L'agressió dels manters a un turista posa Colau en el punt de mira

L'oposició culpa l'alcaldessa i el port l'acusa d'inhibir-se de la venda il·legal

El consistori condemna els fets i apel·la a la col·laboració d'altres administracions

agresion manteros turista / periodico

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Patricia Castán

L’agressió patida per un turista nord-americà en mans de diversos manters dimecres passat a la plaça de Catalunya ha posat el governd’Ada Colau  en un compromís considerable. Grups de l’oposició, representants de sectors econòmics –comerciants, hotelers, restauradors– i també el Port de Barcelona han alertat sobre els fets i han acusat Colau, en menor o major mesura, de propiciar-ho per mantenir una política de tolerància amb els venedors ambulants.

Fins ara havien tingut lloc episodis de violència entre els manters i membres de cossos policials, però no constaven precedents d’atacs a turistes. L’ajuntament ha reaccionat condemnant els fets i remarcant els seus esforços per solucionar el que la segona tinenta d’alcalde i alcaldessa accidental fins al 13 d’agost, Laia Ortiz, qualifica de problema "multicausal", que traduït significa que també depèn d’altres administracions: "Tenim les competències que tenim". El consistori esperarà a conèixer com avança la investigació per decidir si es persona en la causa com a acusació particular.

Reunió discreta de Colau i Buch

La tinenta d’alcalde assenyala la Generalitat: "No pot ser que el conseller ens negui efectius". Es refereix al titular d’Interior, Miquel Buch, que en la junta de seguretat que va celebrar amb Colau al juny li va comunicar que no podia destinar agents dels Mossos a un dispositiu per controlar la venda ambulant similar al de l’estiu del 2017, que va resultar efectiu. L’alcaldessa va celebrar una altra trobada en privat amb el conseller la setmana passada, de la qual no van sortir concrecions rellevants.

Ortiz també assenyala l’Estat: "El fenomen de la venda ambulant també es dona per l’arribada de mercaderia falsificada i això supera les nostres competències". La policia portuària i la Guàrdia Civil, diu, haurien d’evitar l’arribada dels productes per impedir que arribin als venedors.

La tinenta d’alcalde demana evitar l’alarmisme per "un cas aïllat": "No podem generalitzar ni culpar tot un col·lectiu, hem d’investigar els fets". També qualifica l’agressió de "violència inacceptable". Segons fonts municipals, aquest divendres Ortiz va intentar posar-se en contacte amb l’agredit, via el consolat nord-americà, la qual cosa no havia aconseguit en les últimes hores.

Els manters culpen el turista

Ortiz esgrimeix els plans d’ocupació que el consistori ha propiciat i que, destaca, han permès que 130 manters deixin de ser-ho i tinguin altres llocs de treball, i les 70.000 sancions imposades per venda il·legal el 2017. També recorda que el consistori segueix les recomanacions de la taula sobre la venda il·legal del Síndic de Greuges. Els mateixos venedors, organitzats en el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, no van condemnar al llarg del dia l’agressió, amb missatges en els quals van denunciar racisme, criminalització i anteriors agressions d’arma blanca d’un turista a un manter. Consultat per aquest diari, el col·lectiu es va remetre a aquests missatges, tot i que hores més tard va sostenir, en declaracions a Europa Press, que va ser el turista, ebri, qui va agredir primer els manters, el que explicaria la seva reacció tot i que no la justificaria perquè "no han de barallar-se ni fer mal a ningú". En vista de l’absència d’explicacions, l’alcaldessa accidental havia instat els manters durant el matí a "obrir una reflexió" perquè "això no es pot repetir a Barcelona".

La reacció dels grups municipals ha sigut rotunda. Pel PDECat, Jaume Ciurana, ha responsabilitzat l’alcaldessa: "Colau està enfonsant Barcelona amb la seva actuació com a alcaldessa. No és política, és incompetència i frivolitat". Un missatge que no dista del president del grup d’ERC, Alfred Bosch: "Colau només ha generat més conflictivitat derivada del top manta".

El socialista Jaume Collboni ha exigit a l’alcaldessa que convoqui la junta local de seguretat: “Estem davant d’un govern que no governa i Barcelona se li escapa de les mans una altra vegada. Que el govern reconegui el seu fracàs. Ja n’hi ha prou de donar les culpes als altres”. Pel PP, Alberto Fernández Díaz, ha exigit el “desallotjament immediat” dels manters dels carrers de la ciutat. “La permissivitat de Colau és insostenible”, afirma la regidora de Ciutadans Carina Mejías.

Una zona "desbordada"

No menys rotunda és la reacció del Port de Barcelona. Perquè l’ajuntament no és l’únic que assenyala la responsabilitat d’altres administracions. L’autoritat portuària afirma que la presència del top manta a la zona està "desbordada" i reclama, com a mínim, tornar a la fórmula vigent fins al 16 d’agost (abans de l’atemptat), quan el pacte amb l’ajuntament i la Generalitat possibilitava contenir l’activitat a Joan de Borbó.

Fonts portuàries remarquen que els mossos apostats a l’inici del passeig imposaven un límit territorial i evitaven conflictivitat. Però l’atemptat, el procés i el 155 van fer que Interior desmantellés aquest suport. En la mateixa mesura, el Port, es queixa de l’ajuntament, que "no ha assumit la seva part del conveni" sobre la gestió territorial de tot aquest fràgil àmbit on limiten territori portuari (d’ús ciutadà) i urbà.

La policia portuària (amb uns 150 efectius que en tres torns han de gestionar tot el port, de la zona de càrrega a la de creuers) és incapaç d’assumir el control de la venda il·legal. De fet, al Port Vell només poden destinar una dotzena d’agents.

Comerciants i veïns de la Barceloneta denuncien que alguns immigrants no es dediquen a la venda sinó a alertar els manters si es produeix alguna batuda i defensar-los si hi ha conflictes per l’espai públic; d’altres, al lucratiu repartiment de l’espai públic, i uns altres, a distribuir el gènere des de vehicles si arriba a faltar.

Els sectors econòmics

Notícies relacionades

El creixement de l’activitat i l’aparent impunitat de la venda il·legal ha esperonat l’enuig dels sectors econòmics, que responsabilitzen l’ajuntament per la seva tolerància. Fermín Villar, president de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, acusa Colau d’haver perdut "el control" de l’espai públic i li exigeix actuacions immediates.

Entre d’altres, PIMEComerç ha exigit a l’alcaldessa i al conseller Buch que condemnin l’agressió i acabin amb la venda ambulant il·legal; el Gremi d’Hotels ha demanat que “l’ajuntament actuï una vegada per sempre” i ha alertat de la “imatge negativa” que s’està projectant al món. I el Gremi de Restauració demana que Colau interrompi les seves vacances i convoqui d’urgència el consell de seguretat. "La multiplicació de situacions de violència protagonitzades per manters fa que sigui impossible parlar de fets aïllats", diuen fonts del gremi.