboni, l’ha interpel·lat: "¿Què pensa fer davant dels veïns i veïnes de la Barceloneta que reclamen al seu ajuntament que actuï una vegada per sempre?". I ha sol·licitat que es convoqui la Junta de Seguretat urgentment per intervenir-hi i per fer front també al conflicte del 'top manta'. ERC veu en el conflicte un altre exemple de "desgovern" i lamenta que siguin els ciutadans els que hagin de "posar ordre".

Notícies relacionades

En el bàndol veïnal, Manel Martínez, vicepresident de l’associació, qüestiona algunes de les dades ofertes pel consistori sobre l’operatiu integral (de neteja a prevenció) desplegat per l’ajuntament i que parteix del Pla de Veïnatge que vol millorar la convivència. I en qualsevol cas el qualifica d’"insuficient" tenint en compte les afluències i la varietat de problemàtiques que registra el barri.

Un dels vèrtexs del conflicte, el lleure nocturn situat al Front Marítim, també demana recursos a l’administració local per ser més proactius contra l’incivisme i la seva prevenció. La federació Fecasarm i l’associació de locals de la zona reivindiquen campanyes conjuntes (com ja s’han fet en altres barris) però més intensificades a la zona, tot i que recorden que l’espai públic competeix al consistori i aquest ha d’implicar-se en el desplegament. En paral·lel, han reforçat la vigilància privada conjunta a la zona i s’ha aconseguit la presència dels Mossos. 

Temes:

Barceloneta