LLEGAT CONFLICTIU

Arriben cinc obres més de l'herència que Muñoz Ramonet va deixar a Barcelona

La família de l'industrial entrega les peces que es va quedar el 20 de juliol per un error del secretari judicial

Entre les obres recuperades hi ha un oli amb firma illegible, però atribuït a Berruguete pel col·leccionista

zentauroepp44501347 barcelona recupera 5 noves obres del llegat mu oz ramonet fo180731204025

zentauroepp44501347 barcelona recupera 5 noves obres del llegat mu oz ramonet fo180731204025

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb el llegat de Julio Muñoz Ramonet (1912-1995) res és ràpid ni fàcil. I menys encara amb la important col·lecció d’art que atresorava i que no hi ha manera que la família entregui a Barcelona, ciutat a favor de la qual va testar el ric industrial. Les peces arriben amb comptagotes. Si arriben. N’hi ha 370 per retornar, entre elles la majoria de les pertanyents a l’antiga col·lecció Bosch Catarineu, amb obres firmades per Pere Serra, Lluís Borrassà, Carreño de Miranda i Marià Fortuny. I les dilacions judicials estan a l’ordre del dia. Aquest dimarts s’han entregat al consistori cinc obres que ja s’havien d’haver cedit el passat 20 de juliol.

Aquell dia van arribar 12 de les 18 peces que les filles custodiaven en una finca de Sant Andreu de Llavaneres i que van acceptar donar. Sis, les cinc d’avui més una altra, es van quedar al Maresme per un error del secretari judicial i la mala fe de la família. Encara falta per arribar la predel·la d’un retaule amb sants de l’escola aragonesa, que l’ajuntament reclamarà i espera que el jutge resolgui sobre ella al setembre, quan dicti la decisió sobre unes altres dues obres pendents d’arribar a Barcelona i que també són a la finca de Sant Andreu de Llavaneres. Un serial amb molts capítols i difícil de seguir.

Restauració i estudi

Notícies relacionades

Entre les cinc peces ja en mans del consistori figuren una predel·la com la que està pendent d’arribar, dos retaules del segle XVI, un oli d’Ignacio Pinazo i potser una sorpresa: un oli de Pedro Berruguete. Així consta a la fitxa d’una tela del segle XV amb la figura de Francesc d’Assís, però la firma és illegible, de manera que des de la Fundació Muñoz Ramonet, creada per defensar el llegat de l’industrial, no volen donar-li l’autoria fins que la peça s’hagi estudiat. Això es farà al MNAC, on acabaran les 17 obres entregades, més les altres tres, si arriben. També hi ha ‘L’Anunciació del Greco’, i ‘L’aparició de la verge del Pilar’ de Goya. Totes dues de la col·lecció de Muñoz Ramonet i totes dues entregades fa un any. Per descomptat, després de més de dues dècades en enfrontament judicial.

Al Palau Nacional no només s’examinarà la qualitat i l’autoria de les obres entregades, també es restauraran, ja que moltes presenten un estat bastant precari, algunes amb despreniments de pintura i d’altres, fins i tot, amb fongs i corc.   

Temes:

Patrimoni